1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Kulmuni LM:lle: Arvonlisäverojen palautusta yrityksille selvitetään

Selvityksessä on palautusten tekeminen manuaalisesti. Aiemmin on havaittu, että asian automatisointi voisi viedä jopa kuukausia.

koronavirus
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni hallituksen tiedotustilaisuudessa 8. huhtikuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

Mahdollisuutta palauttaa alkuvuonna maksettuja arvonlisäveroja takaisin koronakriisistä kärsineille yrityksille selvitetään parhaillaan, kertoo valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) Lännen Medialle.

Kulmuni toteaa Lännen Medialle, että hallitus on tähän mennessä päättänyt nopeasti toimeenpantavista tukitoimista. Hänen mukaansa on havaittu, että alvien palauttamisen automatisointi olisi jopa parin kuukauden järjestelmätason työ.

Selvityksessä on palautusten tekeminen manuaalisesti.

– Verojen maksulykkäys oli laitettavissa nopeasti liikkeelle, kun taas arvonlisäverojen palauttaminen on vaatinut suurempia lainsäädäntö- ja järjestelmämuutoksia, Kulmuni sanoo LM:lle.

Johtaja Simo Sildén Verohallinnon ohjaus- ja kehittämisyksiköstä kertoo LM:lle, että tiedot yritysten alkuvuoden alv-maksuista ovat haettavissa suhteellisen vaivattomasti. Tammi–maaliskuussa noin 250 000 yritystä on maksanut valtiolle alvia kaikkiaan kumulatiivisesti noin 8,6 miljardia euroa.

Ministeriö tarkastaa yritysrahoitusta

Julkisuudessa on käyty keskustelua hallituksen yrityksille myöntämien koronatukien kohdistumisesta. Tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi Twitterissä, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) puolestaan kirjoitti, että yritystuet eivät näytä kohdentuvan riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia.

– Tukiin tarvitaan korjausliike, jotta ne kohdentuvat tarvitseville eikä taitavimmille konsulttihakijoille, Andersson kirjoitti.

Lue aiheesta lisää:

Elinkeinoministeri Lintilä: Business Finlandin jakamat yritystuet tarkastetaan kahdesti – tukiperusteisiin muutoksia

Konsultit koronarahoituksen saajien kärjessä – elinkeinoministeri Lintilä: "Heillä on kokemusta hakemisesta"

Lue seuraavaksi