1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliittinen päätöksenteko

Mikkelin päättäjät jatkavat korruptioväitteiden puintia – kaupunki ei löytänyt ulkopuolista selvittäjää

Kaupunginhallituksen mukaan Kuntaliitto tai kolme muuta kuntalain asiantuntijaa eivät ottaneet asian selvittämistä toimeksiannoksi.

Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mikkelissä korruptioväitteiden ja niiden käsittelyn setviminen jatkuvat edelleen.

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessa jättää tutkimatta kaupunginvaltuuston toisen varapuheenjohtajan Satu Taavitsaisen (sd.) oikaisuvaatimuksen asiakysymysten osalta. Päätöksenteon prosessia koskevien väitteiden osalta kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Satu Taavitsainen kommentoi Ylelle tekstiviestillä, että hänen oikaisuvaatimuksensa sisältö koskee sananvapautta. Taavitsainen sanoo, että kaupunginhallituksella ei ole oikeutta puuttua valtuutettujen mielipidekirjoituksiin tai antaa käyttäytymistä koskevaa ohjeistusta tulevan varalle. Taavitsainen vaatii, että kaupunginhallituksen päätös tulee kaikilta osin kumota.

Taavitsainen teki oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen tammikuisesta päätöksestä, jossa kaupunkiorganisaatiossa ei todettu rakenteellista korruptiota ja paheksuttiin yleisellä tasolla perättömien puheiden levittämistä. Taavitsaisen mukaan päätös koski hänen rankaisuaan ja vaati sen kumoamista.

Nyt annetun oikaisuvaatimuksen käsittely ei edennyt kaupunginhallituksessa suunnitellusti.

Kaupunki ei löytänyt ulkopuolista tahoa tutkimaan, onko sen toimissa rakenteellista korruptiota. Selvitysmiestä etsittiin Kuntaliitosta, mutta liitto ei lähtenyt tekemään selvitystä vedoten resurssipulaan.

Myöskään kolme muuta kunta-alan asiantuntijaa eivät olleet valmiita ottamaan työtä vastaan.

Kaupungin alkuperäisissä suunnitelmissa oli antaa ratkaisu oikaisuvaatimukseen vasta ulkopuolisen selvityksen jälkeen.

Vyyhtiin liittyy kaupunginhallituksen mukaan myös poliisille jätetty tutkintapyyntö luottamushenkilön painostamisesta. Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan poliisi on katsonut, että kyseisessä asiassa ei ole syytä epäillä rikosta ja on päättänyt tutkinnan.

Pitkään jatkunut korruptiokeskustelu sai alkunsa vuosi sitten Satu Taavitsaisen mielipidekirjoituksesta (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo), jossa hän nosti esiin epäilyjä rakenteellisesta korruptiosta Mikkelin rakennushankkeissa.

Lue myös:

Mikkeli tilaa ulkopuolisen tahon selvityksen kaupungin väitetystä rakenteellisesta korruptiosta

Mikkelissä kiistellään rakenteellisesta korruptiosta – Hallintotieteen emeritusprofessori: Ulkopuolinen selvittämään epäilyt

Lisätty 21.4.2020 kello 16.17 Satu Taavitsaisen tekstiviestillä lähettämä kommentti asiaan.