Trump: Yhdysvaltain maahanmuuttokielto kestää kaksi kuukautta ja koskee pysyviä oleskelulupia

Presidentti Trumpin aloite ei koske väliaikaisesti Yhdysvalloissa työskenteleviä.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Työntekijät nostelevat laatikoita maatilalla.
Työntekijät nostelivat laatikoita maatilalla Kaliforniassa maaliskuussa. Osavaltiossa monet maatalouden työntekijät ovat espanjankielisiä siirtolaisia.Brent Stirton / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut keskiviikon vastaisena yönä lisätietoja ilmoittamastaan maahanmuuttokiellosta.

Trump sanoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin 60 päivän ajaksi. Keskeytys koskee pysyvää oleskelulupaa hakevia, eli niin sanottuja green cardeja ei myönnetä kahden kuukauden aikana. Pysyvä oleskelulupa oikeuttaa työn tekemiseen Yhdysvalloissa.

Presidentin mukaan päätöksellä varjellaan yhdysvaltalaisten työpaikkoja.

Kiellolla ei Trumpin mukaan ole vaikutusta väliaikaisesti Yhdysvalloissa työskenteleviin sekä opiskelijoihin ja liikematkustajiin, eli niin sanotun non-immigrant -viisumin haltijoihin. Satoja tuhansia ihmisiä työskentelee vuosittain Yhdysvalloissa rajoitetun ajan muun muassa maatalouden, terveydenhuollon ja sovelluskehityksen aloilla.

Trump ei sanonut, mitä tapahtuu sellaisille ihmisille, jotka ovat saaneet viisumin tai työpaikan Yhdysvalloista mutta eivät ole vielä muuttaneet sinne.

Donald Trump tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.
Donald Trump koronatiedotustilaisuudessa Washingtonissa 21. huhtikuuta.Mandel Ngan / AFP

Lisätietoja keskiviikon aikana

Suunnitelmaa tuntevan virkamiehen mukaan määräys estää sellaisia pysyvän oleskelulupan haltijoita, jotka eivät ole Yhdysvaltain kansalaisia, tuomasta perheenjäseniään Yhdysvaltoihin. Uutistoimisto AP:lle puhuneen lähteen mukaan Yhdysvaltain kansalaiset voivat edelleen tuoda perheenjäseniään maahan.

Verovuoden 2019 aikana Yhdysvallat myönsi noin miljoona green card -oleskelulupaa, joista puolet Yhdysvaltain kansalaisten puolisoille, vanhemmille ja lapsille.

Trump arvelee, että määräys maahanmuuton keskeytyksestä allekirjoitetaan todennäköisesti jo keskiviikon aikana. Lopulliset tiedot siitä, keitä määräys koskee, saataneen siis jo pian. Trumpin mukaan keskeytyksen jatkoa saatetaan arvioida uudelleen myöhemmin.

On tosin epäselvää, onko Trumpilla valtaa keskeyttää maahanmuuttoa näin laajasti. Vuonna 2018 Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi, että presidentti voi keskeyttää maahantulon tietyistä maista turvallisuussyistä. Joidenkin lainopillisten asiantuntijoiden mukaan oikeuden päätös ei salli maailmanlaajuista maahantulokieltoa ja sellainen voidaan haastaa oikeudessa.

Koronaviruspandemian on jo valmiiksi arveltu vähentäneen maahantuloa Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat keskeytti tavanomaiset viisumipalvelut useimmissa maissa 18. maaliskuuta ja sulki rajojaan Meksikoon ja Kanadaan.

Lisää aiheesta:

Trump haluaa sulkea USA:n rajat maahanmuuttajilta – näyttävän eleen vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi

Donald Trump sanoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin koronapandemian takia

Lähteet: Reuters, AP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus