Oululaisvaltuutettu vihjasi somessa toivovansa kuusamolaisille koronaa – erotettiin valtuustoryhmästä määräajaksi

Politiikan tutkijan mukaan näin rajuja ulostuloja ei ole tullut poliitikoilta koronaepidemian aikana.

sosiaalinen media
Ruka tyhjeni koronaviruksen vuoksi maaliskuun lopulla 2020.
Oululaisvaltuutettu Sari Halosen (sd.) kommentit olivat osa viestiketjua, jossa keskusteltiin mökkeilijöiden tulosta Kuusamoon ja alueen tehohoitopaikkojen niukkuudesta. Kuvituskuva.

Politiikan tutkija Ilkka Ruostetsaari pitää oululaisen kaupunginvaltuutetun Sari Halosen (sd.) somekirjoitteluja koronaepidemian keskellä täysin poikkeuksellisina.

Halonen kirjoitti viikonloppuna Facebookin Kuusamossa puhutaan -sivustolla, että melkein voi toivoa kuusamolaisten sairastavan koronaviruksen aiheuttaman taudin.

– Melkein voi toivoa, että sairastaisitte pahimman kautta, te vaikeroijat ja surkeat olennot, Halonen kirjoitti.

Kommentit olivat osa viestiketjua, jossa keskusteltiin mökkeilijöiden tulosta Kuusamoon ja alueen tehohoitopaikkojen puutteesta.

Kuvakaappaus Kuusamossa puhutaan -Facebook-ryhmästä.
Kuvakaappaus Kuusamossa puhutaan -Facebook-ryhmästä

Halonen kirjoitti myös, että pidemmän päälle mökkiläisten häätämisestä voi seurata Rukan alueelle taloudellinen katastrofi. Hän vertasi kuusamolaisten suhtautumista ulkopaikkakuntalaisiin muukalaisvihaan tai rasismiin.

– Korona tulee Kuusamoonkin, halusitte tai ette – ennemmin tai myöhemmin. Minäkin tulen, halusitte tai ette, valtuutettu lisäsi.

Tampereen yliopistossa työskentelevän Ilkka Ruostetsaaren mukaan näin rajuja ulostuloja ei ole tullut poliitikoilta koronaepidemian aikana.

– Kriisiähän on hoidettu pitkälti kaikkien puolueiden yhteistyöllä ja yhteen hiileen puhaltamalla, koska asia on kaikkien yhteinen, valtio-opin professorina toimiva Ruostetsaari arvioi.

Halosen kirjoituksista uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva. (siirryt toiseen palveluun) Kalevassa Halonen kertoo, että hänellä on lomaosake Kuusamossa.

Yle pyysi Haloselta haastattelua tähän juttuun, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Kirjoitti aiemmin Oulun elättävän kuusamolaisnuoria

Sari Halonen erotettiin somekirjoitusten seurauksena Oulun sosiaalidemokraattien valtuustoryhmästä määräaikaisesti syyskuun loppuun asti. Asiasta päätettiin sunnuntaina ryhmän ylimääräisessä kokouksessa.

Oulun SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pirjo Sirviö kertoo saaneensa Sari Halosen somekirjoituksista lukuisia yhteydenottoja. Sirviön mukaan on selvää, että tällaista kielenkäyttöä ei voi hyväksyä missään olosuhteissa.

– Ei edes yksityishenkilöltä. Tässä tapauksessa painoarvoa lisää se, että Halonen on kaupunginvaltuutettu, Sirviö sanoo.

Kuusamossa puhutaan -ryhmässä Sari Halonen sanoi kirjoittaneensa viestejään yksityishenkilönä.

Kuvakaappaus Kuusamossa puhutaan Facebook-ryhmästä.
Kuvakaappaus Kuusamossa puhutaan -Facebook-ryhmästä

Pirjo Sirviö sanoo, että päätökseen erottaa Halonen vaikutti myös valtuutetun aiemmin tässä kuussa kirjoittama viesti Kuusamossa puhutaan -sivustolle. Viestissä Halonen sanoi, että kuusamolaisten ei tulisi työntää nuoriaan kaupunkilaisten elätettäväksi.

– Esimerkiksi Oulun veroäyri olisi paljon alhaisempi, jos ei teidän mitään tekemättömiä nuoria tarvitsisi täällä elättää, Halonen kirjoitti.

Sirviön mukaan valtuustoryhmä päätyi määräaikaiseen erottamiseen, koska sitä suurempiin toimenpiteisiin ryhmällä ei ole päätösvaltaa. Sirviö sanoo, että Halosen asema menee vielä Oulun sosiaalidemokraattien kunnallisjärjestön käsiin.

Kalevan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Sari Halonen on jo aiemmin saanut valtuustoryhmältään nuhteita. Haloselle annettiin vuonna 2015 huomautus, kun hän sanoi Kalevan haastattelussa hyväksyvänsä uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen katupartiot Oulussa.

Pirjo Sirviö sanoo, että aiempi huomautus ei kuitenkaan vaikuttanut nyt tehtyyn erottamispäätökseen.

– Aiemmasta huomautuksesta Halonen on jo tuomionsa kärsinyt. Tämä asia käsiteltiin omanaan.

Lue myös:

Keväkelit ovat parhaimmillaan, mutta hiihtokeskus ammottaa tyhjyyttään – katso, miltä näyttää Ruka tänä pääsiäisenä

Mökkiläiset kertovat, miksi he pakenivat Uudeltamaalta: "Ihmisten pitäisi olla iloisia, että tulimme"

Kuusamossa pelättiin turistiryntäystä, mutta Uudenmaan eristäminen huojentaa – nyt ladut voidaan pitää auki paikallisia varten

Moni pitää kiinni matkasuunnitelmistaan – Rukalla riitti asiakkaita loppuun saakka, ja muissakin kohteissa on yhä varauksia