1. yle.fi
  2. Uutiset

Huijausyritykset ovat lisääntyneet koronatilanteen aikana – poliisille tullut ilmoituksia huijauksista verkossa ja sen ulkopuolella

Poliisille on tullut ilmoituksia huijauksista ja huijausyrityksistä.

Keski-Suomi
Poliisiauto, jonka ikkunasta heijastuu puita.
Poliisi yritti pysäyttää kaahaajan piikkimatolla. Kuvituskuva.Risto Koskinen / Yle

Erilaiset huijausyritykset ovat lisääntyneet koronatilanteen aikana. Koronavirusta on käytetty verukkeena muun maussa henkilötietojen ja maksukorttitietojen kalastelussa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan verkossa liikkuvat huijarit käyttävät hyödykseen epävarmaa tilannetta ja tiedonjanoa.

Poliisi on tehnyt saman havainnon. Koronatilanne saa liikkelle niin perinteiset kuin verkkohuijaritkin, ja esimerkiksi ikääntyneiden koteihin on menty asentamaan koronasuodattimia.

– On tahoja, jotka käyttävät hyväkseen ihmisen sairautta ja heikkoutta hyväkseen ja sitä kautta yrittävät hyötyä tästä tilanteesta. Ei ole siis yllätys, että poliisille tulee nyt ilmoituksia huijauksista ja huijausyrityksistä, Sisä-Suomen poliisilaitoksen Jyväskylän kenttäjohtaja komisario Juha Mäntynen kommentoi.

Mikään viranomainen ei tule kotiin suorittamaan koronatarkastuksia, eivätkö pankit tai viranomaiset tarvitse ihmisten pankin kirjautumistietoja, Mäntynen muistuttaa. Viimeksi tällainen huijausyritys ilmeni viime viikolla Itä-Suomen poliisille.

– Ihmisten pitää olla tarkkana. Edelleenkin pitää muistaa kaikki säännöt mitä pankkien tunnuslukujen antamisesta on annettu, niitä ei anneta kenellekään.

Lue seuraavaksi