1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Digitaaliset palvelut

Asiakas voi sanoa 'aa' myös kännykälle – Päijät-Hämeessä kokeillaan hammashoidon etävastaanottoa

Kiireettömän hammashoidon rajoittaminen sai Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tarttumaan digityökaluun.

Digitaaliset palvelut
Lapsi kuvaa hampaita kännykällä.
Hammastarkastusta ei voi tehdä kännykän kameralla, mutta esimerkiksi hampaiden puhkeamisen seurantaa on kokeiltu. Kuvituskuva.Suvi Turunen / Yle

Päijät-Hämeessä on ryhdytty kokeilemaan hammashoidon etävastaanottoa. 12 kunnassa toimivalla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä on jo ollut ohjelma, jolla asiakkaaseen voi ottaa turvallisesti videoyhteyden. Sitä kuitenkin alettiin testata vasta nyt, kun kiireettömiä vastaanottoja jouduttiin perumaan hammashoitoloissa koronaepidemian takia.

Julkisessa terveydenhuollossa vähän käytettyä etävastaanottoa voidaan hyödyntää voidaan hyödyntää etenkin terveyskeskusteluissa. Hammaskalustoa ei kännykän kameran välityksellä pystytä kunnolla tarkastamaan, mutta kuvaa voi hyödyntää hoidon kiireellisyyden arvioinnissa, kun ongelma näkyy selvästi.

Etäyhteyttä pyritään hyödyntämään myös oikomishoidossa.

– Olemme testanneet hampaan puhkeamisen seurantaa kuvan kanssa ihan onnistuneesti, kertoo ylihammaslääkäri Teija Niiranen.

Suun terveydestä pidetään juttutuokioita etenkin pienten lasten tai lasta odottavien vanhempien kanssa. Videoyhteys toimii etenkin tulevien vauvaperheiden kanssa paremmin kuin puhelin, koska mukaan saa paremmin kaksi ihmistä kerralla.

Hammashoidon etävastaanotto saattaa myös madaltaa kynnystä jutella henkilökunnan kanssa, jos asiakkaalla on hammaslääkäripelko. Jutustelu voi muutenkin olla luontevampaa kotoisissa olosuhteissa.

– Vuorovaikutteiseen keskusteluun vastanottohuone soveltuu huonosti, Niiranen pohtii.

Sovellus puhelimeen ja henkilökortti esiin

Videoyhteydessä asiakkaan henkilöllisyyden pystyy tarkastamaan niin, että hän näyttää henkilöllisyystodistuksensa kameralle.

Kenelle tahansa yhtymän asiakkaalle saatetaan tarjota mahdollisuutta etävastaanottoon. Kännykälle ladataan sovellus, jonka avulla yhteys otetaan.

Työtapaa kokeilee kaksi suuhygienistiä ja yksi hammaslääkäri, jotka voivat opettaa sitä kollegoille. Laajempaa käyttöönottoa on vaikeuttanut se, ettei vastaanottohuoneisiin ole saatu kameroita ja mikrofoneja.

Vaikka etävastaanottoja jatkettaneen myös koronaepidemian jälkeen, ei sillä korvata käyntejä hammashoitolan tuolissa.

– Kaikkien työhön tämä ei istu, toteaa ylihammaslääkäri Teija Niiranen.

Lue seuraavaksi