Pääministeri Marin: Toivon päätöksiä kesän tapahtumista – muiden rajoitusten purkamisesta ei lopullista päätöstä tänään

Testausten lisääminen ja virukselle altistuneiden tehokas jäljittäminen vaihtoehtoja tiukoille rajoituksille.

koronavirus
Pääministeri Sanna Marin puhuu toimittajille saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus käy tänään läpi sitä, miten koronarajoituksista voitaisiin tulla hallitusti ulos.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on kokoontunut Säätytaloon neuvottelemaan koronarajoitusten jatkosta. Erilaisia kansalaisten elämää rajoittavia määräyksiä on ollut voimassa runsaan kuukauden. Suurin osa niistä päättyy toukokuun puolivälissä.

Hallitus on ennakoinut kertovansa neuvottelujen tuloksista klo 19.30.

Paineet rajoitusten asteittaiseen purkamiseen ovat lisääntyneet, koska viruksen leviämisen estämiseksi asetetut rajoitukset ovat äärimmäisen kalliita ja niiden pelätään aiheuttavan sosiaalisia ongelmia.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallitus käy tämän päivän neuvotteluissa läpi tautitilanteen kokonaisuutta ja sitä, miten koronakriisistä voidaan tulla hallitusti ulos.

Koulujen tilanteesta päätöksiä huhtikuun lopulla

Marin arvioi, että tänään voitaisiin ehkä tehdä jo päätöksiä kesän yleisötapahtumien kohtalosta.

– Keskustelemme yleisötapahtumista ja toivon, että myös päätöksiä voidaan tehdä, mutta en voi luvata vielä mitään, Marin sanoi aamupäivällä ennen hallituksen neuvotteluja.

Myös kulttuuri- ja tiedeministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi odottavansa päätöksiä kesän yleisötapahtumien tilanteesta. Tapahtumien järjestäjät kaipaavat Kososen mukaan pikaista tietoa kesän tilanteesta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ennakoi, että hallitus keskustelee koulujen tilanteesta osana rajoitustoimien purkamista. Andersson toivoi, että päätökset koulujen mahdollisesta avaamisesta voitaisiin tehdä vielä tämän kuun aikana.

Yritystuissa huomioon kiinteät kulut

Hallitus saa selvityksen myös majoitus- ja ravintola-alan yrittäjille valmistelussa olevista korvausmalleista sekä yritystukien jakoperusteiden täsmentämisestä. Lopullisia päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tänään odotettavissa.

– Me käymme tänään laajasti keskustelua yritystukien kokonaisuudesta. On varmasti niin, että näitä jakokriteerejä on syytä muuttaa, kuten ministeri Lintiläkin on todennut, pääministeri Marin totesi.

Marinin mukaan erityisesti yritysten kiinteiden kulujen, kuten palkkojen ja vuokrien osuus yritystuissa on ollut hyvin vähäinen ja siihen etsitään nyt ratkaisua.

Majoitus- ja ravintola-alan koronakorvauksista hallitus saa työministeri Tuula Haataisen (sd.) tilannekatsauksen, mutta Marin arvioi, että asiassa tarvitaan vielä lisäneuvotteluja ministerityöryhmässä.

Rajoitusten purkaminen alkanut Euroopassa

Monissa muissa maissa on jo ilmoitettu rajoitusten asteittaisesta purkamisesta, mutta suurimpaan osaan esimerkiksi Euroopan maita koronavirus levittäytyi Suomea aikaisemmin.

Rajoitusten purkamista on perusteltu myös sillä, että COVID-19-taudin tartuttavuutta kuvaava luku on painunut aiemmista arvioista ja hoitopaikat ovat riittäneet sairastuneiden hoitoon.

Myös rajoitusten tiukentamista on vaadittu ja esimerkiksi osa asiantuntijoista on varoittanut rajoitusten purkamisen vaaroista.

Maanantaina sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila antoi ymmärtää, että nykyisiä rajoituksia voisi korvata lievemmillä tai osasta jopa luopua, kun koronaviruksen testausta lisätään ja virukselle altistuneet jäljitetään tarkemmin.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23:een.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Mitä pitää tapahtua ennen kuin Suomi voi alkaa purkaa koronan vuoksi määrättyjä rajoituksia? Tässä 6 kohdan lista asiantuntijoilta

THL:n tutkija arvioi: Koronaepidemian huippu on ohitettu – mutta jos rajoituksia löyhennetään, taudin eteneminenkin muuttuu

Hallitus pohtii tällä viikolla koronatoimien jatkoa – katso kaikki rajoitukset tästä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus