1. yle.fi
  2. Uutiset

Opetusministeri Andersson: Toivon, että koronarajoituksia aletaan purkaa ensimmäisenä kouluista

Andersson sanoo pitävänsä todennäköisenä, että kokoontumisrajoituksia joudutaan jatkamaan myös kesällä.

koronavirus
 Opetusministeri Li Andersson (vas.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 1. huhtikuuta
Opetusministeri Li Andersson (vas.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 1. huhtikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Opetusministeri Li Andersson (vas.) toivoo, että koronavirusrajoituksia aletaan purkaa Suomessa ensimmäisenä kouluista.

Andersson huomautti Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa tiistaina, että myös muissa Euroopan maissa yleinen linja on ollut se, että rajoitusten löysääminen on aloitettu ensin kouluista.

Andersson myös muistuttaa, että Suomessa koronarajoitukset ovat olleet kestoltaan pidempiä kuin eurooppalaisissa verrokkimaissa.

Andersson painottaa, että ensin hallituksen täytyy kuitenkin saada selkeä tilannekuva siitä, missä vaiheessa Suomessa ylipäänsä voisi olla mahdollista purkaa rajoituksia.

– Kun aikataulusta on selkeä käsitys, sen jälkeen pitäisi päättää siitä, mitä rajoituksia ja missä järjestyksessä aletaan purkaa. Nämä päätökset tehdään terveysviranomaisten suositusten ja analyysien pohjalta, Andersson sanoi.

Hallitus seuraa Tanskan ja Norjan toimia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on luvannut, että hallitus käsittelee mahdollisia koronarajoitusten höllennyksiä tällä viikolla.

Pohjoismaista Tanska ja Norja ovat jo päättäneet rajoitusten purkamisesta. Norja avaa ensin päiväkodit, Tanskassa osa päiväkodeista ja kouluista avattiin jo viime viikolla.

Anderssonin mukaan hallitus saa Tanskan ja Norjan esimerkkien kautta hyödyllistä tietoa siitä, miten rajoitusten purkamiset vaikuttavat viruksen leviämiseen.

Anderssonin mukaan suurin kysymys koulurajoitusten purkamisessa on se, että onko mahdollista, että pieni osa oppilaista voisi tulla kouluun lähiopetusta varten viimeisten viikkojen ajaksi.

– Vai mennäänkö kaikkien osalta niin, että ollaan etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun, Andersson pohtii.

Hallituksen tämänhetkisen linjauksen mukaan etäopetus jatkuu 13. toukokuuta saakka. 1.–3. luokkien oppilaat ja erityisopetusta tarvitsevat pääsevät jo nyt halutessaan lähiopetukseen, mutta hallitus on suosittanut vahvasti myös heille etäopetusta, mikäli se perheessä on mahdollista.

Kokoontumisrajoituksia saatetaan jatkaa kesälle, kesätapahtumia vaarassa

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan päätöstä myös siitä, mitä tapahtuu kesän yleisötapahtumille. Tällä hetkellä myös kokoontumisrajoitukset ovat voimassa toukokuun puoliväliin asti.

Andersson sanoi Ykkösaamussa pitävänsä todennäköisenä, että kokoontumisrajoituksia joudutaan jatkamaan myös kesällä.

Jos tämä toteutuu, tullaan Anderssonin mukaan keskustelemaan siitä, miten mahdollisia menetyksiä kompensoidaan tapahtumajärjestäjille.

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue myös:

Yle kysyi kunnilta, pitäisikö koulujen avata ovensa jo toukokuussa: Oppimisen kannalta ei tarvetta, mutta lasten vointi huolettaa

Suomi saattaa muuttaa strategiaansa koronaviruksen torjunnassa – STM:n kansliapäällikkö väläyttää Ylelle rajoitusten lievennyksiä

Työryhmä etsii ulospääsyä koronakriisistä – Hetemäki valmis samanlaisiin suuntaviivoihin kuin Saksa, joka saanut ruusuja selkeästä viestistä rajoitusten purkamiseksi

Hallitus pohtii tällä viikolla koronatoimien jatkoa – katso kaikki rajoitukset tästä

Lue seuraavaksi