Hyppää sisältöön

Elinkeinoministeri Lintilä: Business Finlandin jakamat yritystuet tarkastetaan kahdesti – tukiperusteisiin muutoksia

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiontalouden tarkastusvirasto perkaavat koronavirustuet.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tarkastuttaa yritystukipäätökset. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Business Finlandin jakamat yritystuet tarkastetaan kahdesti, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Koronaviruksen takia vaikeuksiin joutuneille yrityksille tarkoitetut tuet ovat valuneet toistaiseksi voittopuolisesti konsulttiyrityksille ja rahanjako on herättänyt laajaa ihmetystä.

Nyt Lintilä lupaa rahanjaon tarkastamista tiheällä kammalla.

– TEM:in sisäinen tarkastus käynnistää Business Finlandin myöntämän yritysrahoituksen tarkastamisen – kaikkien osapuolten parhaaksi. Keskustelin lisäksi VTV:n pääjohtajan kanssa ja on selvää, että myös VTV tulee tarkastamaan tätä kokonaisuutta, Lintilä kertoo Twitter-tilillään.

Lintilä kertoo myös vievänsä huomenna keskiviikkona hallituksen neuvotteluihin asetusmuutoksen, jolla rahoitusta voitaisiin kohdistaa enemmän koronan aiheuttamiin ongelmiin ja niiden kustannusten kattamiseen.

– Haemme muutosta siihen, että avustuksesta suurempi osuus kuin 20 prosenttia voisi kohdistua muuhun, kuin yrityksen kiinteisiin kuluihin. Kiinteät kulut ovat tällä hetkellä se ongelma, jotka aiheuttavat kassakriisejä yrityksissä, koska ei ole tulovirtaa, Lintilä sanoo Ylen haastattelussa.

Business Finlandin myöntämässä rahoituksessa kyse on yrityksille myönnettävistä kehittämisavustuksista, joissa yrityksellä pitää olla kehittämissuunnitelma ja omarahoitusosuutta.

Valtio on päätynyt käyttämään Business Finlandia ja ely-keskuksia koronarahoituksen myöntämiseen Lintilän mukaan siksi, että rahoitusta näiden organisaatioiden kautta voitiin jakaa olemassa olevan lainsäädännön puitteissa. Muut ratkaisut olisivat olleet Lintilän mukaan hitaampia.

Myös Andersson vaatii muutoksia

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo Twitterissä, että yritystuet eivät näytä kohdentuvan riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia.

– Tukiin tarvitaan korjausliike, jotta ne kohdentuvat tarvitseville eikä taitavimmille konsulttihakijoille, Andersson sanoo.

Tuista kirjallinen kysymys

SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Ilmari Nurminen vaativat Lintilälle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että yritystukien rahanjakoperusteita on syytä muuttaa niin, että kriisin keskellä yritykset voisivat saada rahoitusta kiinteisiin kuluihinsa ja estää näin konkursseja syntymästä.

– Työpaikkojen säilyminen on keskeisin asia koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoitamisessa, Nurminen ja Filatov painottavat.

Filatovin mukaan Business Finlandin tukipolitiikka näyttää siltä, että tukea saavat ne, jotka eivät sitä niin kipeästi tarvitse. Hän sanoo, että samaan aikaan kuitenkin monet vaikeuksissa olevat yritykset jäävät ilman tukea esimerkiksi vuokrien juostessa ja toiminnan ollessa pysähdyksissä.

Lintilä ei ilahdu hallituskumppaneiden riveistä tulevista neuvoista:

– Hallituskumppani demarit ovat olleet itse mukana hyväksymässä nämä periaatteet, millä tuet myönnetään.

Lintilän mukaan Business Finland ja ely-keskukset ovat myöntäneet noin 9 600 tukipäätöstä koronakriisin alettua. Tukihakemuksia on tullut yli 35 000.

Lue myös:

.
.