1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritystuet

Koronatuen avulla safariyritys muuttuu pienkonekorjaamoksi ja kahvila tuo herkkunsa kauppoihin – 20 lappilaista yritystä sai sata tonnia

Kaksi rovaniemeläistä yrittäjää sai yrityksilleen 200 000 euron kehittämisrahat Business Finlandilta.

Tähän asti safariyrityksen hallissa on korjattu ja huollettu vain yrityksen omia kelkkoja, kertoo yrittäjä Sami Päivike. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Matkailualan yrittäjä Sami Päivike sai kahdelle yritykselleen yhteensä 200 000 euron koronatuen Business Finlandilta. Tuen avulla rovaniemeläisyrittäjä aikoo muuttaa moottorikelkkasafareja järjestävän Unique Creations International Oy:n pienkonekorjaamoksi.

– Aiemmin olemme korjanneet ja huoltaneet vain yhtiön moottorikelkkoja, mutta nyt aiomme tarjota korjaamopalveluja ulos. Paikalliset voivat tuoda korjattavaksi ja huollettavaksi esimerkiksi moottorikelkkoja, mönkijöitä ja ruohonleikkureita, yhtiön toimitusjohtaja Sami Päivike sanoo.

Päivikkeen mukaan avustusta käytetään pienkonekorjaamon käynnistämiseen liittyviin toimintoihin.

Unique Creations International Oy:llä on Lapin kelkkasafarien lisäksi toimintaa myös Helsingissä. Helsingin talvimaailman asiakkaat ovat olleet pääasiassa luksusristeilyiltä saapuvia vieraita.

– Iglut ja jääveistokset ovat valmiina tyhjässä hallissa, mutta asiakkaita ei ole eikä heitä ole tulossa ainakaan lähiaikoina, Päivike harmittelee.

Ulkomaiset asiakkaat katosivat, suomalaisia halutaan tilalle

Myös Päivikkeen toinen yritys, Villi Pohjola Oy, sai Business Finlandilta 100 000 euron avustuksen. Yritys myy ohjelmapalveluja, jonka lisäksi sillä on majoitusta ja ravintolatoimintaa. Lähes kaikki Villin Pohjolan asiakkaista ovat tulleet ulkomailta. Päivike kertoo, että avustusta käytetään siihen, että myynti suunnataan ulkomailta kotimaan markkinoille.

Sami Päivikkeen safariyrityksellä on 120 moottorikelkkaa, jotka seisovat tälllä hetkellä tyhjän panttina. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

– Uudelleenjärjestellään myynti siten, että tarjontamme kelpaisi paremmin kotimaisille asiakkaille. Kyseessä on aikamoinen kelkan kääntäminen, koska kotimaisen kuluttajan ostokäyttäytyminen on toisenlaista kuin kansainvälisillä asiakkailla, Päivike selventää.

Toimitusjohtaja lisää, että avustuksen lisäksi kumpaankin hankkeeseen sijoitetaan yrityksen omia rahoja.

– Tämä ei ole ilmaista rahaa, sillä kummassakin hankkeessa 25 000 euron omarahoitusosuus, joka on laitettava tiskiin. Kyse on kehittämisestä, mutta tehdään silti oikeita töitä. Ja aika tarkan luupin alla avustukset ovat Business Finlandin toimesta.

Suklaakahvila haluaa herkut kauppojen hyllyille

Koronakriisi iski kovalla kädellä etenkin ravintoloihin, baareihin ja kahviloihin, jotka on määrätty sulkemaan ovensa. Niin kävi myös rovaniemeläisen Jouko Rajasen kahdelle Choco Deli Oy:n konditoria-kahvilalle Rovaniemellä. Toinen liikkeistä on auki ja sieltä myydään itse tehtyjä suklaita ja muita herkkuja ulos.

Yrittäjä Jouko Rajanen Rovaniemeltä sai molemmille yrityksilleen 100 000 euron tukirahat. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

– Liikevaihto putosi sulkemisen myötä noin 80 prosenttia, joten päätimme suunnitella uudet pakkaukset kauppoihin myytäväksi, Rajanen kertoo.

Rajanen on toimitusjohtajana myös Lapin Krassi Oy:ssä, joka tekee valmisruokia, kastikkeita sekä peruna- ja kasvislisäkkeitä ravintoloille, keittiöille ja kaupoille. Myös Lapin Krassi Oy aikoo tarjota tuotteitaan aiempaa enemmän kauppojen hyllyille.

Myös Rajasen molemmat yritykset saivat 100 000 euron tukipotin Business Finlandilta.

– Toivottavasti saamme uusia tuotteita valmiiksi jo kesällä, Rajanen kertoo.

Suljettu Choco Deli Oy:n kahvila Rovaniemellä Rinteenkulman kauppakeskuksessa. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

20 yritystä Lapissa sai 100 000 euroa

Kaikkiaan 20 lappilaista yritystä on saanut valtion rahoituslaitoksen Business Finlandilta 100 000 euron enimmäisavustuksen. Tuet ovat nimeltään "kehitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteissa". Isoimman potin saaneista yrityksistä kahdeksan on matkailualalla ja viisi on ravintola-alan yrityksiä. Tiedot käyvät ilmi listasta, jossa on mukana tukipäätökset viime perjantaihin saakka.

Edellä mainittujen lisäksi 100 000 euron tukipotin saaneita lappilaisia matkailuyrityksiä ovat rovaniemeläinen luksusmatkojen järjestäjä Luxury Action Oy, huskyfarmi Kontiovaaran Husky Oy Rovaniemeltä, inarilainen ohjelmapalveluyritys Wilderness Safaris Saariselkä Oy, hiihtokeskus Suomu-Rinteet Oy Kemijärvellä sekä hotelliyhtiöt Star Arctic Oy Inarin Saariselällä ja Karemajat Oy Ylitorniolla. Täyden tukisumman Lapin ravintola-alan yrityksistä saivat myös Suomen Elämysravintolat Oy Kolarin Ylläksellä, kemiläinen JR-Ravintolat Oy ja Ravintola Väylä Oy Ylitorniolla.

Muut 100 000 euroa Business Finlandilta Lapissa saaneet ovat rovaniemeläinen lentokonevalmistaja Atol Avion Oy, Jounin Kauppa Oy Kolarissa, Rovaniemen Taksipalvelu Oy, graafisia palveluja tarjoava Rovaniemen Painatuskeskus Oy, autotarvikkeita myyvä rovaniemeläinen Lumise Oy, autoliike Herajärvi Car Center Oy Rovaniemeltä, huonekaluliike Tele-Kaluste Oy Ylitorniolta sekä liikkeenjohdon konsultointiyritys Terra Finland Oy.

Business Finlandin tukia sai viime viikonloppuun mennessä 167 yritystä Lapissa. Pienimmät tukisummat olivat vajaat 7000 euroa.

Business Finlandin tukien lisäksi yrityksille korona-ajan tukea jakavat ely-keskukset. Yksinyrittäjät puolestaan voivat saada tukea kuntien kautta.