Hyppää sisältöön

Israelissa poliittinen umpisolmu hellitti – Netanjahu ja Ganz sopivat vallanjaosta

Israelissa järjestettiin maaliskuussa kolmannet vaalit vuoden sisään.

Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz (vas.) ja virkaa tekevä pääministeri ja Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahu Knessetissä lokakuussa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja parlamentin puhemies Benny Gantz ovat päässeet sopuun hätäajan yhteishallituksen muodostamisesta.

Gantzin Sininen ja valkoinen -liittouma ja Netanjahun oikeistolainen Likud kertoivat asiasta yhteisessä lausunnossa.

Paikallismedian mukaan Ganz ja Netanjahu toimivat vuorotellen pääministerinä. Ensimmäisenä vetovuorossa on Netanjahu.

Sopu päättää pahimman poliittisen kriisin maan historiassa.

Israelissa järjestettiin maaliskuun alussa kolmannet vaalit vuoden sisään. Vaaleissa Netanjahun ja Gantzin puolueet ovat päätyneet lähes tasalukemiin, eikä kumpikaan ole saanut hallitusta muodostettua. Koronaviruksen leviäminen on luonut paineitta poliittisen lukon avaamiselle.

Netanjahu on ollut vaikeuksissa, sillä hän on joutumassa oikeuteen korruptiosta. Oikeudenkäyntiä on siirretty koronavirusepidemian vuoksi toukokuulle. Netanjahua syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Palestiinalta jyrkkä kuitti

Palestiina on suhtautunut erittäin jyrkästi Israelin uutta hallitusta vastaan. Palestiinan hallinto tuomitsee Israelin uuden hallituksen ja sanoo sen romuttavan toiveet rauhasta.

Palestiinan pääministeri Mohammad Shtayyeh sanoi twitterissä, että Netanjahun ja Gantzin yhteishallitus tietää loppua kahden valtion mallille ja samalla tuhoten palestiinalaisten oikeudet täysin.

Lue myös:

.
.