1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Kittilän kuntapäättäjien pidättämisen luottamustoimistaan

KHO:n mukaan virastapidättämiselle ei ole enää tarvetta.

Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilässä syytteeseen asetetut kuntapäättäjät saavat palata luottamustehtäviinsä. Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että virastapidättäminen ei ole enää välttämätöntä.

KHO hylkäsi siten Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen, joka antoi viraltapidättämisen jatkua kesäkuussa 2019. Viraltapidättämispäätöksen teki Valtiovarainministeriö kesällä 2018.

Päätös koskee 27 luottamushenkilöä, joita syytetään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Lapin käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet, mutta hovioikeuden käsittely on vielä kesken.

Kittilän kuntapäättäjiä vastaan on nostettu myös muita syytteitä, mutta niiden vuoksi ei ole pidätetty ketään virastaan.

Kittilän kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja kunnanhallituksen varajäsen Yrjötapio Kivisaari (kesk.) on tosin ilmoittanut pidättäytyvänsä niiden vuoksi kaikista luottamustehtävistään toistaiseksi.

KHO: Ei enää välttämätöntä

Korkeimman hallinto-oikeuden perusteluiden mukaan valtiovarainministeriön päätöksessä mainittujen Kittilän kunnan luottamushenkilöiden pidättämistä toimistaan ei ole tässä vaiheessa perusteita pitää kuntalaissa tarkoitetulla tavalla välttämättömänä.

KHO vetoaa perusteluissaan erityisesti kunnallisen itsehallinnon suojaan sekä muuttuneisiin olosuhteisiin. Virkarikossyytteet liittyvät suurelta osin Kittilän kunnanvaltuuston irtisanomaan kunnanjohtajaan Anna Mäkelään, joka ei enää ole virassaan ja jonka kanssa kunta on tehnyt jo sovintosopimuksen.

Syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttöä on pidettävä törkeänä, koska vastaajat ovat pyrkineet aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa ja vahinkoa nimenomaan Mäkelälle.

Kittilän kunta neuvottelee korvauksista työsyrjinnän vuoksi – kunnanjohtajaksi hakenut vaatii yli 100 000 euroa

Kittilässä vaaditaan syytteen saaneet kuntapäättäjät hyllytettäviksi

Kittilän kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja vetäytyy luottamustehtävistään virkarikossyytteiden vuoksi

Kittilän kuntapäättäjille lisää syytteitä

KHO kumosi Kittilän vs. kunnanjohtajan valinnan – virkaan on valittu jo toinen henkilö