Vaasa varautui kylmäkontilla koronakuolemiin – kaupungin mukaan kyse on normaalista varautumisesta

Kukaan ei ole toistaiseksi kuollut pohjalaismaakunnissa koronatartuntaan. Vainajien kylmäsäilytystilasta on ollut Vaasassa pulaa myös joskus normaalioloissa.

koronavirus
Kylmäkontti
Vaasan kaupunki on hankkinut kaupunginsairaalan alueelle kylmäsäilytystilaa, jos vainajien nykyiset säilytystilat eivät riitä.Hans-Mikael Holmgren/Yle

Vaasan kaupunki on varautunut mahdollisiin koronakuolemiin hankkimalla lisää vainajien kylmäsäilytystilaa. Kylmäkontti on sijoitettu kaupunginsairaalan alueelle Klemettilään.

Sosiaali- ja terveystoimen johtaja Jukka Kentala kertoo, että kyseessä on normaali varautuminen.

– Olemme varanneet tällaisen kylmäsäilytystilan, johon voidaan tarvittaessa sijoittaa ruumiita, jos alueen tilat täyttyvät. Tämä on normaalia varautumista ja halusimme varautua hyvissä ajoin, Jukka Kentala toteaa.

Kentala huomauttaa, että vainajien kylmäsäilytystilat ovat käyneet Vaasassa vähiin myös normaalioloissa pitkien juhlapyhien aikana.

– Etenkin joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen aikoihin.

Eettisesti ja turvallisesti

Äkkiseltään vainajien siirto kylmäkonttiin kuulostaa lohduttomalta. Jukka Kentala toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut selkeästi, miten koronaan menehtyneitä vainajia kohdellaan ja käsitellään.

– Totta kai tähän liittyy murheita ja inhimillisiä asioita pitää miettiä, mutta haluamme toimia eettisesti ja turvallisesti.

Kaupungin vuokraama kylmäsäilytyskontti on sijoitettu Vaasassa kaupunginsairaalan alueelle Klemettilään.

– Se on meidän yksiköiden läheisyydessä, jotta logistiset asiat hoituvat helposti.

Sairaanhoitopiirit varautuvat

Pohjalaisilla sairaanhoitopiireillä on myös omat suunnitelmansa koronakuolemien varalle, vaikka kukaan ei toistaiseksi ole alueella menehtynyt koronavirukseen.

– Olemme tietysti monella tapaa varautuneet ja seuraamme kansallisia ohjeistuksia, miten vainajia käsitellään tiettyjen turvallisuusperiaatteiden mukaisesti. Myös säilytyksestä on tarkat ohjeet, jotta se on kaikin puolin turvallista työntekijöille ja kaikille muille, selvittää Vaasan sairaanhoitopiirin vastuualuejohtaja Peter Nieminen.

Niemisen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirissä uskotaan edelleen siihen, että vainajien säilytykseen ei tarvita lisätiloja.

– Tottakai pohdittu on, mutta uskomme, että täällä tilanne ei välttämättä eskaloidu, jos nykyisillä luvuilla mennään, eikä tule mitään piikkiä. Sairaanhoitopiiri ei välttämättä tarvitse lisätilaa, Peter Nieminen arvioi.

Kylmäkontti
Vaasassa on ollut pulaa vainajien kylmäsäilytystilasta normioloissakin etenkin pitkien juhlapyhien aikana.Hans-Mikael Holmgren/Yle

Seinäjoella ennestään mittavat tilat

Myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä arvioidaan, että keskussairaalan nykyiset, laajahkot vainajien säilytystilat riittävät.

– Oikeuslääketieteelliset kuolinsyyselvitykset ja ruumiinavaukset tehdään nykyään Tampereella, mistä syystä olemme levollisin mielin sen suhteen, että nykyiset tilat riittävät. Toki meillä on varasuunnitelma, kertoo ylilääkäri Matti Rekiaro.

Ennen kuin koronaan menehtynyt vainaja voidaan siirtää sairaalassa kuolinpaikaltaan eteenpäin, on olemassa vähintään kahden tunnin varoaika. Sen jälkeen käynnistetään toimenpiteet vainajan eteenpäin saattamiseksi.

– Virus tarttuu helposti, kun hoidetaan potilasta ja silloin suojautuminen on äärimmäisen tärkeää. Kuoleman tapahtuessa viruseritys lakkaa kuitenkin nopeasti, Matti Rekiaro selvittää.

Omaisille vaikeaa

Varoajan jälkeen koronaan menehtyneen siirroissa ei Rekiaron mukaan tarvitse hätiköidä tai kiirehtiä. Tavoitteena on kuitenkin, että vainaja voitaisiin siirtää lopulliseen arkkuunsa, joka suljettaisiin, eikä sitä enää avattaisi varmuuden vuoksi.

– Omaisille tämä on iso ja vaikea asia tämä inhimillinen puoli. Poikkeustilanteen rajoitukset koskevat myös hautajaisia. Joudumme kunnioittamaan rajoituksia, jotka ovat meidän kaikkien parhaaksi, Matti Rekiaro toteaa.

Tiedustelimme mahdollisen kylmäkontin hankintatarvetta myös Keski-Pohjanmaalta.

– Meillä on varautuminen tätäkin tilannetta varten. Saamme ne käyttöön nopeastikin, mikäli tarve tälle tulisi, vastasi kuntayhtymä Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sähköpostitse.

Katso täältä oman maakuntasi koronavirustilanne

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus