Uudellamaalla 16 asteen lämpö samaan aikaan kun Lapissa vielä hiihdettiin

Uudellamaalla oli kevään lämpimin päivä.

Valkovuokot koristavat nyt kaupunkimetsiä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Uudellamaalla pärjäsi tänään ilman paksuja ulkovaatteita. Korkeita lukemia mitattiin esimerkiksi Helsingissä Kumpulassa, jossa lämpötila kohosi 16 asteeseen.

Samaan aikaan Lapissa on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon lunta.

Ulkoilu on tärkeää koronaepidemian poikkeusoloissa

Helsingin Vanhassakaupungissa kukkaloistoa ihailemaan olivat jäänet Karoliina ja Veikko Valontaival. Pyörillä liikenteessä ollut kaksikko aikoi viettää päiväänsä Kuusiluodolla riippumattoillen.

Karoliina ja Veikko Valontaival ovat viettäneet paljon aikaa ulkona. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten aikana äiti ja poika ovat tehneet paljon eväsretkiä ja rakentaneet majoja. Hyvät säät kohottavat kaksikon mielialaa.

– En tiedä, miten tästä olisi selvinnyt, jos olisi marraskuu ja kylmää ja pimeää. On pelastus, että nyt voi olla ulkona ja retkeillä, Karoliina Valontaival toteaa.

Myös Bitte Askelund on sitä mieltä, että lämpimällä ja aurinkoisella säällä on iso merkitys näin poikkeusaikana.

– Eristys on todella rankkaa ja jos ulkona liikkuminen olisi vielä kielletty, niin se olisi ihan hirveää, hän sanoo.

Askelund nautti Annalan huvilan puistossa kukkivien valkovuokkojen ja linnunlaulun lisäksi siitä, että talvivarustuksen oli pystynyt vaihtamaan jo kevyempään vaatetukseen.

Karoliina Valontaival puolestaan tuskaili sitä, että oli pukenut aivan liikaa vaatteita: villahousut olisi voinut jättää kotiin.

– Nyt sitä on ihan läkähdyksissä. Ajattelin, että kun olemme kuitenkin Suomessa ja kevät on niin aikaisessa, mutta yllättävän lämmintä on, Valontaival nauraa.

– Niinpä, yllättävän lämmintä, komppaa Veikko Valontaival vierestä.

Bitta Askelund nauttii ulkoilusta tällä hetkellä erityisen paljon. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kun etelässä poimitaan kukkia, Lapissa vielä hiihdetään

Eri puolilla Lappia on nyt ennätyksellisen paljon lunta ajankohtaan nähden. Ilmatieteen laitoksen mukaan uusi lumiennätys on tehty Inarin Saariselällä, Sodankylän Lokassa ja Tähtelässä sekä Sallan Värriöllä.

Tämänhetkinen lumimäärä on harvinaisen suuri, sillä vastaavia talvia on kerran kymmenessä vuodessa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Eniten lunta, 120 senttiä, on nyt Saariselällä ja Kittilässä.

Hyvät kelit houkuttelivat esimerkiksi Annu Pylkkäsen kevään viimeisille hiihtolenkeille Ounasvaaralla.

– Hyvin on lunta ja koko talvihan on ollut hyvä. Toivottavasti kelit vielä jatkuvat. Suunnitelmissa on vielä muutama hiihtolenkki ennen kuin sukset menevät varastoon.

Korjattu 22.4. klo 11.18: Jutussa esiintyviä henkilöitä on Helsingissä haastateltu Vanhassakaupungissa Annalan huvilan viereisessä puistossa ja Kustaa Vaasan puistossa, ei Vanhankaupunginlahdella eikä Viikissä, kuten jutussa aiemmin luki. Jutun sitaatteja on myös tarkennettu.