Helsingin Oodi-kirjaston puukotuksesta syytteitä kolmelle, myös puukotuksen uhri syytteeseen

Puukotus tapahtui helmikuussa kirjaston sisätiloissa.

Oodissa tapahtuneen puukotuksen syytteitä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 4. toukokuuta lähtien. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin keskustakirjasto Oodin helmikuisesta puukotuksesta on tänään nostettu syytteitä kolmelle henkilölle, kertoo jutun syyttäjä STT:lle. Poliisi kertoi aiemmin, että epäilee 30–40-vuotiaiden miehen ja naisen pahoinpidelleen uhria ryöstääkseen tämän.

Miestä syytetään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä. Naista syytetään törkeästä ryöstöstä. Puukotuksen uhriksi joutunut mies on syytteessä huumausainerikoksesta. Epäillyt kiistävät syyllisyytensä pääosin.

Syytteitä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 4. toukokuuta lähtien.

Ryöstöstä epäiltynä pariskunta

Poliisi on kertonut aiemmin, että törkeästä ryöstöstä epäillyt ovat pariskunta. Puukotuksen uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja, jotka eivät kuitenkaan osoittautuneet hengenvaarallisiksi.

Erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen ei kommentoi tarkemmin syytteiden sisältöä tässä vaiheessa, mutta julkisuudessa olleet havainnot mahdollisesta huumekaupan yhteydessä tapahtuneesta ryöstöstä saavat vahvistusta rikosnimikkeistä.

Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara sanoi aiemmin Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että pitää tapauksen liittymistä huumeisiin todennäköisenä. Wc-tiloista löytyi tapahtuneen jälkeen ruisku ja muovinen annostelukuppi.

Törkeästä ryöstöstä voidaan tuomita enintään kymmenen vuotta vankeutta ja vähimmäisrangaistuskin on kaksi vuotta. Tuomittu keskirangaistus on Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan 2–4 vuotta vankeutta ehdottomana. Tapon yrityksestä tuomitut rangaistukset vaihtelevat runsaasta kahdesta vuodesta noin viiteen vuoteen.

Huumausainerikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yli puolet huumausainerikoksesta tuomituista tuomitaan tutkimuksen perusteella sakkoon ja loput ehdolliseen tai ehdottomaan lyhyeen vankeusrangaistukseen.

Lue myös: