Trump haluaa sulkea USA:n rajat maahanmuuttajilta – näyttävän eleen vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi

Presidentti Donald Trump pelkää "näkymätöntä vihollista" ja amerikkalaisten joutumista työttömiksi.

maahanmuuttajat
Presidentti Donald Trump 20.4.2020.
Presidentti Donald Trump 20.4.2020.Tasos Katopodis / EPA

Presidentti Donald Trumpin twitter-viesti maahanmuuton keskeyttämisestä Yhdysvaltoihin herätti heti paljon kysymyksiä.

Maanantaina julkaistu neljän rivin mittainen kommentti ei antanut viitteitä siitä, mitä kaikkea ennennäkemätön päätös pitäisi sisällään.

– Päätös on käsittämätön, mutta ei yllättävä, Benita Heiskanen, Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Turun yliopiston John Morton -keskuksesta sanoo.

Heiskanen muistuttaa, että jo koko ajatus Yhdysvalloista perustuu siihen, että se on maahanmuuttajavaltio. Professori uskoo, että presidentin päätöksen takana on sisäpoliittisia syitä.

– Vaikuttaa siltä, että tässä halutaan siirtää huomio pois koronakriisistä, jonka hoidossa keskushallinto ja osavaltiot ovat eri linjoilla, Heiskanen sanoo.

Asetuksen läpimeno vaikeaa

Presidentti Trump korosti jo vaalikampanjassaan vuonna 2016 maahanmuuttokysymystä. Esimerkiksi Meksikon rajalle oli määrä pystyttää muuri.

Trump on lunastanut vaalilupauksiaan ja kiristänyt maahanmuuttoa ja maassa jo olevien paperittomien ihmisten asemaa (siirryt toiseen palveluun) moneen otteeseen.

Lisäksi koronaviruksen takia Yhdysvaltain rajat ovat jo ennestään olleet kiinni.

Esimerkiksi Euroopasta ei ole päässyt lentämään maahan yli kuukauteen, ja rajanaapuriensa Meksikon ja Kanadan kanssa Yhdysvallat on sopinut ainakin toukokuun puoliväliin saakka kestävistä matkustusrajoituksista. Samaten kaikki viisumihakemukset on laitettu jäihin.

Trump antaa presidentin asetuksen maahanmuutosta mahdollisesti jo lähipäivinä. Tviitissään hän sanoi, että kyse on "näkymättömästä vihollisesta" (koronaviruksesta) ja työpaikkojen säilymisestä amerikkalaisilla.

Nämä perustelut tuskin menevät läpi sellaisinaan ainakaan demokraattipäättäjille.

– On ihan varma, että tätä ei purematta niellä. Monet muutkin Trumpin päätökset on haastettu eri oikeusasteissa, ja tästä esityksestä ei edes tiedetä yhtään mitä se pitää sisällään, professori Heiskanen sanoo.

Vierastyöläisten korvaaminen mahdotonta

Presidentti Trumpilla on tapana tuoda esille näkemyksiään twitterissä, missä hänellä on yli 77 miljoonaa seuraajaa. Sen avulla hän pystyy osoittamaan sanansa amerikkalaisille suoraan ilman välikäsiä.

Nyt, kun virus lyö polvilleen myös maailman suurinta taloutta, presidentti on ensimmäisenä puolustamassa omien kansalaistensa työpaikkoja. Pystyykö sen tekemään maahanmuuttoa rajoittamalla, on kokonaan toinen asia.

– Kuka sitten tekisi ne työt, joita yhdysvaltalaiset itse eivät halua tehdä? professori Benita Heiskanen kysyy.

Yhdysvalloissa arvellaan olevan (siirryt toiseen palveluun)toistakymmentä miljoonaa ihmistä, jotka ovat tulleet maahan ilman tarvittavia papereita. Väliaikaisluvilla työskentelevien ja muualla syntyneiden ihmisten määrä ylittää reippaasti 40 miljoonan rajan.

Lue myös:

Donald Trump sanoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin koronapandemian takia

Uusimmat tiedot koronaviruksesta