1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritystuet

Työpaikkoja, kilpailukykyä ja toiminnan kehittämistä – osa pohjalaisyrityksistä on myös saanut täyden potin Business Finlandilta

Kolmisenkymmentä pohjalaisfirmaa on saanut myönteisen päätöksen 100 000 euron kehitystuesta. Tavoitimme kolme kertomaan, mitä rahalla tehdään.

Dermohsop käyttää avustuksensa projektiin, jonka tavoitteena on luoda lisää työpaikkoja Kuva: YLE/Sara Bergström

Business Finlandin tekemät tukipäätökset kuohuttavat tunteita puolesta ja vastaan. Laineet ovat lyöneet niin voimakkaasti, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarkastuksen myönnetyistä rahoituspäätöksistä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi Ylelle, että päätökset kammataan tiheällä kammalla läpi.

Närää on herättänyt erityisesti se, että tähän mennessä eniten myönteisiä päätöksiä ovat saaneet konsultit ja ohjelmistoyrittäjät.

Business Finlandin myöntämässä rahoituksessa on kyse yrityksille myönnettävistä kehittämisavustuksista, joissa yrityksellä pitää olla kehittämissuunnitelma ja omarahoitusosuutta.

Yksi maksimituen eli 100 000 euron myönteisen päätöksen saajista on Korsnäsissä sijaitseva Dermoshop Oy.

Hygieniaan ja kosmetiikkaan erikoistuneen vienti- ja verkkokaupan toimitusjohtaja Suvi Markko kertoo, että saippuoiden ja käsidesin menekki on selkeästi kasvanut verkkokaupassa.

Meikkaaminenkaan ei ole korona-aikana loppunut, joten verkkomyynti ei ole notkahtanut

Sitävastoin vierastuotteisiin ja hotellikosmetiikkaan erikoistunut tytäryhtiö Guest Comfort sakkaa pahasti. Yhtä vaikea tilanne on myös toisessa tytäryhtiössä Venäjällä.

– Lomautuksilta on vielä toistaiseksi vältytty molemmissa. Myös Korsnäsissä kaikki ovat töissä, Markko sanoo

Tehdäänkö yhtön verkkokaupassa huipputulos koronavuonna 2020 saippuan avulla?

– Hyötymisnäkökulma tuntuu vieraalta, kun korona on kaikille tragedia ja vaikea tilanne. Ei tässä valtavia voittajia etsitä. Tästä on enemmän haittaa ja päänvaivaa, Markko kuittaa.

Business Finlandilta saatu myönteinen päätös 100 000 euron tuesta rohkaisee toteuttamaan pöydällä odottaneen projektin, jota toimitusjohtaja ei vielä suostu julkistamaan.

– Tavoitteena on luoda työpaikkoja tälle alueelle ja tukea Dermoshopin kilpailukykyä. Hienoa, että saadaan investointi käyntiin tänä vaikeana aikana.

Matkustuskielto hidastaa hommia

Yhtä harvasanainen on Kauhajoella Pesmel Oy:n toimitusjohtaja Tony Leikas. 100 000 euron tuki kuluu jo käynnissä olevaan projektiin, joka työllistää muutaman ihmisen.

– Kyseessä on tuotannollisen toimintamme kehittäminen. Julkistamme asian kesäkuussa 2020, Leikas kertoo

Automatisoituja materiaallinkäsittely-, lastaus- ja pakkausjärjestelmiä toimittava yhtiö saa 80 prosenttisesti tulonsa viennistä.

Työntekijöitä on jo jouduttu lomauttamaan määräaikaisesti. Noin 60 ihmisille riittää töitä entiseen malliin. Kahdeksisenkymmentä tekee vajaata työviikkoa, ja parikymmentä on lomautettu kokonaan.

– Täysin lomautetut työskentelevät tehtävissä, jotka vaativat matkustamista ja juuri matkustusrajoitukset ovat iskeneet konkreettisimmin töihimme.

Leikas kertoo, että yhtiö ehti asentaa laitteistot venäläiselle ja espanjalaiselle ostajalle ennen rajojen sulkeutumista. Intian ja Italian laitteistojen asentaminen on jo koronan takia lykkääntynyt.

– Sisällä olevilla tilauksilla pärjäämme syksyyn ja ehkä jopa loppuvuoteen, jos rahoitus pyörii ja maksut liikkuvat normaalisti, Leikas arvioi.

Pääasiassa EU:n ulkopuoliseen vientiin keskittynyt yhtiö on vuosien aikana tottunut monenlaisiin hankaluuksiin. Silti koronasta on vanhallakin tekijällä opittavaa.

– Mietimme, mitä voimme tehdä enemmän etänä eli miten vähentäisimme matkustamista tulevaisuudessa paikan päälle. Kokonaan siitä ei päästä koskaan eroon.

Kewatecissa riittää vielä töitä. Matkustusrajoitukset hidastavat alusten perillesaantia. Puolassa ja Saksassa odotellaan jo tilattuja aluksia. Kuva: Yle/Kjell Vikman

Homma pyörii, kunhan komponentteja riittää

Kokkolalainen viranomais- ja työveneitä valmistava Kewatec onnistui myös saamaan 100 000 euron tuen Buesness Finlandilta.

Raha kuluu kehitysprojektiin, joka liittyy varautumiseen ja esimerkiksi alusten rakentamisessa käytettäviin komponentteihin.

– Oikeanlaisten komponenttien saaminen on meille ensisijaisen tärkeä asia. Mietimme mitä voimme valmistaa itse, ja miten turvaamme niiden komponenttien saannin, joita emme voi tehdä. kertoo tehtaanjohtaja Jens Ahlskog.

Kewatecissa on rakenteilla firman ensimmäinen sähkökäyttöinen vene, joka luovutetaan Ruotsiin loppuvuodesta.

– Siihen esimerkiksi liittyy paljon sähkökomponentteja, akkuja ja navigointielektroniikkaa. Olemme erittäin riippuvaisia luotettavien komponenttien toimittajista.

Kewatec työllistää suoraan seitsemisenkymmentä työntekijää. Heille kaikille on vielä riittänyt työtä. Kymmenestä alilhankkijasta on töissä enää pari.

Ahlskog heittää arvion, että jouluun 2020 asti ainakin on vielä koronasta huolimatta töitä, kunhan komponenttien saatavuus on taattu.

– Koronakriisissä on näkynyt merkkejä siitä, että viranomaiset ovat jonkin verran nopeuttaneet hankkeitaan. Se tasaa sen, jos yksityiset yritykset vähentävät omia hankintojaan, Ahlskog summaa.

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne