1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Itärajan valvonta jatkuu korona-aikanakin – länsirajalla on liikuttu luvattomilla paikoilla

Lapin rajavartiostolla on tutkinnassa useita rikosepäilyjä sekä itä- että länsirajalla.

Lapin rajavartioston valvonta on ollut tuloksellista niin idässä kuin lännessäkin. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Sisärajavalvonnan palauttaminen ei ole heikentänyt itärajan valvontaa. Rajavartiosto suorittaa valvontaa ja tarkastuksia niin itä-, länsi- kuin pohjoisrajallakin aktiivisesti myös korona-aikana.

Normaaliin tapaan jatkuvan maastopartioinnin yhteydessä rajavartiosto on törmännyt muun muassa epäiltyyn törkeään metsästysrikokseen, jonka esitutkinta on aluillaan.

Tutkinnassa on myös useita muita epäiltyjä rikoksia, kuten kokonaisuus, jossa nimikkeinä ovat vaaran aiheuttaminen, valtionrajarikos, lievä salakuljetus ja lievä veropetos.

Länsirajalla luvatonta liikkumista rajanylityspaikkojen välisillä alueilla

Rajavartiosto on sisärajavalvonnan yhteydessä saanut viitteitä luvattomasta liikkumisesta rajanylityspaikkojen välisiltä alueilta. Rajavartiosto valvoo sisärajoja rajanylityspaikoilla rajatarkastuksin sekä rajanylityspaikkojen välisillä alueilla partioiden apunaan tekninen valvontakalusto sekä ilma-alukset.

Länsirajalta on rikostutkintaan päätynyt yksi rattijuopumusepäily sekä nimikekokonaisuus vaaran aiheuttamisesta, valtiorajarikoksesta, lievästä salakuljetuksesta ja lievästä veropetoksesta.

Rajavartiosto tekee valvonta- ja rikostorjuntayhteistyötä aktiivisesti poliisin ja tullin sekä Länsi-Suomen merivartioston kanssa.