Ikääntyneiden soittokierroksella paljastui yksinäisyyttä, turvattomuutta ja ikärasismia – "Puhelut saavat kestää niin kauan, kun juttua riittää"

Vaikka ikäihmisiä suositellaan olemaan karanteenissa, se ei kiellä heitä käymästä kaupassa tai apteekissa.

Jyväskylä
Silmälasit, kännykkä ja vanhuksen tärkeät puhelinnumerot
Laura Kosonen / Yle

Jyväskylän kaupunki jatkaa tällä viikolla yli 70-vuotiaiden asukkaiden soittokierrosta.

Kierrokselle on ollut tarvetta: puheluissa on käynyt ilmi, että ikäihmisiä huolestuttavat yksinäisyys, turvattomuus ja ikärasismi.

Kaupungin nimissä on soitettu yksittäisiä epämääräisiä puheluita, joissa korona-asioiden hoitamista on koetettu sopia kodin ulkopuolelle. Soittorinkiä vetävä palveluesimies Riitta Pylvänen muistuttaa, että kaupungin soitot tulevat aina 014 266 -alkuisista numeroista.

– Missään tilanteessa kaupungin toimesta ei myöskään käydä hakemassa rahaa tai pankkikorttia ikääntyneen kotoa esimerkiksi kauppa-asioiden hoitamiseen vaan tehdyt ostokset laskutetaan jälkikäteen kaupungin toimesta, Pylvänen kertaa.

Laajempana ilmiönä on muiden ihmisten jopa aggressiivinen suhtautuminen ulkoileviin tai asioitaan hoitaviin ikäihmisiin.

– Puheluissa on tullut esille järkyttäviä tapauksia, joissa jopa perheelliset ihmiset huutelevat ikääntyneille ulkoilulenkeillä. Ikääntyneitä on muun muassa käsketty kotiin lapsia tartuttamasta sekä pysymään neljän seinän sisällä, Pylvänen kertoo.

Ikäihmisten karanteeni on tarkoitettu nimenomaan suojelemaan ikääntyneitä tartunnoilta, mutta karanteeni ei kategorisesti kiellä heitä ulkoilmasta tai käymästä välttämättömillä asioilla, Pylvänen muistuttaa.

– Myös kauppa-asioilla tai apteekissa olevia ikääntyneitä on moitittu ”kurittomuudesta” hyllyjen välissä muiden asiakkaiden toimesta. Nämä tilanteet tuntuvat ikääntyneistä luonnollisesti pahalta. Myös soittajat ovat näistä tilanteista järkyttyneitä.

Puhelinsoitoilla haluttiin varmistaa, että ikääntyneet saavat apua koteihinsa koronakaranteenien aikana.

Alun perin tavoite oli soittaa kaikille yli 70-vuotiaille pääsiäiseen mennessä. Puhelukierros on kuitenkin edelleen käynnissä.

– Meillä on ollut linja se, että puhelut saavat kestää niin kauan, kun juttua riittää. Ja monet puhelut ovatkin olleet pitkiä. Tämä on uusi tilanne meille kaikille ja siitä halutaan puhua, Pylvänen toteaa.

Soitettavia puheluita on on yhteensä 15 000. Puheluita on nyt soitettu noin 10 000.