Lentoyhtiö Norwegianin ongelmat vaikuttavat satoihin työntekijöihin Suomessa - ostettujen lippujen kohtalo epäselvä

Lentoyhtiö tarjoaa velkojensa muuttamista osakkeiksi.

Norwegian Air Shuttle
Norwegian matkustajakone laskussa.
Lentoyhtiö Norwegianin kohtalo saattaa ratketa lopullisesti jo toukokuussa kun yhtiö tapaa velkojiaan.Niels Poulse / AOP

Lentoyhtiö Norwegian on irtisanonut sopimukset miehistöpalveluita tarjoavien OSM Aviationin ja Rishworthin kanssa. OSM Aviation on hoitanut henkilöstöä Norwegianille myös Suomessa.

Kaikkiaan yhtiön kautta Norwegianille on palkattu Suomessa lähes kolme ja puolisataa työntekijää. Näistä reilut 123 on lentäjiä ja 221 matkustamohenkilökuntaa.

OSM Aviationin tiedotteessa kerrotaan, että yhtiö arvioi lähipäivinä, millaisia seurauksia tästä on OSM Aviationille ja henkilökunnalle.

Yhtiöillä on lentohenkilöstöä myös Ruotsissa, Britanniassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Norwegian ilmoitti aiemmin tänään, että sen tytäryhtiöt lentäjille ja matkustamohenkilökunnalle Ruotsissa ja Tanskassa hakeutuvat konkurssiin.

Lähes kaikki Norwegianin lennot on peruttu koronavirustilanteen takia. Norwegianin mukaan tytäryhtiöillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua konkurssiin, vaikka toimia kulujen karsimiseksi on tehty.

– Koronaviruksella on ollut ennennäkemätön vaikutus lentoyhtiöihin. Olemme tehneet kaiken voitavan välttääksemme tämän viimeisen vaihtoehdon, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram.

Norwegianin mukaan se voi Norjassa turvautua lomautusjärjestelyyn, jossa valtio maksaa kaikki lomautusjakson aikana kertyvät kulut. Samanlaista mahdollisuutta ei yhtiön mukaan ole Ruotsissa ja Tanskassa.

Lomauttaminen onnistuu myös Suomessa

Myös Suomen Lentäjäliitto ry:n puheenjohtaja Akseli Meskanen sanoo, että lomautuksissa on kansallisia eroja.

– Suomessa on helpompi lomauttaa työntekijöitä mutta Tanskassa ja Ruotsissa lomauttaminen ei ole lainsäädännöllisesti järjestetty. Siellä ainut vaihtoehto on laittaa lappu luukulle.

Meskanen arvioi, että Norwegianin tulevaisuudesta saadaan lisää tietoa toukokuussa, jolloin yhtiö järjestää tapaamisen sijoittajien kanssa.

– Norjan valtio on luvannut rahoittaa lentoyhtiöitä mutta Norwegianin osalta siihen liittyy ehto, että velkaantumisaste pitää olla paremmin hallinnassa. Tämän vuoksi lainoja yritetään järjestellä osakeohjelmiksi.

Koronatilanteesta johtuen Norwegianilla ei ole tällä hetkellä lentoja kuin Norjassa. Toistaiseksi on epäselvää, kuinka matkustusrajoitukset vaikuttavat lentämiseen.

– Tilanne on epävarma ja siihen vaikuttaa viranomaisten matkustusrajoitukset, kertoo sähköpostilla Norwegianin lehdistökontakteista vastaava Tarja Valde-Brown.

Myöskään siitä ei ole tietoa, kuinka Norwegianin talousongelmat vaikuttavat jo ostettuihin lippuihin.