1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

OAJ:n hallituksen raumalaisjäsen: "Kouluja ei pidä avata ennen kesälomia"

Erityisopettaja Mea Nordberg pitää riskiä koronaviruksen leviämisestä liian isona koulujen avaamisesta saatavaan hyötyyn verrattuna.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ
Luokka
Kouluissa ei viime aikoina ole järjestetty lähiopetusta kuin 1.–3.-luokkalaisille.Jarkko Riikonen / Yle

OAJ:n hallituksessa istuva raumalainen erityisopettaja Mea Nordberg vastustaa ajatusta, että koulut avattaisiin vielä ennen kesälomia lähiopetukselle.

Nordberg sanoo, että hänen mielestään koulun avaaminen toukokuussa ei tuottaisi hyötyjä suhteessa siihen riskiin, joka koronaviruksen leviämisestä otettaisiin.

– Rajoitusten syy eli koronaviruksen leviäminen ei ole poistunut. Isoissa kouluissa voi olla 600 oppilasta. Taudin leviämisen riski on iso.

Maaliskuusta alkaen opetusta on annettu Suomessa etänä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Vain alimmilla luokka-asteilla lapsilla on ollut mahdollisuus saada lähiopetusta, mutta näistäkin oppilaista iso osa on opiskellut kotoa käsin.

Miten auttaa kyydistä pudonneita?

Viime päivinä Suomessa on pohdittu, että koulujen avaaminen voisi olla ensimmäisiä askelia poikkeustilan rajoitusten purkamisen tiellä. Tätä on perusteltu sillä, että etäopetus lisää koululaisten välisten oppimistulosten eroja ja aiheuttaa ongelmia erityisesti sellaisille lapsille, joiden kotiolot eivät ole turvalliset.

Mea Nordberg sanoo jakavansa huolen niistä oppilaista, joilla on vaikeuksia opinnoissa tai joiden kotona on turvatonta. Hän kuitenkin arvioi, ettei koulujen aukiolo muutaman viikon verran toukokuussa muuttaisi tilannetta miksikään.

– Syksyllä uuden lukuvuoden alkaessa tarvitaan riittävästi resursseja siihen, että näistä oppilaista saadaan koppi.

Tehotonta opiskeluaikaa

OAJ:n hallituksen raumalaisjäsen Mea Nordberg muistuttaa, että koulutyö ei koskaan ole kovin tehokasta kouluvuoden viimeisinä viikkoina. Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisten arvioinnit tehdään jo toukokuun alussa, jotta numerot ehtivät jatko-opintopaikkojen hakemista varten rekisteriin.

– Ymmärrän, että osa opettajista haluaisi palata koulutiloihin. Syynä on usein se, että kaikissa kunnissa ei ole kunnon työvälineitä järjestää etäopetusta, Nordberg sanoo.

Mea Nordberg on OAJ:n hallituksen jäsenyyden lisäksi aloittamassa kesän jälkeen myös Satakunnan opettajien alueyhdistyksen puheenjohtajana. Hän työskentelee Raumanmeren peruskoulussa yläkoululaisten parissa.

Lue lisää: Suomen kunnat suhtautuvat koulujen avaamiseen kielteisesti, kertoo Ylen kysely.

Lue seuraavaksi