1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. theremin

Theremin on yksi maailman vaikeimmista soittimista – ja Susanna Viljanmaa aikoo tehdä Suomesta sen suurvallan

Koskettamatta soitetettavan thereminin taitajia on Suomessa toistaiseksi vain kourallinen. 

Susanna Viljanmaa
Susanna Viljanmaa soittaa thereminillä Finlandiaa

Koko juttu alkoi verenperintönä saadusta kiinnostuksesta elektronisiin härveleihin ja langattomasti toimiviin asioihin.

Mukana oli myös aimo annos uhmamieltä.

Multi-instrumentalisti Susanna Viljanmaan isä oli radioalan pioneereja Suomessa. Hän oli muun muassa rakentanut maahan NMT-verkon ja keksinyt taksien langattoman hälytysjärjestelmän.

Kun tytär näki konsertissa vuonna 2002 jonkun soittavan thereminiä, hän innostui niin paljon, että tilasi itselleen Yhdysvalloista soittimen rakennussarjan. Isä arveli, että jälkikasvu saa sen kasattua, mutta tuskin oppii soittamaan.

Eivät isän kaveritkaan oppineet, vaikka moni oli yrittänyt. Ihmisiä, jotka osaavat soittaa thereminiä todella taitavasti löytyy koko maailmasta vain muutama sata.

Tietenkin Viljanmaan piti osoittaa isänsä luulot vääriksi.

Ajatus karkasi vähän käsistä. Nyt theremin on Viljanmaalle elämäntyö ja missio.

Susanna Viljanmaa on perehtynyt myös muiden soittajien tekniikkaan, mutta luottaa itse kehittämäänsä eniten. Kuva: Mårten

Ääretön määrä tapoja soittaa

Theremin on maailman vanhin sarjavalmisteinen elektroninen soitin. Sen soittaminen näyttää kauneimmillaan kuin käsillä tanssitulta baletilta. Radiofonista soitinta soitetaan koskematta siihen.

Klassinen theremin näyttää puulaatikolta, josta sojottaa kaksi antennia. Antennit lähettävät ilmaan aaltoja, joita soittaja manipuloi käsiensä tai kehonsa liikkeillä. Soittajan liikkeet vaikuttavat äänenkorkeuteen ja -voimakkuuteen.

Ääni, joka soittimesta lähtee, on monille tuttu 1950-luvun kauhuelokuvien ääniraidoilta kuuluvasta ujelluksesta tai tv-sarja Midsomerin murhien tunnuskappaleesta (siirryt toiseen palveluun).

Kuka tahansa saa thereministä jotain ääntä aikaiseksi, mutta vie tavallisesti vuosia, että sitä oppii soittamaan todella hyvin.

Yksi thereminin kiehtovimpia puolia on se, että erilaisia soittotapoja on äärettömästi, Susanna Viljanmaa kuvailee.

– Voin laittaa käteni soittimen kannen päälle ja keinutella, se on yksi referenssi liikkeeseen. Monet soittavat käsi vapaasti ilmassa niin, että he aukovat sormiaan ja liikuttavat koko käsivartta ja kehoa mukana. Thereminia voi soittaa millä tahansa kehon osalla, mutta nopeimmat ja tarkimmat ovat sormet.

Oman tapansa soittaa Viljanmaa löysi etsimällä. Oppia ei ollut vuosituhannen alussa tarjolla missään.

– Kun hankin ensimmäisen soittimen, ei ollut mitään YouTubea, josta olisi voinut katsoa, miten thereminia kuuluu soittaa. Kukaan Suomessa ei antanut soitto-opetusta. Oli pakko etsiä erilaisia reittejä käsille ja sormille. Lopulta löysin oman metodini intuitiolla.

Halvimman thereminin voi rakentaa itse osista noin sadalla eurolla. Kuva: Mårten Lampén/Yle

Kinokonsertteja ja haitarijatsia

Susanna Viljanmaalta meni seitsemän vuotta ensimmäisen thereminin rakentamisesta siihen, että hän uskaltautui ensimmäiselle varsinaiselle soittokeikalleen.

– Ensimmäisen vuoden jälkeen kehtasin soittaa jossain bileissä jonkun kappaleen, ja sen saattoi jopa tunnistaa. Siitä kului vuosia, että uskaltauduin tekemään konsertteja.

Eräälle eläkkeelle lähtevälle upseerille järjestettiin komeat läksiäiset, joissa juhlakalu sai lahjaksi thereminin. Mistään ei vain ollut löytyä ketään, joka olisi osannut soittaa sitä. Sitten joku muisti nähneensä Viljanmaan esiintyneen jossain.

Niinpä Viljanmaan piti kiireesti opetella soittamaan Finlandiaa ja Matti Viljasen haitarijatsia thereminillä. Pestiin valmistautuminen edellytti isoa loikkaa soittotaidossa.

– Yht’äkkiä soitin maailman vaikeimpiin kuuluvalla soittimella musiikkia, jota kukaan ei ollut aiemmin sillä soittanut. Löysin nippa nappa tekniikan, jolla pystyin soittamaan riittävän hyvin sen, mitä tilattiin.

Läksiäisten jälkeen Viljanmaa on esiintynyt säännöllisesti sekä omilla keikoillaan että kinokonserttien säestäjänä. Lisäksi hän tekee tänä vuonna satavuotisjuhlaansa viettävästä soittimesta elokuvaa.

Seuraavaksi hän haluaa varmistaa, että soittamaan pääsevät kaikki halukkaat.

Viljanmaalla on jo useita soitto-oppilaita. Kuva: Mårtén Lampén/Yle

Satasella soittamaan

Vlijanmaa perustaa parhaillaan yritystä, jonka tarkoitus on valmistaa sarjatuotantona eurooppalaiseen käyttöön sopivia, nykyistä edullisempia soittimia.

Amerikkalainen Moog Music (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt hyviä keikkasoittimia 1960-luvulta lähtien, mutta niiden hinta huitelee helposti yli 400 eurossa. Vintage-soittimien hinnat huitelevat useissa tuhansissa. Viljanmaa rakentaa jo nyt itse avointa open theremin -projektia hyödyntäviä soittimia. Sellaisen saa alle sadalla eurolla.

Viljanmaan suurin thereminiin liittyvä intohimo on kuitenkin tällä hetkellä soitonopetus. Hän on tällä hetkellä ainoa thereminopettaja Suomessa, mutta toivoo tilanteen muuttuvan.

Thereminin suosio hiipui 1960-luvulla, kun markkinoille tuli huomattavasti helpompia elektronisia soittimia. Renesanssi alkoi 1990-luvun puolivälissä, kun soittimen isästä Léon Thereministä (siirryt toiseen palveluun) tehtiin dokumenttielokuva.

Euroopassa on jo useita alan uusia pioneereja ja soitonopettajia. Viljanmaan mukaan maininnan ansaitsevat esimerkiksi ranskalaistaiteilija hYRtis (siirryt toiseen palveluun), italialainen Giulia Riboli (siirryt toiseen palveluun) sekä saksalaiset Carolina Eyck (siirryt toiseen palveluun) ja Robert Meyer (siirryt toiseen palveluun).

Viljanmaa uskoo, että potentiaalisia soittajia olisi Suomessa vaikka kuinka paljon. Vaikka theremin on vaativa soitin, lupaa Viljanmaa, että jokainen oppilas pystyy jo ensimmäisen tunnin jälkeen soittamaan Jänis istui maassa.

– Arvelen, että Suomessa on yli sata thereminiä, mutta harva osaa soittaa niitä vielä kunnolla. Haluan, että tulevina vuosina meillä on omia theremin-mestareita, jotka osaavat opettaa ja esiintyä.