1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi lopetti kolmen lapsen kuolemaan johtaneen Levin mökkipalon tutkinnan

Poliisi päätti tutkinnan, koska syyteoikeus on vanhentunut. Päätös ei koske mahdollisia vahingonkorvauksia.

Mökkipalo
Tutkijat selvittävät palon syttymissyytä Levillä
Poliisi on lopettanut rikostutkinnan Kittilän Levillä kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta mökkipalosta. Mökki paloi huhtikuussa 2019.Jyri Tynkkynen / Yle

Poliisi on lopettanut rikostutkinnan Kittilän Levillä kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta mökkipalosta. Mökki paloi huhtikuussa 2019.

Poliisi tutki tapahtunutta aluksi palonsyyn tutkintana ja kuolemansyyn tutkintana. Siinä selvisi, että tulipalo aiheutui lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä.

Tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäen mukaan mökin nykyinen omistaja oli huolehtinut velvoitteistaan sähkölaitteiston huollon ja kunnossapidon osalta. Mökissä oli myös ollut toimivia palovaroittimia. Siten mökin nykyistä omistajaa ei ole syytä epäillä pelastusrikkomuksesta eikä sähköturvallisuuslain säännösten rikkomisesta.

Lattialämmityksen asennuksessa tehtyjen virheiden osalta poliisin epäili petosta. Kittilän kunnan rakennusvalvonnalle oli esitetty asiakirja, jonka mukaan mökkiin olisi tehty sähköturvallisuuslain velvoittama sähkölaitteiston käyttöönottotarkastus, vaikka sellaista ei todellisuudessa ollut suoritettu.

Poliisi epäili teoista rakennuttajan edustajaa sekä mökissä sähkötöitä tehnyttä sähköasentajaa. Poliisi on kuitenkin päättänyt kyseisten rikosasioiden tutkinnan, koska rikosten syyteoikeus on vanhentunut. Sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen vanhentuu kahdessa vuodessa ja petos viidessä vuodessa.

Poliisi ja Syyttäjälaitos arvioivat yhdessä, ettei asiassa ole syytä epäillä muun rikoksen tapahtuneen. Päätös ei kuitenkaan vapauta mahdollisesta vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Tulipalon uhrit olivat Kymenlaaksosta Pyhtäältä.

Vuokramökkien turvallisuus paranee: palovaroitin tarvitaan jokaiseen makuutilaan – Levin tuhoisa tulipalo havahdutti torjumaan riskejä

OTKES kolmen nuoren hengen vaatineesta mökkipalosta: Sähkötyöt vain ammattilaisille – "Asennuksiin liittyvää riskiä ei oteta vakavasti"

Traaginen mökkipalo johti satojen mökkien tarkastuksiin Levillä – pientä korjattavaa on löytynyt

Kolmen lapsen hengen vaatinut Levin mökkipalo syttyi lattialämmityksestä – parvesta tulee helposti surmanloukku

Lue seuraavaksi