Hyppää sisältöön

Suomi saattaa muuttaa strategiaansa koronaviruksen torjunnassa – STM:n kansliapäällikkö väläyttää Ylelle rajoitusten lievennyksiä

Lisätestauksen ja altistuneiden jäljityksen kautta voitaisiin siirtyä lievempiin rajoituksiin tai poistaa osa rajoituksista.

Kirsi Varhilan mukaan testausta kasvattamalla rajoituksia voidaan lieventää tai tehdä uusia epidemiatilanteeseen paremmin toimivia. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön johdon mukaan Suomi saattaa muuttaa strategiaansa koronaviruksen torjunnassa.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo Ylelle, että nykyisiä rajoituksia voisi korvata lievemmillä tai osasta jopa luopua, kun koronaviruksen testausta lisätään ja virukselle altistuneet jäljitetään tarkemmin.

Suomi siirtyisi siis massarajoituksista yksilöllisempiin ja paremmin kohdennettuihin rajoituksiin.

– Voidaanko joistakin rajoituksista luopua, mutta onko toisaalta tarve tehdä toisenlaisia rajoituksia, ehkä enemmän kohdennettuja. Tämä on se kokonaisuus, jota käymme nyt läpi, Varhila kertoo.

Varhila on mukana Suomen koronastrategiaa pohtivassa mallinnusryhmässä.

– Pohdimme, mitkä ovat riskit, jos jostain rajoitustoimesta luovutaan, ja onko olemassa jokin toinen rajoitustoimenpide tai muu keino, millä pystymme hallitsemaan tätä kokonaisuutta, hän sanoo.

Tähän asti Suomen koronastrategia on nojannut viruksen leviämisen hidastamiseen, jotta terveydenhuollon kantokyky pystytään turvaamaan epidemian aikana. Maan pitäminen suljettuna on kuitenkin taloudellisesti kallista.

Tavoite testata jopa 10 000 ihmistä päivässä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hallituksen asettamat rajoitukset ovat hidastaneet viruksen leviämistä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on kuvaillut Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) virustorjunnan "hybridimallia", jossa rajoituksia voisi purkaa asteittain ja pitää samalla epidemia aisoissa.

Tämä kuitenkin vaatisi laajamittaista testaamista, tartuntaketjujen jäljittämistä ja altistuneiden eristämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoite on nostaa viruksen testausmäärät jopa 10 000 testiin vuorokaudessa. Ministeriöstä kerrotaan, että julkisella puolella tehdään nyt maksimissaan noin 3 000 testiä vuorokaudessa. Toukokuussa pitäisi päästä jo 7 500 testiin vuorokautta kohden.

Ylen tietojen mukaan kriteerit täyttäviä testattavia on epidemian nykyisessä vaiheessa vähemmän kuin testauskapasiteettia on.

Isoon hyppäykseen testimäärissä päästään Kirsi Varhilan mukaan ennen pääsiäistä tehdyllä testauksen kriteerien lievennyksellä.

Nyt lääkärin päätöksellä voidaan testata lieväoireisetkin potilaat ja kaikki huoltovarmuuden kannalta kriittisten alojen työntekijät, ei vain sote-henkilöstö.

Varhila kertoo myös, että testaukseen etsitään kumppania yksityisistä terveysyrityksistä, pelkällä julkisen puolen testauksella ei päästä 10 000:een.

Kouluista ja kesätapahtumista tarvitaan pian linjaus

Hallitus käsittelee ministeriön eri mallinnuksia eli rajoitusten vaikutuksia viruksen leviämiseen keskiviikkona.

Kiireellisimmät linjaukset koskevat kesätapahtumien kokoontumisrajoituksia ja koulujen mahdollista avaamista. Varhilan mukaan molemmat rajoitukset ovat nyt mallinnusryhmän käsittelyssä.

Uusimman tutkimustiedon (siirryt toiseen palveluun) ja asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella on muita rajoituskeinoja vähäisempi merkitys viruksen leviämisessä. Virus ei myöskään leviä lapsiin ja nuoriin samalla voimalla kuin aikuisiin.

Onko koulujen sulkeminen enää tarpeen?

– Lasten sosiaaliset kontaktit ovat aika laajat. Vaikka lapset itse eivät juurikaan sairasta, eivätkä ilmeisesti kovasti tartuta virusta toisiinsa, tartuttavatko he sitä sitten vanhempiin ja isovanhempiin ynnä muihin. Tästä on kysymys, kun mietitään koulujen toimia, Kirsi Varhila perustelee.

Esimerkiksi Norjassa, Tanskassa ja Saksassa on jo avattu kouluja ja päiväkoteja.

21.4 kello 14.15 Tarkennettu kohtaa, jossa kerrotaan, että koulujen sulkemisella on vähäinen merkitys viruksen leviämiseen. Lisätty muita rajoituskeinoja vähäisempi.

Voit keskustella asiasta 21.4 kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.