1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verkkokauppa

Ruokatarvikkeiden verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti myös Lapissa

Koronaviruksen myötä kaupoille on koittanut uusien toimintojen aika. Ruoan verkkomyynnissä menee nyt lujaa.

verkkokauppa
Ruoan tilaaminen kotiin on kovassa kasvussa koronakriisin vuoksi.
Ruoan tilaaminen kotiin on kovassa kasvussa koronakriisin vuoksi.Päivi Meritähti / Yle

Kauppiasvetoisissa K-ketjun myymälöistä isossa osassa on järjestetty pikapikaa ruokatarvikkeiden verkkomyyntiä. Periaatteella, kun asiakas ei tule kauppaan, kauppa tulee asiakkaan luokse. Tavaraa toimitetaan kotiovelle asti niin haluttaessa.

S-ryhmän liikkeissä ei verkkomyyntiä Lapissa ole vielä lainkaan, ketjun lähimmät nouto- tai kotiinkuljetuskaupat ovat Oulussa. Ongelmaksi Arinassa koetaan elintarviketilausten säilyttäminen viileässä noutajaa odottamassa tai kuljetuksen järjestäminen viilennettynä.

Ratkaisuja kyllä suunnitellaan, eli aikomus on rakentaa kylmäsäilytystiloja myös Lapin suurimpiin liikkeisiin mahdollisesti samaan malliin kuin Oulun Limingantullissa, mutta ne eivät tähän kriisiin ehdi.

Toisessa valtaketjussa eli K-kaupoissa kylmäkuljetusketjun säilyttämistä ei koeta ongelmaksi. Kylmää vaativat tuotteet kootaan pakkaukseen viimeisenä ja pakasteet kuljetetaan eristetyissä laatikoissa.

Suunta ylöspäin

Rovaniemen K-Citymarketissa verkkomyynti aloitettiin marraskuussa ja suunta on koko ajan ylöspäin. Nyt aivan erityisesti, koronaviruksen vauhdittamana.

– Tämä meidän ”tilaa ja nouda” – palvelu ja kotiinkuljetuspalvelu kasvaa voimakkaasti, toimintaa on kasvatettu resurssien mukaan koko ajan. Tällä hetkellä toimitamme noin 100 tilausta per päivä ”tilaa ja nouda” – palvelussa ja kotiinkuljetuspalvelussa yhteensä, kauppias Jukka Vornanen sanoo.

Kemi K-Citymarketissa elintarvikkeiden verkkomyynti aloitettiin viikko sitten keskiviikkona. Vaikuttaa siltä, että asiakkaat jo odottivat sitä.

– Se alkoi ihan räjähdysmäisesti. Saman tien kaikki löysivät osoitteen ja tilaustoiminta lähti heti täysillä käyntiin, K-Citymarket Kemin kauppias Hannu Rantala sanoo.

Verkko tuo jo merkittävää kaupankäyntiä

Sodankylässä ruokatarvikkeiden nettikaupalla on jo pitemmät –tosin tähän asti varsin hiljaiset perinteet. Nyt vauhtia on myllyssä ihan eri tavalla.

– Verkkokauppa on meillä ollut käytössä jo pari vuotta niin, että kaupassa on kerätty tuotteet ja asiakas on voinut sitten hakea ostokset. Mutta jos aikaisemmin oli keskiarvolla muutamia tilauksia, yhtä tai kahta per viikko ”tilaa ja nouda”-puolella, niin nyt puhutaan kymmenistä., K-Supermarket Pohjantähden kauppias Mikko Laine sanoo.

Sodankylässäkin kotiinkuljetuspalvelu polkaistiin vauhtiin ihan vasta.

– Kotiinkuljetusta meillä ei ennen tätä koronahärdelliä ollut lainkaan, mutta nyt saatiin heti tämän kriisin alkaessa neuvoteltua hyvä yhteistyökumppani tästä Sodankylästä. Hän hoitaa kolme kertaa viikossa meidän kuljetukset tähän 99600 postinumeroalueelle, Laine sanoo.

Lue seuraavaksi