Hyppää sisältöön

THL:n tutkija arvioi: Koronaepidemian huippu on ohitettu – mutta jos rajoituksia löyhennetään, taudin eteneminenkin muuttuu

Erikoistutkija Simopekka Vänskän mukaan hallituksen on nyt valittava, minkä strategian se ottaa koronan torjunnassa.

Sairaaloissa koronaviruksen on lisännyt suojavarusteiden tarvetta. Kuva on otettu Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä huhtikuun alussa Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Koronatapausten määrät ovat laskussa eri puolilla Suomea, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija.

– Meidän arvion perusteella voi sanoa, että huippu on ohitettu ja ollaan menossa alaspäin, sanoo THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä.

Arvio perustuu oletukseen, että rajoitukset säilyisivät nykyisellään. Jos rajoituksia löyhennetään, tautitilannekin muuttuu.

Vänskän mukaan tartuttavuutta kuvaava luku on laskenut alemmas kuin THL:n maaliskuun lopun ennusteessa. Tuolloin arvioitiin, että luku asettuisi 1,6:n tuntumaan, jolloin tartunnan saanut levittäisi sen keskimäärin 1,6 ihmiseen.

– Nyt tartuttavuutta kuvaava luku R0 olisi ykkösessä tai sen alle, eli tartuntojen määrä olisi laskussa. Se kuvaa tilannetta nykyisten rajaamistoimien ja kontaktien vallitessa.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Tartuttavuusluku on arvioitu Uudenmaan tietojen perusteella. Sairaaloissa olevien osasto- ja tehohoitopotilaiden määrä on kuitenkin tasaantunut tai kääntynyt laskuun kaikilla terveydenhoidon erityisvastuualueilla.

Rajoitukset purivat tehokkaasti

Hillitäkseen koronatartuntoja hallitus asetti suomalaisten liikkumiselle tiukkoja rajoituksia ja pyrki vähentämään kohtaamisia. Esimerkiksi koulut toimivat etänä, yli kymmenen henkilön tapaamiset on kielletty ja esimerkiksi iäkkäitä ja riskiryhmiin kuuluvia on kehotettu pysymään kodeissaan.

Ravintolat hallitus määräsi pysymään kiinni.

Rajoitustoimien vaikutusta ei voitu etukäteen arvioida tarkkaan. Vänskän mukaan se mitä todellisuudessa on tapahtunut kertoo, kuinka paljon ihmisten käyttäytyminen on muuttunut.

THL on arvioinut taudin huippua sairaaloissa osastoilla ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän perusteella. Määrät ovat kääntyneet laskuun. (siirryt toiseen palveluun)

Onko tautihuipun ohittaminen hyvä vai huono uutinen? Se riippuu siitä, minkä strategian Suomi valitsee. Vänskän mukaan Suomella on nyt valinnan paikka, mitä tehdään.

– Jos valitaan tukahduttamisen strategia, tämä on sen mukaista. Jos taas valitaan sellainen, että epidemia kävisi väestön läpi kohtuullisessa ajassa, tämä pidentää sitä aikaa, THL:n erikoistutkija sanoo.

Tähän asti Suomi on pyrkinyt jarruttamaan taudin leviämistä, jotta tehohoidon kapasiteetti riittää.

Taloudellisesti rajoitukset ovat tulleet kalliiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi eilen, että nykyisiä rajoituksia voitaisiin korvata lievemmillä ja tarkemmin kohdennetuilla, jos tartuntojen testaamista ja jäljittämistä lisätään.

Otsikkoa vaihdettu 17.40

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronavirus Suomessa