1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Yksinyrittäjien tukea jaetaan jo vauhdikkaasti – Jukka Kuronen: "Kirjanpitäjältä tuli juuri 2000 euron lasku"

Koko maassa yksinyrittäjien tukeen on varattu 250 miljoonaa euroa.

yrittäjyys
Jukka Kuronen Riihimäellä
Dani Branthin / Yle

Ahdinkoon joutuneet yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2000 euron suuruista kertakorvausta koronakriisin aiheuttamiin tulonmenetyksiin. Tukea voi saada, jos korona on vienyt liikevaihdosta vähintään 30 prosenttia. Koko maassa tukeen on varattu 250 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Riihimäellä koronatukea riittää yli 500 yrittäjälle.

Lahden kaupungille on saapunut jo yli 500 hakemusta, joista päätöksiä on tehty 80. Keskimäärin neljä viidestä hakijasta on saanut puoltavan päätöksen. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja nopeimmillaan päätöksen voi saada muutamassa päivässä.

Yksinyrittäjät pitävät kuntien tukea tärkeänä.

Hyvä kirjanpitäjä tarpeen

Ohjelmatyöntekijöiltä hommat loppuivat kerta rysäyksellä. Ensin peruttiin keikkoja, sitten tuli kokoontumiskielto ja hyvätuloisen esiintyjän kalenteri tyhjeni elokuun puoleen väliin saakka. Dragartisti Jukka Kuronen sanoo ettei, aluksi edes tajunnut tilannetta: yleisö oli poissa ja kymmenien tuhansien eurojen keikat paloivat hetkessä..

– Kaunis kiitos tästä tuesta. Olen kiitollinen, mutta eihän sillä pitkälle pötkitä. Ei edes elokuun loppuun asti pärjää, jolloin voisi ehkä olla jo sellaisia töitä, mistä voisi laskun lähettää.

Kuroselle uudet virastot kuten Kela ja te-keskus ovat tulleet tutuksi.

– Kirjanpitäjän lasku tuli, se oli juuri tuo 2000 euroa. Onneksi olen Riihimäellä, että täällä on hyvät suhteet vuokranantajiin Kuronen sanoo.

Kurosella on vuokralla oma toimistotila, varasto sekä harjoitushuone.

Kurosen mukaan yksinyrittäjän tuki oli helppo hakea, kun kirjanpito toisitteineen oli kunnossa.

Onneksi on kanta-asiakkaita

Riihimäkeläisestä kauneushoitola Novellasta SKY kosmetologi *Ulla Kuivamäki *aikoo hakea tukea. .

Kosmetologi Ulla Kuivamäki
Timo Leponiemi / Yle

Hän muistaa päivän 12.3, kun puolet ajoista peruttiin heti. Yrittäjänä hänellä on pieni puskuri, mutta se ei riitä kauan. Yritysvelkaa ei ole.

– Kyllä 2000 eurosta on hyötyä, kun sillä voi korvata nyt jokakuukautiset kulut. Olen päivittäin töissä ja kotona on kaksi kotikoululaista, joten puuhaa kyllä riittää.

Onneksi Kuivamäellä on uskollisia kanta-asiakkaita ja hän suhtautuu postitiivisesti tulevaisuuteen.

– Kun ehti kulua kuukausi ennen kuin nämä tukilinkit aukesivat, on monella yrittäjällä ollut varmasti pitkä kuukausi. Tällaisen omilla käsillään tekevän pienyrittäjän 2000 euroa kyllä pelastaa.

"Äiti apuun jos tiukka paikka tulee"

Myös Riihimäen kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö uskoo, että yksinyrittäjille tuki on todella merkittävä.

– Moni sanoo, että tuloista on yli 50 prosenttia pudonnut ja monella toiminta on nyt kokonaan keskeytyksissä eli yrittäjän jatko voi olla kiinni juuri tästä tuesta.

Tuen hakijoilla ei saa olla verovelkoja tai niihin pitää olla maksusuunnitelma. Herpiö uskoo, että tukea riittää kaikille riihimäkeläisille yksinyrittäjille. Kustannuksia ovat esimerkiksi tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi.

Vaikka yksinyrittäjät ovat tyytyväisiä tukeen, esimerkiksi Jukka Kuronen toivoisi, että tuki ottaisi huomioon erilaiset tulotasot ja kulurakenteet.

Jukka Kuronen dragartisti Riihimäeltä
Dani Branthin / Yle

– Ei tässä ihmeellisia hankintoja voi tehdä omaa showta varten..

Kuronen on myös selvittänyt eläkerahaston avaamista, mutta verottaja nappaa siitä 60 prosenttia.

Varmuuden vuoksi Jukka Kurosella on vielä varasuunnitelma.

– Tämä ihan perinteinen soitto äidille. Voi hyvinkin olla, että se on kohta edessä: Mutta ei tätä voi ajatella koko ajan, hajoaa pää. Täytyy vaan selvitytyä..

Lue seuraavaksi