1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomautus

Stora Enso lomauttaa kolmesataa työntekijää Oulun tehtaaltaan kuun vaihteessa

Kemistä lomautetuksi joutuu noin sata työntekijää.

lomautus
Stora Enson paperitehdas mereltä päin Oulussa.
Oulussa Stora Enson pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen ihmettelee, miksi nopeutettu menettely lomautuksissa otettiin käyttöön, vaikka monissa Stora Enson yksiköissä tilausten määrä on vielä ollut normaali. Kuvituskuva.Risto Degerman / Yle

Stora Enso lomauttaa Oulun tehtaaltaan kolmesataa työntekijää viikon ajaksi huhti–toukokuun vaihteessa.

Lomautukset koskevat päällystettyä painopaperia valmistavan kahden paperikoneen sekä arkittamon ja kunnossapidon työntekijöitä.

Kemissä Veitsiluodon tehtaalla Stora Enso lomauttaa noin sata työntekijää kuudeksi viikoksi. Lomautukset toteutetaan touko- ja kesäkuun aikana kahden viikon jaksoissa.

Lomautukset koskevat toimistopaperia valmistavan paperikone kakkosen, arkittamon ja kunnossapidon työntekijöitä. Lomautusten aikana osaa toiminnasta ajetaan alas.

Stora Enso perustelee ratkaisua koronaviruspandemian aiheuttamalla kysynnän heikkenemisellä. Tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila sanoo, että lomautuspäätös on tehty tämänhetkisen markkinatilanteen perusteella.

Sitä, mihin tilanne jatkossa kehittyy ja tuleeko lomautuksia lisää, on hänen mukaansa vaikea arvioida.

Yt-neuvottelut käytiin pääsiäisen molemmin puolin nopeutetulla menettelyllä, poikkeuslain niin salliessa.

Stora Enso Oulu Oy:n ja Eforan pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo menettelyn herättäneen työntekijöissä ihmetystä.

Kaikkonen näkee poikkeuslain hengen niin, että se nopeutettu menettely olisi tarkoitettu akuuttiin kiireelliseen tilanteeseen esimerkiksi pk-yrityksen kassavirtaongelmassa.

– Mutta nyt monikansallinen suuryhtiö kuten Stora Enso alkaa käymään yt-neuvotteluja laajasti kaikissa yksiköissä ja nopeutetulla aikataululla. Samaan aikaan meillä on aika paljon tehdasyksiköitä, joissa tilauskanta on pysynyt normaalina. Ihmettelen tällaista ennakkoon varautumista.

Stora Ensolla on Oulussa työntekijätehtävissä noin 600 henkilöä ja lisäksi tehtaan toimihenkilöt.

Sadoilla Oulun tehtaan työntekijöistä työsuhde on päättymässä tänä vuonna hienopaperin valmistuksen loppumisen vuoksi.

– Kyllä tätä muutosta on ollut nokko meidän porukalla, niin tämä ei tilannetta yhtään helpottanut. Varmasti henkilöstön osalta on hyvinkin paljon katkeruutta, Olli-Pekka Kaikkonen sanoo.

Toisessa pohjoisen paperitehtaassa, Kemin Veitsiluodossa, on tällä hetkellä noin 800 työntekijää.

Päivitetty 22.4.20 kello 12.29. Lisätty Stora Enson Oulun pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkosen kommentit ja työntekijöiden määrät.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi