Lue tästä Kainuun koronapäivitykset 6. maaliskuuta – 20. huhtikuuta

Tätä artikkelia ei enää päivitetä.

Yleistä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kainuussa löydät täältä.

20.4. klo 14.39 Koronavirustartuntojen jäljille päästään Kainuussa pian nopeammin

Kainuun keskussairaalassa on pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan riittävästi työntekijöitä soittamaan laboratoriotesteissä todennettujen koronavirustartuntaketjujen eli virukselle altistuneiden perään.

Kahden viikon ajan toistakymmentä tartuntataudeista vastaavaa hoitajaa ja lääkäriä on kartoittanut tartuntoja päätoimisesti ja oman työnsä ohessa.

– Vaikka tartuntojen määrät kasvaisivat, on siihenkin resursseja varattuna.

Parin viikon sisällä laboratoriotulokset saadaan ohjelmistopäivityksen ansiosta entistä nopeammin selvitystyötä tekeville työntekijöille, mikä vapauttaa entisestään käsiä tartuntojen perään soitteluun.

20.4. klo 13.20 Kainuussa ihmisillä on huoli, että korona tarttuu käydessä hoidattamassa vaikkapa pitkäaikaissairautta esimerkiksi Kainuun keskussairaalassa

Kainuun sote muistuttaa, että terveydenhuollon palveluihin ja sairaalaan on turvallista tulla, eikä sovittua hoitoa tule perua. Mikäli ihmisillä on tarvetta terveydenhuollon palveluille, hoitoon hakeutumista ei tule viivyttää koronatartunnan pelon vuoksi. Sairaalahoitoa tarvitsevat koronavirustapaukset on eristetty omaan osastoonsa, eivätkä tartunnan saaneet tai heitä hoitavat ole kontaktissa muiden potilaiden kanssa.

20.4. klo 8.48 Koronakriisi leikkaa Kainuun matkailusta kolmanneksen – yrittäjien kannattaa nyt kehittää markkinointia ja pitää kiinni varauksista

Koronakriisi leikkaa Kainuun matkailusta tänä vuonna kolmanneksen, arvioi Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy. Kainuun matkailu oli alkuvuonna vielä hyvässä kasvussa, mutta romahti maaliskuussa.

Kainuun liiton aluekehitysasiantuntija Minna Komulainen arvioi, että matkailu alkaa elpyä vasta syksyllä, kun pahin kriisi on takana ja kansainväliset matkailijat pääsevät Kainuuseen jälleen lentäen.

– Vaikka nyt on hiljaista, yrittäjien kannattaa käyttää aika esimerkiksi markkinointistrategian suunnitteluun. Monet maat tekevät sitä juuri nyt, kuten Skotlanti, joka suunnittelee megasuuria markkinointikampanjoita luontomatkailuun, Komulainen sanoo.

20.4. klo 08.28 Kajaanin taidemuseon näyttelyitä siirretään ja pidennetään

Kajaanin taidemuseon näyttelyaikataulua muokataan koronaviruksen aiheuttaman sulun takia.

Kesäksi suunniteltu Marjatta Tapiolan näyttely siirtyy kesälle 2021. Nimekkään taiteilijan näyttely halutaan pitää kesäaikaan, koska kesä on selvästi museon sesonkiaikaa.

Myös tämän kevään Väreilyä-näyttelyä tullaan jatkamaan, sillä lapsille suunnattu näyttely ehti olla auki vaan muutaman viikon ennen kuin poikkeustila sulki museon. Näyttelyssä kävi useita lapsiryhmiä ensimmäisten viikkojen aikana ja päiväkoti- ja kouluryhmille oli tehty varauksiakin vielä useita kymmeniä. Nämä varaukset piti kuitenkin perua poikkeustilan vuoksi.

20.4. klo 07.45 Ristijärven terveysasema avataan jälleen

Ristijärven terveysaseman vastaanotto toimii jälleen. Huhtikuun alussa henkilöstövajeen takia kiinni laitettu vastaanotto toimii kuitenkin vain ajanvarauksella, eikä terveysasemalle tule saapua, jos on hengitysoireita.

Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan Ristijärvellä ei ole pystytty järjestämään erillistä vastaanottoa infektio-oireisille kuten muualla Kainuussa.

19.4. klo 12.55 Kainuun koronatartuntojen määrä pysynyt 50:ssä

Kainuun koronatilanne on pysynyt rauhallisena, eikä uusia varmennettuja tartuntoja ole ilmennyt. Maakunnassa on nyt yhteensä 50 todettua koronatapausta. Sote ei kerro sairaalahoidossa olevien potilaiden määrää yksityisyydensuojaan vedoten.

Lukuun päädyttiin perjantaina, kun Kainuun soten tietoon tuli yksi maakunnan ulkopuolella positiiviseksi testattu kainuulainen.

– Jää nähtäväksi, kuinka Uudenmaan rajojen aukaiseminen vaikuttaa tartuntojen määrään jatkossa, Kainuun soten hallintoylilääkäri Esa Ahonen pohtii.

Kainuun sotessa oltiin aikaisemmin huolestuneita siitä, jos muihin vakaviin sairauksiin liittyviä poliklinikkakäyntejä jätetään koronaepidemian takia väliin. Kainuun sote on viimeksi 17.4. muistuttanut, että ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­hin ja sai­raa­laan on tur­val­lis­ta tul­la, ei­kä so­vit­tua hoi­toa tai la­bo­ra­to­rioai­kaa tu­le pe­rua.

18.4. klo 15.30 Koronatilanne on pysynyt aioissa

Koronatilanne on pysynyt Kainuussa rauhallisena. Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiinan Kananen kertoo, että sairaalaan ei ole tullut uusia koronapotilaita pitkään aikaan.

Maakunnassa on nyt yhteensä 50 todettua koronatapausta. Määrä on lisääntynyt perjantaista yhdellä, mikä Kanasen mukaan johtuu siitä, että soten tietoon on tullut yksi maakunnan ulkopuolella positiiviseksi testattu kainuulainen.

Sote ei kerro sairaalahoidossa olevien potilaiden määrää.

Kananen muistuttaa, että muita vakavia sairauksia ei saa jättää koronan takia hoitamatta. Hänen mukaansa tartunnan riski minimoidaan sairaalassa.

Kananen pelkää, että jos poliklinikkakäynnit jätetään koronaepidemian takia väliin, sairaus saattaa pahentua jopa hengenvaaralliseksi. Lisäksi hoitamatta jäävät sairaudet uhkaavat aiheuttaa suman sairaalaan epidemian jälkeen, jos pahoin patoutunutta hoidon tarvetta joudutaan ruveta purkamaan.

18.4.2020 klo 11.54 Korona lisää metsäkoneyrittäjien tukalaa tilannetta

Koronaepidemia lisää entisestään metsäkoneyritysten ahdinkoa, sanoo Kainuun Koneyrittäjien puheenjohtaja Sami Juntunen.

Hänen mukaansa metsäkoneyrityksiä ovat jo aiemmin kurittaneet kehnot puunkorjuukelit sekä metsäteollisuuden lakot ja työsulut. Nyt ongelmat pahenevat, kun koronavirus vaikeuttaa puutavaran vientiä.

Juntunen povaa tästä vuodesta metsäkoneyrityksille rankkaa. Hän perääkin kaikilta metsätalouden toimijoilta todellisia tekoja, jotta haitat saadaan minimoitua. Lue lisää tästä.

17.4.2020 klo 16.21 Kainuulainen voi käydä myös yksityisellä koronavirustestauksessa – osin omalla kustannuksella

Kainuulainen voi halutessaan maanantaista alkaen käyttää myös Terveystalon tai Mehiläisen koronavirustestipalvelua, jos testaamiskriteerit (siirryt toiseen palveluun) (THL) täyttyvät.

Kainuun sote maksaa testistä 113,50 euroa eli oman testikustannuksensa. Loppusumma jää testattavan itsensä maksettavaksi. Yksityisillä lääkärifirmoilla testit maksavat noin 195–250 euroa.

Kainuun sote -kuntayhtymän toimipisteissä tehtävä koronavirustestaus on potilaalle tartuntatautilain mukaisesti maksuton.

17.4.2020 klo 17.02 Jo 20–30 kainuulaista on parantunut koronataudista

Koronasta parantumista ei Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan erikseen kontrolloida kenenkään kohdalla. Siinä vaiheessa, kun sairaalahoitoa vaatinut potilas kotiutuu, hän on yleensä toipilas.

Koukkari arvioi todennettuja koronasta parantuneita olevan tällä hetkellä Kainuussa 20–30. Tartuntoja on 17.4. mennessä todettu Kainuussa yhteensä 49.

– Lisäksi on verrattain iso joukko ihmisiä, jotka ovat sairastaneet koronan hyvin lieväoireisena tai ovat olleet oireettomia ja ovat siitä toipuneet.

17.4.2020 klo 16.21 Kainuulainen voi käydä myös yksityisellä koronavirustestauksessa – osin omalla kustannuksella

Kainuulainen voi halutessaan maanantaista alkaen käyttää myös Terveystalon tai Mehiläisen koronavirustestipalvelua, jos testaamiskriteerit (siirryt toiseen palveluun) (THL) täyttyvät.

Kainuun sote maksaa testistä 113,50 euroa eli oman testikustannuksensa. Loppusumma jää testattavan itsensä maksettavaksi. Yksityisillä lääkärifirmoilla testit maksavat noin 195–250 euroa.

Kainuun sote -kuntayhtymän toimipisteissä tehtävä koronavirustestaus on potilaalle tartuntatautilain mukaisesti maksuton.

17.4.2020 klo 14.03 Ammattiopisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemiakotiapteekista – kurssi peruttiin

Kainuun ammattiopiston suunnitelma järjestää homeopaattinen epidemiakotiapteekkikurssi on saanut kymmeniä kummastuneita yhteydenottoja ympäri Suomea.

KAO:n rehtori Raimo Sivosen summaa, että puheluissa ja viesteissä ihmeteltiin kuinka oppilaitos on edes harkinnut lähtevänsä tarjoamaan verkkokoulutusta, jossa olisi opastettu perustamaan homeopaattinen epidemiakotiapteekki.

– On suoraan sanottuna kysytty miten olemme tekemisissä tällaisen huuhaan kanssa. Koulutus ei ole linjassa minun opinahjoni periaatteiden kanssa ja eikä sitä järjestetä, sanoo Sivonen.

17.4.2020 klo 10.36 Kainuussa 3 000 ihmistä lomautusuhan alla – te-toimisto priorisoi työt ihmisten toimeentulon turvaamiseksi

Kainuussa yhteensä 3 000 ihmistä on lomautusuhan alla, kertoo Kainuun te-toimiston johtaja Tiina Veijola. Virallinen lomautusluku Kainuun osalta on 2 300, mutta tähän ei ole Veijolan mukaan laskettu mukaan niitä kainuulaisia, joiden työnantajayrityksen kotipaikka on muualla kuin Kainuussa.

Te-toimistojen asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet koko maassa. Kainuun te-toimistossa työt on priorisoitu siten, että ihmisten toimeentuloon liittyvät lausunnot ja hakemukset ovat etusijalla.

17.4.2020 klo 10.00 Jo yli 300 yrittäjää hakenut työttömyysturvaa Kainuussa

Kainuulaisista yrittäjistä jo yli 300 on hakenut yrittäjien työttömyysturvaa.

Yrittäjät ovat koronapandemian ajan oikeutettuja Kelan tarjoamaan työttömyysturvaan. Kainuun te-toimistoon on tullut tässä vaiheessa yli 300 hakemusta, mutta on odotettavissa, että jopa 1 000 yrittäjää lopulta tulee hakeutumaan työttömyysturvan piiriin.

17.4.2020 klo 9.57 Kotitalousjätettä syntyy nyt normaalia enemmän – yritysjätettä kuitenkin saman verran vähemmän

Koronapandemia näkyy myös jätehuollon kuljetuksissa Kainuussa. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympin toimitusjohtaja Jukka Oikarinen ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon esimerkiksi kotitalousjätteen määrä Kainuussa on noussut pandemian aikana. Hän kuitenkin arvelee, että kokonaisuudessa jätteen määrä pysyy samana.

Samaa mieltä on Kajaanin Jäteauton toimitusjohtaja Esa Rimpiläinen.

– Tilanne ei näy tulvana tai sellaisena, ettei kaikkia jätteitä pystyttäisi ajamaan. Jätettä tulee saman verran kuin ennen, mutta se kerätään eri paikoista kuin aiemmin, Rimpiläinen sanoo.

17.4.2020 klo 8.32 Perinteiset Norssikarnevaalit peruttiin koronan takia Paltamossa – kesän ilmaiskonserttien kohtalo on vielä avoin

Paltamon perinteiset Norssikarnevaalit on peruttu koronavirusepidemian vuoksi. Vuodesta 1983 asti järjestetty karnevaali oli suunniteltu pidettäväksi toukokuun puolivälissä.

Tapahtuma olisi käynnistänyt kunnan kesätapahtumien sarjan. Paltamossa on tarkoitus järjestää useita lapsille ja aikuisille suunnattuja ilmaiskonsertteja, mutta niiden kohtalosta päätetään myöhemmin.

17.4.2020 klo 08.25 Kainuun yksinyrittäjille jaossa yli 2,4 miljoonaa euroa valtion tukea

Yksinyrittäjien koronarahoitusta on varattu Kainuussa noin 2,4 miljoonaa euroa yhteensä yli 1 500 yksinyrittäjälle.

Yritystoiminnan kuluihin, kuten vuokranmaksuun tarkoitettu tuki jaetaan kuntien kautta. Tällä hetkellä haku on käynnissä muissa Kainuun kunnissa paitsi Ristijärvellä ja Hyrynsalmella, jossa sielläkin on asiaan valmistauduttu ja asia on vireillä.

Kunnissa on myös varauduttu tekemään tukipäätöksen nopeasti, jotta yrittäjät saavat rahat käteen mahdollisimman pikaisesti.

17.4.2020 klo 07.45 Sotkamossa maksetaan vain toteutuneista päiväkotipäivistä koronakriisin aikana

Sotkamon kunta ei peri varhaiskasvatusmaksuja, jos lapsi on kotihoidossa koronapandemian aikana.

Pandemian ajan Sotkamossa varhaiskasvatuksesta maksetaan vain niiltä päiviltä, kun lapsi on oikeasti ollut päiväkodissa. Myös yksityisten päiväkotien maksut hyvitetään vanhemmille palvelusetelien kautta.

16.4.2020 klo 14.36 Myös Puolanka aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut koronan takia – pormestari uskoo, että irtisanomisilta vältytään

Puolangan kunta aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen aiheuttamien taloushaasteiden takia. Yt-neuvottelut koskevat kaikkia kunnan noin sataa työntekijää.

Pormestari Harri Peltolan mukaan Puolangalla on sama tilanne kuin monissa muissa kunnissa: toimia on ajettu alas eikä kaikille työntekijöille löydy korvaavia töitä. Peltola uskoo, että yt-neuvotteluissa päästään pienillä toimilla ja vältytään irtisanomisilta.

Myös Kajaani, Kuhmo, Ristijärvi ja Paltamo ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista pandemian aiheuttamien haasteiden takia.

16.4.2020 klo 10.04 Koronavirus tyhjentää Kajaanin kauppojen hyllyjä – ruokatarpeiden saatavuus paranee kuitenkin koko ajan

Kun koronavirus on siirtänyt koululaiset kotiin ja aikuisetkin etätöihin, kotiruokaa tehdään aikaisempaa enemmän. Tämä näkyy myös Kajaanin ruokakaupoissa ajoittaisena ruokatarpeiden saatavuushaasteena.

Kajaanin Prisman johtaja Pasi Piiraisen mukaan tilanne on kuitenkin parantunut muutaman viikon takaisesta suuresta kysyntäpiikistä.

– Saatavuus on parantunut. Tilausmäärät ovat suurentuneet ja joka päivä tulee tavaraa. Ruokahuolto pelaa, Piirainen sanoo.

16.4.2020 klo 8.49 Pohjoisen puukauppa odottavalla kannalla – metsänomistajat saavat poikkeustilanteessa monenlaisia tarjouksia puunostajilta

Puukauppaa käydään Pohjois-Suomessa odottavissa tunnelmissa. Maaliskuussa puukauppa piristyi hieman, mutta alkuvuoden ostomäärä on edelleen 40 prosenttia viime vuotta perässä.

– Tällä hetkellä metsänomistajat odottavat, kestääkö koronatilanne viikkoja tai jopa kuukausia. Tosin metsäpuoli on päässyt ja päässee tilanteessa kohtuullisen vähällä, jos isoja sairastumisia ei tule, sanoo MTK:n Pohjois-Suomen kenttäpäällikkö Seppo Miettunen.

Poikkeustilanne tuo kuitenkin muita haasteita metsänomistajille. Miettusen mukaan puukaupat kannattaakin nyt kilpailuttaa, sillä metsänomistajat saavat monenlaisia tarjouksia puunostajilta.

15.4.2020 klo 14.21 Kainuun sote saa pian 15 000 kasvomaskia lahjoituksena – Seppo Saastamoinen: "Nyt tarvitaan kaikkien apua"

Kainuun sote saa lahjoituksena 15 000 kankaista kasvomaskia muun muassa kotihoidon käyttöön. Lahjoittaja on Tokmanni ja sen kajaanilainen hallituksen puheenjohtaja Seppo Saastamoinen.

Kauppias- ja yrittäjätaustainen Saastamoinen kokee, että näin hän pystyy parhaiten auttamaan koronakriisin kurittamaa maakuntaa.

– Suomi on hieno maa yrittää. Jos on yhteiskunnalta saanut jotakin, pitäisi pystyä antamaan myös takaisin. Toisaalta haluan kannustaa muitakin, koska nyt tarvitaan kaikkien apua, jotka voivat auttaa omien resurssien mukaan.

15.4.2020 klo 13.22 Noin puolet Kainuun koronatartunnoista on Sotkamossa ja Kajaanissa – uusia tapauksia ei ole todettu kahteen päivään

Kainuun sote kehottaa välttämään matkailua maakuntaan, vaikka Uudenmaan matkustusrajoitteet poistuvat keskiviikkona. Myös hallitus suosittaa edelleen välttämään tarpeetonta liikkumista kotimaassa.

Kainuussa on tehty keskiviikkoon mennessä 400 testiä. Kliinisissä tutkimuksissa ja laboratoriotesteissä on todettu 46 koronavirustartuntaa. Uusia tapauksia ei ole todettu kahteen päivään

THL:n kartan mukaan noin puolet Kainuun koronatartunnoista (siirryt toiseen palveluun)on Sotkamossa ja Kajaanissa.

15.4.2020 klo 07.20 Paltamo myöntää vuokrahuojennuksia koronakriisin keskellä

Paltamossakin tarjotaan kunnan vuokralaisille vuokrahuojennuksia pandemian aikana.

Mikäli kunnan vuokralaisen liiketoiminta on keskeytynyt koronaviruksen takia voi kaupunki antaa vuokran vaikka kokonaan anteeksi kolmen kuukauden ajalta. Myös vuokranalennusta tai pidempää maksuaikaa voi hakea. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

15.4.2020 klo 06.40 Kainuun prikaatilla siirryttiin kahden viikon kiertoon koronatapausten lisäännyttyä Kainuussa

Kainuun prikaatin varusmieskoulutuksessa on siirrytty samaan vaihtorytmiin kuin muissa Suomen varuskunnissa. Kolmeen ryhmään jaetut varusmiehet olivat aikaisemmin viikon lomalla, viikon varuskunnassa ja viikon leirillä, mutta sunnuntaista lähtien vaihto tapahtuu kahden viikon välein.

Kainuun prikaatilta kerrotaan, että muutoksen syynä on Kainuun siviiliväestössä varmennettujen koronatartuntojen määrän nouseminen. Rytmin muutoksella pyritään pienentämään varusmiesten altistumisriskiä ja hidastamaan tartuntojen leviämistä. Prikaatin väessä vahvistettuja koronatartuntoja ei vielä ole ollut.

14.4.2020 klo 13.58 THL:n ennuste: Kainuussa kuolee koronavirusinfektioon 76 ihmistä – Kainuun keskussairaalaan lisää paikkoja vainajien säilyttämiseen

Kainuussa on todettu tiistaihin mennessä laboratoriotesteissä sekä kliinisissä tutkimuksissa 46 koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 400.

Kainuun sote arvioi aiemmin, että noin puolet kainuulaisista saa koronatartunnan ja noin 50 ihmistä menehtyy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 27.3.2020 tekemän laskelman olettamana on, että Kainuussa koronavirusinfektioon kuolee yhteensä 76 ihmistä.

– Lukeman nouseminen ei päässyt yllättämään. Kainuussa on kuitenkin lähes 14 000 ihmistä, jotka ovat täyttäneet 70 vuotta, sanoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun keskussairaalan vainajien säilytyskapasiteettia on lisätty vastaamaan THL:n ennustetta.

14.4.2020 klo 9.24 Etäopetukselle kiitettävä arvosana Kajaanissa – perusopetuksen tulosalueen johtaja: "Kaikilla on oikea suunta tekemisessä"

Etäopetukseen siirtyminen on sujunut Kajaanissa kiitettävästi, vaikka pientä alkukankeutta on myös ollut.

Perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissasen mukaan ongelmia on tuottanut muun muassa se, että päätelaitteiden riittävyydessä on ollut suurta hajontaa. Koulut ovatkin lainanneet laitteita niille oppilaille, joilla ei ole niitä kotona. Etäopetuksen laitteet ja ohjelmistot ovat kuitenkin Rissasen mukaan koko ajan aikaisempaa paremmin hallussa.

Etäopetus saa Rissaselta kiitettävän arvosanan.

– Ihan kymppiä en voi vielä kokonaisuudesta antaa, mutta kaikilla on oikea suunta tekemisessä.

11.4.2020 klo 10:12 Kainuun Soten mukaan uusia virustartuntoja on todettu kainuussa

Kainuun soten tietojen mukaan Kainuun koronatartuntojen määrä on nyt 43. Koronavirustestejä on tehty Kainuussa yli 300. Kainuun sote kertoo tiedotteessaan myös virustartuntojen tiedotuslinjastaan. Tartuntojen määrät päivitetään joka päivä.

9.4.2020 klo 17.48 Kainuun sotelle lahjoitetaan 15 000 kangasmaskia

Kainuun sote saa lahjoituksena 15 000 kankaista, pestävää kasvomaskia.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan maskit sponsoroi liikemies Seppo Saastamoinen ja Tokmanni, ja ne valmistaa kajaanilainen vaatealan yritys Rockseri, joka tunnetaan R-Collection-merkistään.

Kankaiset kasvomaskit saattavat valmistua jo parin viikon kuluessa. Ne menevät kotihoitoon ja hoivakoteihin henkilökunnan käyttöön sellaisiin hoitotilanteisiin, joissa hoidettava on terve.

9.4.2020 klo 15.58 Kaikkia Kainuun koronatartuntoja ei voida jäljittää – Kainuussa 39 todettua tartuntaa

Kainuussa on todettu torstaihin mennessä laboratoriotesteissä ja kliinisissä tutkimuksissa 39 koronavirustartuntaa. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan todetuissa tartunnoissa on mukana tartuntoja, joita ei voi voida jäljittää.

9.4.2020 klo 15.26 Nuoret kokoontuvat isoissakin ryhmissä, vaikka ei pitäisi – aikuiset lähtevät viikonloppuiltaisin nuorten juttusille

Kajaanissa aloitetaan jalkautuminen nuorten keskuuteen kaduille, kauppoihin ja yleisille paikoille. Nuorisotyötä tekevien järjestöjen tavoitteena on antaa oikeaa tietoa koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta poikkeustilanteesta.

– Ymmärrän varsin hyvin, että nuorilla tekee mieli lähteä liikkeelle sisällä olemisen jälkeen, kertoo hankekoordinaattori Miikka Kortelainen.

Tällaisena aikana olisi Kortelaisen mukaan hyvä muistaa, että ei lähdettäisi levittämään virusta ja altistamaan muita koronalle.

9.4.2020 klo 14.36 VR supistaa junavuoroja Helsingin ja Kajaanin välillä koronan takia

VR vähentää koronan takia junavuoroja Helsingin ja Kajaanin välillä. Vappuviikonlopun jälkeen, 4. toukokuuta alkaen, vuoroista ajetaan noin kaksi kolmasosaa.

Muutokset ovat voimassa 24. toukokuuta saakka.

9.4.2020 klo 12.51 Kainuussa 39 todettua koronatartuntaa – pandemiapäällikkö: varotoimenpiteet pitää suunnata pääsiäiseen

Kainuussa on todettu laboratoriotesteissä ja kliinisissä tutkimuksissa 39 koronavirustartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kartassa (siirryt toiseen palveluun) on viivettä. Sen mukaan Kainuussa on 30 tartuntaa, joista Kajaanissa on 16 todettua koronavirustartuntaa ja Sotkamossa 13, eli niiden perustella ainakin yksi tartunta on jossain muualla kuin Kajaanissa tai Sotkamossa.

Kainuun soten luvussa on kaikki Kainuussa todetut sairastuneet. THL:n tilastoissa taas huomioidaan tartunnan saaneen kotipaikka.

9.4.2020 klo 9.37 Kajaanin seurakunta julkaisee hartausvideoita somessa erityisryhmille – pastori: "Sanomaakin kaivataan nyt ehkä enemmän"

Kajaanin seurakunta toimii nyt aikaisempaa enemmän sosiaalisessa mediassa koronatilanteen takia. Seurakunta on julkaissut esimerkiksi Youtubessa hartausvideoita erityisryhmille (siirryt toiseen palveluun) kuten kehitysvammaisille ja muistisairaille.

– Videot ovat hyvä tapa tavoittaa ihmisiä etenkin tällaisena aikana, joka tuottaa paljon huolta, sanoo kehitysvammatyön pastori Taina-Maija Miettinen.

Miettisen mukaan videoissa on myös heikkoutensa, sillä monet ikäihmiset asuvat itsenäisesti eikä heillä ole välttämättä riittäviä laitteita tai he eivät käytä nettiä.

9.4.2020 klo 8.34 Lentäjältä apua matikan läksyihin? – Lentävä läksytuki auttaa kainuulaislapsia etäopinnoissa

Finnairin henkilökunta, Suojellaan lapsia ry ja Zoturi ovat käynnistäneet projektin, jossa esimerkiksi lentäjät ja matkustamohenkilökunta auttavat Suomen nuoria läksyissä verkon välityksellä. Lentävä läksytuki -palvelun kautta etäkoulua käyvät lapset voivat saada esimerkiksi lentäjältä apua matikan tehtäviin.

Kainuun sotella on ollut näytössä normaali.fi -nuorisochat, jonka kautta Lentävä läksytuki -palvelu tuli myös Kainuuseen automaattisesti. Esimerkiksi Kajaanissa läksytuki otetaan kiitollisena vastaan.

– Kaikki apu on hyvästä, sanoo Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen.

8.4.2020 klo 17.11 Kuuntele yhteenveto tämän päivän koronatilanteesta Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Iltapäiväjuontaja Henna Korkala sekä uutisjuontajat Sanna Kähkönen ja Päivi Annala kokosivat yhteen maakuntien ajankohtaisen koronavirustilanteen.

8.4.2020 klo 16.17 Yksittäistä hengitystieoireista kärsivää hoivakodin asukasta ei testata Kainuussa – Kainuun soten mukaan henkilökunta testataan

Kainuun sote ei testaa yksittäistä hoivakodin asukasta, jolla on hengitystieoire. Mikäli potilaita on useampi kuin yksi, voidaan harkinnan mukaan ottaa hengitystieinfektionäyte, josta selviää esimerkiksi koronavirus tai influenssa.

– Meidän ei tarvitse jokaista testata, meille riittää tilannekuva, summaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Mikäli esimerkiksi hoivakodissa syntyy epidemia, kaikki asukkaat pyritään pitämään omissa huoneissaan ja minimoimaan hoitohenkilökunnan "ristiliikenne" eli tietyt työntekijät hoitavat vain oireisia tai oireettomia. Kyseessä on Koukkarin mukaan rutiinimenettely laitos- ja osastoepidemioissa.

– Tiedossani ei ole hoivakodeissa koronavirukseen sairastuneita.

8.4.2020 klo 15.41 Kajaani ei ole sulkemassa laavuja ja nuotiopaikkoja – jokaiselle tulipaikalle on viety puita, jotta kävijät hajaantuisivat

Kajaanin kaupunki ei ole sulkemassa laavuja ja nuotiopaikkoja ainakaan tässä vaiheessa. Sotkamo laittoi keskiviikkona kiinni kaikki kunnan ylläpitämät taukopaikat koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Toistaiseksi seuraamme tilannetta. Luotamme siihen, että ihmiset osaavat harkita, onko tulipaikalle fiksua mennä nyt vai tullaanko sinne toiste, sanoo kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Aleksi Nyström.

8.4.2020 14.22 Osa Kainuun koronavirustatartunnan saaneista on ulkopaikkakuntalaisia – Kainuussa on tehty yli 250 testiä

Kainuussa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja, tiistaihin mennessä Kainuussa on todettu laboratoriotesteissä ja kliinisissä tutkimuksissa 30 koronavirustartuntaa. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen kartalla lukema on 26 (siirryt toiseen palveluun). Kartan mukaan Kajaanissa on 14 todettua koronavirustartuntaa ja Sotkamossa 12.

Ero Kainuun soten ja THL:n lukemissa johtuu siitä, että THL:n tilastossa huomioidaan tartunnan saaneen kotipaikka, kun taas soten luvussa ovat kaikki Kainuussa todetut sairastuneet.

8.4.2020 11.14 Sotkamo sulki ylläpitämänsä taukopaikat – laavuilla on ollut nyt kuhisemalla ihmisiä

Sotkamon kunta on sulkenut ylläpitämänsä taukopaikat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kaikki reittien ja latujen varrella olevat kodat, laavut ja käymälät on suljettu. Myös puuliiterit ovat kiinni, jotta ihmiset eivät tekisi tulipaikkoja taukopaikkojen läheisyyteen.

Työnjohtaja Hannu Järvinen kertoo, että taukopaikat ovat vanhastaan vilkkaassa käytössä, mutta nyt esimerkiksi laavuilla on ollut kuhisemalla ihmisiä.

– Hiihtoladut ovat hyvässä kunnossa ja taukopaikoilla istutaan todella lähekkäin. Kaikki eivät tunnu ymmärtävän, että virus voi tulla myös metsään, Järvinen sanoo.

8.4.2020 klo 11.00 Kainuun sote: hengityssuojaimia pitää käyttää säästeliäästi

Hengityssuojaimia on Kainuun soten käytössä rajallinen määrä, minkä vuoksi niitä on käytettävä säästeliäästi. Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari ei lähde avaamaan suojaimien tarkkaa määrää. Myös niiden loppumiseen liittyvässä kysymyksessä hän on varovainen.

– Suojainten saatavuus on kriittistä koko maassa.

Kainuun sote on päivittänyt sivuilleen ohjeet hengityssuojainten käytöstä COVID-19-pandemian aikana. Kainuun sote suosittaa myös yksityissektoria noudattamaan vähintään samaa tasoa suojainten käytössä.

8.4.2020 klo 8.46 Kuhmo antaa yrityksille vuokrahuojennuksia – takaisinmaksuaikaa jopa kaksi vuotta

Kuhmon kaupunki tarjoaa yrityksille vuokrahuojennuksia koronaviruksen takia. Kaupunginhallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan, että kaupunki antaa vuokralaisilleen lisää maksuaikaa vuokriin. Maksuvapaita kuukausia voi olla kolme, ja takaisinmaksuaikaa jopa kaksi vuotta.

Kaupunki on tukenut yrityksiä myös yritysneuvonnan ja markkinoinnin kautta.

– Valmistelemme uusia hankkeita ja haemme rahoitusta. Työn alla on ERS-hanke, jolla kriisitilanteessa voidaan tukea yrityksiä, kaupunginjohtaja Tytti Määttä sanoo.

8.4.2020 klo 8.25 Koronavirus jarruttaa kainuulaisyritysten kehittämistä – Kajaaninjoen varteen suunnitellun laivaravintolan perustaminen jäissä

Koronaviruksen lopulliset vaikutukset yrityksiin ja sen kautta aiheutuviin kerrannaisvaikutuksiin ovat vielä suuri arvoitus. Monen yrityksen kehittäminen jää odottamaan parempia aikoja.

Esimerkiksi kajaanilaisen yrittäjän Timo Honkilan tarkoituksena on avata ensi kesänä uusi laivaravintola. Tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin sellaiset, ettei laivan rakennusprojektia kannata tehdä valmiiksi, vaan pitää odottaa.

– Mitään positiivista ei ole näkyvissä ja eikä tiedä, koska koronaviruksen aiheuttama tilanne on ohi, Honkila sanoo.

8.4.2020 klo 7.15 Ristijärvelläkään ei makseta päiväkodista, jos lapsi on kotihoidossa pandemian ajan

Ristijärven kunta antaa päiväkotimaksut anteeksi, jos lapsi hoidetaan pandemian aikana kotona.

Taloudellisesti tämä tarkoittaa vain noin 3 000 euron menetystä kunnalle. Kunnanhallitus teki päätöksen kokouksessaan maanantaina 6. huhtikuuta.

Kunnanjohtaja Petteri Seppäsen mukaan Ristijärvellä noin puolet lapsista on vapaaehtoisesti siirretty kotihoitoon pandemian ajaksi. Vaikka lapsi otetaan pois päivähoidosta pandemian ajaksi, hän voi silti palata poikkeustilanteen jälkeen samaan päivähoitopaikkaan.

7.4.2020 klo 17.28 NordLab ottaa koronavirustestausta käyttöön myös Kajaanissa

Lähiviikkoina koronavirustestejä otetaan käyttöön Kajaanin laboratorioissa. Tämä nopeuttaa keskussairaaloihin otettavien potilaiden hoitoketjua.

NordLabin johtava lääkäri Tuija Männistön mukaan Kajaanissa pyritään aluksi siihen, että testejä tehtäisiin 20–30 vuorokaudessa. Kajaanissa henkilöstöä on vähemmän kuin esimerkiksi Oulussa, mutta mahdollisuuksien mukaan testausta pyritään lisäämään myös Kajaanissa.

– Pyrimme siihen, että saisimme ainakin sairaalassa hoidettavat testattua nopeammin kuin nyt. Tällä hetkellä Kajaanin testit analysoidaan Oulussa, eli saisimme matkaviiveen pois.

7.4.2020 klo 14.42 Kajaanin AMK:n avoimet opinnot ilmaiseksi koronakriisin takia lomautetuille tai työttömäksi joutuneille

Koronakriisin takia lomautetuksi tai työttömäksi joutuneet voivat nyt opiskella Kajaanin ammattikorkeakoulun Avoimen AMK:n opintoja maksutta. Rehtori Matti Sarénin mukaan koulu haluaa näin tukea niitä, joilla ei ole juuri nyt töitä.

– Haluamme kutsua ihmiset talkoisiin nyt, kun olemme kotona. Nostetaan osaamistasoa ja tuodaan uudet taidot osaksi arkea, kun koronakriisi on ohi.

Sarén pitää hyvänä sitä, että väliaikainen lakimuutos työttömyysturvalakiin poisti myös huolen toimeentulosta lomautuksen tai työttömyyden aikana. Nyt työn ohessa opiskelleet voivat jatkaa opintoja menettämättä työttömyysturvaa.

7.4.2020 klo 13.41 Kainuussa on 30 todettua koronavirustartuntaa

Kainuussa on todettu tiistaihin mennessä 30 koronavirustartuntaa. THL:n palvelussa on edelleen viive, siksi todellinen tartuntojen ja testausten määrä Kainuussa on suurempi kuin THL:n ilmoittama määrä.

Kaikki tartunnat liittyvät Vuokatissa tapahtuneeseen vapaamuotoiseen kokoontumiseen. Vuokatti-hiihto piti järjestää 14.3., mutta se peruttiin kahta päivää aiemmin. Osa ihmisistä kokoontui kuitenkin Vuokatissa.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari korostaa, etteivät tartunnat liity suoraan Vuokatti-hiihtoon, vaan ihmisten omaehtoiseen kokoontumiseen alueella

Vielä tiistaina aamun lukemat kertoivat, että Kainuussa on 12 laboratoriotesteissä todettua koronavirustartuntaa.

Korjattu 7.4.2020 klo 15.04: Kainuun 30 tartuntaa on todettu testeillä ja lääkärin tekemän oirearvion perusteella, ei pelkillä laboratoriotesteillä, niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Korjattu 7.4. kello 17.45: Tämän artikkelin alussa sanottiin, että tartuntatautirekisterissä olisi 30 tartuntaa Kainuussa. Lukema ei kuitenkaan ole päivittynyt THL:n ylläpitämään rekisteriin, vaan tiedot on saatu sotelta.

7.4.2020 klo 09.50 Ristijärvi aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Ristijärven kunta aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut koronaviruspandemiasta johtuvien haasteiden takia. Jo ennen yt-neuvotteluja kunnan neljän työntekijän palkanmaksu on keskeytetty viranhaltijapäätöksella 19. maaliskuuta.

Kunnassa pyritään järjestämään työntekijöille muita töitä, mutta muutkin keinot ovat tarvittaessa käytössä.

7.4.2020 klo 07.15 Kainuun valmiusfoorumi aktivoitiin koronakriisin takia

Kainuun valmiusfoorumi kokoaa viranomaiset, soten ja kunnat viikottain yhteen poikkeusolojen aikana. Valmiusfoorumi perustettiin noin vuosi sitten, maakunta- ja soteuudistuksen valmistelutöinä. Kun koronakriisi saavutti Suomen, valmiusfoorumi aktivoitiin nopeasti.

Tarkoitus on pitää yllä koko maakunnan kattavaa yleiskuvaa koronavirustilanteesta ja yleisistä poikkeusjärjestelyistä.

6.4.2020 klo 18.03 Kainuun sairaanhoitopiirissä on tehty 132 koronatestiä

Kainuun sairaanhoitopiirissä on testattu koronan varalta tähän mennessä 132 ihmistä. Kainuu on yksi kolmesta vähiten testejä tehneistä alueista.

Näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

THL:n mukaan testauskapasiteettia Suomessa kasvatetaan mahdollisimman nopeasti. Jatkossa testauskynnystä on tarkoitus madaltaa niin, että koronatestejä tehtäisiin myös muille yhteiskunnan kannalta kriittisille toimijoille sekä haavoittuviin potilasryhmiin kuuluville, kuten yli 70-vuotiaille ja perussairaille.

6.4.2020 klo 16.40 Kajaanilainen Puhti-supertietokone antoi tutkijoille vastauksen koronan leviämisestä ilmassa

Koronan leviämistä kajaanilaisella Puhti-supertietokoneella mallintaneet tutkijat kehottavat välttämään vilkkaita sisätiloja.

Alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään, ja siksi vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka on koronaviruksen tärkein tarttumisväylä.

– Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja saman paikan lähistölle tulee toinen ihminen, koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän hengitysteihin, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

6.4.2020 klo 16.36 Vaalan apteekkari Jyri Saastamoinen valmistaa ilmaiseksi kasvosuojia – 3D-tulostin tekee vuorokaudessa kymmenen maskia

Apteekkari Jyri Saastamoinen tekee hyvää hyvyyttään 3D-tulostimella kasvosuojia Vaalan ja Paltamon kotihoidon työntekijöille. Vaalassa ja Paltamossa kotihoidossa työskentelee kummassakin noin 40 työntekijää.

Henkilökunta on päivittäin kontaktissa isoon määrään riskiryhmään kuuluvia. Kasvosuojus suojaa samalla sekä työntekijää että asiakasta.

6.4.2020 klo 15.05 Kaikki Kainuun etäoppilaat saavat halutut ruokakassit – Ristijärvellä ja Hyrynsalmella melkein kaikilla oli kassin tarvis

Kaikissa Kainuun kunnissa jaetaan perusopetuksen etäoppilaille ruokakassit. Osa kunnista jakaa huhtikuun ruokakassit jo tällä viikolla ja loput ensi viikon loppuun mennessä.

6.4.2020 klo 14.41 Kainuussa on todettu 12 koronavirustartuntaa, joista kaksi on uusia: kaikkien tartuntojen alkuperä tiedossa

THLn tilastojen mukaan tartunnoista kuusi on kajaanissa ja kuusi Sotkamossa. Kainuun sote ei kommentoi tartuntoja tarkemmin suojellakseen potilaiden yksityisyyttä.

Infektiosairauksien erikoislääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaan kaikki Kainuussa tähän mennessä testeillä todetut koronavirustartunnat liittyvät 28.3. todettuihin maakunnan ensimmäisiin tartuntoihin.

6.4.2020 klo 7.15 Kajaani ja Paltamo avaavat puhelinneuvonnan poikkeusolojen ajaksi

Kajaani ja Paltamo avaavat poikkeusolojen tiedusteluita varten omat palvelunumerot. Paltamon numero on jo käytössä ja Kajaanin puhelinnumero otetaan käyttöön keskiviikkona 8. huhtikuuta.

Palvelupuhelimessa annetaan neuvontaa kaupungin, viranomaisten, yhdistysten ja muiden toimijoiden palveluista poikkeusolojen aikana. Palvelupuhelimesta voi kysyä apua itselle tai läheiselle vaikka kaupassa käyntiin.

5.4.2020 klo 16.05 THL: Puolet Kainuun koronatapauksista on Sotkamossa

Kainuun kymmenestä koronavirustartunnasta viisi on Sotkamossa. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta, joka päivitettiin sunnuntaina iltapäivällä. Tilastossa mainitaan vain kunnat, joissa on todettu vähintään viisi tartuntaa.

Lauantain jälkeen Kainuussa ei ole vahvistettu uusia koronavirustartuntoja.

THL:n kartassa (siirryt toiseen palveluun) esitetään taudin ilmaantuvuus ja tapausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Karttaan on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa.

5.4.2020 klo 15.45 Synnytyssairaalan säännöt tiukentuvat myös Kainuussa: puoliso saa olla mukana vain synnytyksessä

Synnyttäjän puolison oleskelua rajoitetaan myös Kainuun keskussairaalassa huomisaamusta kello kahdeksan lähtien.

KAKS tiedotti sunnuntaina, että oireeton puoliso tai muu tukihenkilö voi olla läsnä vain synnytyksessä. Hän ei voi vierailla äidin ja vauvan luona osastolla synnytyksen jälkeen. Lue lisää tästä.

5.4.2020 klo 13.00 Kainuussa on edelleen kymmenen koronavirustartuntaa

Kainuussa ei ole eilisen jälkeen todettu uusia koronavirustartuntoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautikartan mukaan maakunnassa on kymmenen vahvistettua koronavirustartuntaa. Kartan tiedot on päivitetty tänään.

THL:n kartassa (siirryt toiseen palveluun) esitetään taudin ilmaantuvuus ja tapausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Karttaan on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa.

5.4.2020 klo 12.30 Ravintoloiden sulkeutuminen ei tuonut poliisille lisäkiireitä

Ravintoloiden sulkeutuminen ei ole ainakaakan vielä vaikuttanut kotihälytysten määrään Kainuussaja Pohjois-Pohjanmaalla.

Poliisin mukaan esimerkiksi Oulun kaupungin alueella oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä toistakymmentä kotihälytystä. Kajaanissa poliisi kiiruhti taltuttamaan perheriitoja seitsemään kotiin. Määrät ovat normaaleja viikonloppuisin.

Ravintoloiden kiinniolo ei näkynyt myöskään kaduilla. Poliisi arvioi, että asiaan saattoi ainakin Oulussa vaikuttaa se, että yöllä oli pakkasta kymmenkunta astetta.

Ravintolat sulkeutuivat koko maassa perjantaina puolenyön aikaan. Ne pysyvät kiinni näillä näkymin toukokuun loppuun asti. Toimenpiteellä halutaan estää koronaviruksen leviäminen.

4.4.2020 klo 14.37 Kainuun koronatartuntojen määrä on kymmenen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaina päivittyneen tartuntatautikartan mukaan Kainuussa on kymmenen todettua koronavirustartuntaa.

THL:n kartassa (siirryt toiseen palveluun)esitetään taudin ilmaantuvuus ja tapausmäärät sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain.

3.4.2020 klo 11.04 Marjat saattavat jäädä metsään koronan takia, mikäli ulkomaalaisia poimijoita ei saada

Koronapandemian vuoksi myös luonnonmarja-alasta elantonsa saavat elävät huolestuneita aikoja.

Jos pandemia ei mene nopeasti ohi, ulkomaalaisia poimijoita ei välttämättä tule Suomeen. Se voi muokata kansainväliset marjamarkkinat uusiksi. Kotimaisilla poimijoilla ei nimittäin saada riittävästi luonnonmarjoja, jotta Suomen asema markkinoilla säilyisi.

Esimerkiksi Suomussalmella toimiva marjanjalostaja Kiantama Oy tarvitsisi 800 poimijaa.

– Jos suomalainen marja puuttuu viennistä, venäläisen marjan asema vahvistuu, kuin myös kanadalaisen tuontivillimustikan asema, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.

Vasunta pitää isona uhkakuvana sitä, että luonnonmarjojen kerääjiä ei saada Suomeen.

3.4.2020 klo 8.56 Varusmiesten jako kolmeen ryhmään on estänyt koronavirustartuntoja – koulutuspäällikkö: ”Ollaan aika lailla plus-miinus tilanteessa”

Koronaviruksen etenemisen ehkäisemiseksi puolustusvoimat on jakanut varusmiehet kolmeen ryhmään, jotka toimivat toisistaan erillään.

Kainuun prikaatissa viikon ajan yksi ryhmistä on kasarmilla, toinen ryhmä on lomilla ja kolmas maastossa. Viikoittain tapatuvassa vaihtotilanteessa ryhmät eivät kohtaa missään vaiheessa.

Varusmiesten koulutus ei ole kärsinyt uuden järjestelmän luomisesta, vaikka yksi ryhmistä on lomalla viikon ajan.

– Totta kai tässä on plussia ja miinuksia. Kierto mahdollistaa sen, että kahden viikon aikana pystytään korvaamaan niitä koulutusvuorokausia ja koulutustunteja jopa siinä määrin, että koulutuksessa ollaan aika lailla plus-miinus tilanteessa, kertoo Kainuun prikaatin koulutuspäällikkö everstiluutnantti Jari Salonen.

Myös varusmiehet ovat tyytyväisiä uuteen järjestelmään ja erityisesti viikon kestävään lomaan, joka mahdollistaa myös paremman ansion. Viideltä arkipäivältä maksetaan päivärahan lisäksi 13,50 euron suuruinen ruokaraha.

– Onhan se iso varsinkin niillä, jotka ovat vasta aloittaneet. Heillä se on päivärahaan verrattuna lähes kolminkertainen summa, sanoo Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnasta alikersantti Emilia Wiik.

3.4.2020 klo 7.43 Kainuussa edelleen kuusi koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan Kainuussa koronatartuntatilasto on pysynyt ennallaan. Varmistettuja koronatartuntoja Kainuussa on THL:n tilaston mukaan kuusi.

Viimeisimmät tapaustiedot ovat keskiviikolta ja ne on päivitetty torstaina. Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä.

2.4.2020 klo 17.38 Kainuun soten koronaviestintä herättää kritiikkiä – terveysjohtaja: Haluaisitko, että sinun sairastumisesi voidaan tunnistaa?

Kainuun soten linja viestinnässä närkästyttää kainuulaisia, koska moni kokee sen poikkeavan muiden sairaanhoitopiirien toiminnasta. Sairaanhoitopiirien tiedottaminen on ollut hyvin erilaista.

Kainuun Sote ei aio kertoa tiedotteissaan tai medialle paljonko koronatartuntoja maakunnassa on. Kainuun sote toimittaa aluekohtaiset tiedot THL:lle, joka julkaisee tietoja (siirryt toiseen palveluun) tartuntatautirekisterissä.

Vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen ei ymmärrä mitä ihmiset olettavat tiedolla tartuntojen määrästä saavansa. Tartunnan saaneiden ihmisten pitää joka tapauksessa noudattaa ohjeita ja pysyä kodeissaan.

– Mitä apua siitä on, että tietää, onko niitä viisi vai seitsemän? Se minua ihmetyttää. Me tiedämme, että meillä sitä virusta on, mutta onko niitä omassa vai toisessa kunnassa, niin sillä tiedolla ei pitäisi olla oikeasti mitään merkitystä. Se on ihan sama, vaikka koronapotilas asuisi naapurissa. Se ei sieltä leviä, jos hän pysyy kotonaan, sanoo Kananen.

2.4.2020 klo 14.38 Ristijärven terveysaseman vastaanottotoiminta suljetaan toistaiseksi – terveysjohtaja: Ei johdu koronasta, vaan muusta resurssivajeesta

Ristijärven terveysaseman vastaanottotoiminta suljetaan perjantaina 3. huhtikuuta toistaiseksi. Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan syynä on resurssivaje, eli hoitajia ei ole tällä hetkellä tarpeeksi. Tämä ei johdu koronapandemiasta, vaan muista poissaoloista, Kananen korostaa.

Ristijärveläiset hoidetaan ensisijaisesti Paltamon terveysasemalla. Vastaanotto tapahtuu ajanvarauksella. Ris­ti­jär­ven pal­ve­lu­kes­kuk­sen muut toi­min­not, kuten laboratorio ja hammashoito, jatkuvat toistaiseksi aiem­paan tapaan.

2.4.2020 klo 11.49 Suosituimpia kesäfestareita ei ole vielä peruttu tai siirretty – järjestäjät toivovat koronarajoitusten purevan

Esimerkiksi Kajaanin Lammen Loiskeet -festivaali ajoituu heinäkuun alkuun, ja tapahtuman järjestämiseksi on paiskittu jo kovasti töitä. Festivaalin toimitusjohtajan Jouko Palorinteen sanoo olevansa vielä siinä uskossa, että tapahtuma saadaan järjestettyä. Mahdollisista muutoksista on päätettävä viimeistään toukokuun puolivälissä.

– Toivotaan, että valtion puolelta tulisi jonkinnäköisiä päätöksiä. Se auttaisi kaikkia festivaalijärjestäjiä. Toki tässä on isommista asioista kysymys, joten ei auta muuta kuin odotella, Palorinne toteaa.

2.4.2020 klo 11.40 Puolangan Pessimismimusikaali jouduttiin perumaan pandemian takia

Viime kesän hitiksi muodostunut Pessimismimusikaali perutaan tältä kesältä.

– Oli ihan odotettavissa että jotain menee pieleen kuitenkin. Viime vuonna meni pieleen, kun tehtiin liian hyvä musikaali, vaikka huonoa yritettiin. Nyt koronavirus pilasi kesän meidän puolesta, Puolangan Pessimistit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Rajala kertoo.

Perumispäätöksen taustalla ovat taloudelliset syyt. Yhdistys ei halua ottaa riskiä uuden musikaalin tuottamisesta, sillä koronaviruksen vaikutuksia esimerkiksi yleisömääriin ei voi arvioida.

2.4.2020 klo 11.38 Kainuussa kuusi koronavirustartuntaa

Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaanKainuussa on kuusi testeillä todennettua koronavirustartuntaa.

2.4.2020 klo 07.50 Kuhmossakin jaetaan ruokakasseja etäopetuksessa oleville

Kuhmon kaupunki tarjoaa etäopetuksessa oleville perusopetuksen ja esiopetuksen oppilaille ruokakassin.

Ruokakassin tarpeen voi ilmoittaa Wilmassa. Ruokakassien jakelu suoritetaan 17. huhtikuuta. Mikäli poikkeustilanne jatkuu, ruokakasseja jaetaan myös toukokuussa.

2.4.2020 klo 07.10 Kainuun tehohoitopaikat voidaan tuplata

Kainuun tehohoitopaikkojen määrä voidaan tarvittaessa kaksinkertaistaa. Tällä hetkellä keskussairaalassa on 15 teho- ja valvontatason paikkaa, ja kapasiteettia voidaan lisätä ottamalla heräämötilat tehokäyttöön.

Tällä hetkellä tehohoidossa toimitaan normaalitilanteen mukaan. Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan kuormitus vaihtelee päivittäin, mutta paikat ovat riittäneet tähän asti hyvin.

1.4.2020 klo 18.07 Sotkamo liittyy yt-neuvottelut aloittavien kuntien joukkoon

Sotkamon kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ensi viikolla. Osalla kunnan työntekijöistä työt ovat vähentyneet tai kokonaan keskeytyneet hallituksen määräämien sulkujen ja rajoitteiden takia.

Yt-neuvotteluissa koko organisaation toimintaa käydään läpi. Osa työntekijöistä siirretään toisiin työtehtäviin ja ne, joille korvaavaa työtä ei löydy voidaan joutua lomauttamaan.

1.4.2020 klo 16.55 Paltamon kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Koronavirustilanne on vaikuttanut kunnan palveluihin ja toimintoihin merkittävästi. Toimintojen uudelleenjärjestelyllä pyritään toteuttamaan henkilöstösiirroin ja vuosilomajärjestelyin, mutta myös muut toimenpiteet, kuten lomauttaminen, ovat mahdollisia.

Yt-neuvotteluista ovat aiemmin kertoneet myös Kuhmo ja Kajaani.

1.4.2020 klo 16.23 Etätöitä paiskiva kajaanilainen Teemu Takalo on yksi monista – työrauha löytyy perheen saunasta: "Ei voi valittaa"

Moni suomalainen antaa tänä keväänä panoksensa etätyössä. Yle uutisoi maaliskuussa, että Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan 43 prosenttia suomalaisista voisi tehdä etätöitä (siirryt toiseen palveluun). Jos he kaikki tekisivät etätöitä, etänä olisi yli miljoona suomalaista.

Yksi heistä on kajaanilainen Kainuun Liikunnan toiminnanjohtaja Teemu Takalon, jonka rauhan tyyssija etätöiden tekemiseen löytyy perheen saunasta. Arjen sovittaminen etätöihin ja lasten etäopiskeluihin vaatii sovittelua myös Takaloiden perheessä. Esimerkiksi pojan salibandy harrastuksen äänet eivät kanna saunaan saakka.

– Tarvin työrauhan, jos meinaan saada jotain aikaan ja kyllä se täällä saunassa hyvin löytyy.

1.4.2020 klo 14.29 Kainuun soten arvio: noin puolet kainuulaisista saa koronatartunnan ja 50 kuolee – lomautuksia siirretään ja työvoimaa etsitään

Kainuun sote ei lomauta henkilöstöään ainakaan tässä vaiheessa koronatilanteen takia. Kainuussa on varauduttu siihen, että kevään aikana on pystyttävä ottamaan vastaan normaalia enemmän potilaita, joten lomautuksista tullaan päättämään myöhemmin.

– Olemme arvioineet, että toukokuu ja varmasti myös kesäkuu ovat meillä kiireisiä kuukausia koronan osalta, sanoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Kainuu sote arvioi, että noin puolet Kainuun väestöstä saa koronavirustartunnan. Soten arvio perustuu kansainvälisiin ja kotimaisiin tilastoihin sairastavuudesta. Tämä tarkoittaa noin 380 ylimääräistä sairaalajaksoa, 95 tehohoitojaksoa ja noin 50 ihmisen menehtymistä.

– Olemme tehostetussa valmiudessa ja varautuneet tilanteeseen jo usean viikon ajan. Esimerkiksi kiireetöntä hoitoa on vähennetty ja joitakin leikkauksia siirretty. Kevään aikana tulemme tarvitsemaan Kainuussa myös lisää työvoimaa, Ahopelto sanoo.

1.4.2020 klo 12.01 Pandemia aikaisti Kaukaveden remonttia: laatoitustyöt ovat jo käynnissä

Kajaanin vesiliikuntakeskus Kaukaveden remontti on koronatilanteen vuoksi päästy aloittamaan aikaisemmin. Opetusallas on jo huputettu ja sen laatoituksen uusiminen on käynnissä. Pääaltaan remontti alkaa materiaalien saavuttua.

Alun perin remontin piti alkaa toukokuussa (siirryt toiseen palveluun). Remontti kestää noin kolme kuukautta, ja tavoitteena on varmistaa, että Kaukavesi on kunnossa vuosiksi eteenpäin.

Myös Kaukaveteen kesäksi suunnitellut huollot eli muun muassa kiukaiden puhdistus, saunojen paneloinnin uusiminen, altaiden tyhjennys, sekä kuntosalilaitteiden puhdistus ja huolto ovat parhaillaan työn alla.

1.4.2020 klo 10.24 Suomussalmikin jakaa ruokakassit etäopetuksessa olevien oppilaiden perheille

Suomussalmella etäopetuksessa on tällä hetkellä 563 oppilasta. Jokaista etäoppilasta kohden annetaan huhtikuun jakelussa yksi ja toukokuun jakelussa toinen ruokakassi.

Ruokakassikysely lähetetään huoltajille Wilmassa torstaina 2. huhtikuuta. Vastausaika päättyy maanantaina 6. huhtikuuta kello 16.

Aikaisemmin ruokakassien jaosta ovat kertoneet Kajaani ja Paltamo.

1.4.2020 klo 10.20 Kainuussa on todettu tähän mennessä kuusi koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaanKainuussa on nyt kuusi testeillä todennettua koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan koronatartuntojen määrä on kaikkialla Suomessa luultavasti moninkertainen verrattuna rekisterien tietoihin, koska koronaa ei kaikilta oirehtivilta testata.

1.4.2020 klo 09.00 Kajaanissa jumpataan nyt netissä

Vesiliikuntakeskus Kaukavesi, Kaukametsän opisto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu ovat julkaisseet jo kymmeniä jumppavideoita kaikkien saataville. Videot on nähtävillä muun muassa KAMKin lanseeraamalla Jumppakamu-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Videoiden kautta pääsee maksutta harrastamaan vaikka joogaa, kehonhuoltoa ja kuntopiiriä. Videoita on tulossa myös lapsille.

1.4.2020 klo 08.45 Pandemia nostaa e-urheilun suosiota: SJ Gamingin turnauksen alkukarsinta tuli täyteen alle minuutissa

Pandemian vaikutukset e-urheiluun ovat perinteisiä urheilulajeja laimeammat. Harrastusmäärät ovat kasvaneet, kilpaurheilu on aktiivista, ja e-urheilua näytetään enemmän myös televisiossa.

SJ Gamingin lanseeraamalla Rushmode-peliareenalla on käynnissä valtava CS:GO-pelin turnaus, joka on saavuttanut valtavan suosion jo heti alkumetreillä.

31.3.2020 klo 16.58 Kuhmo aloittaa koko kaupungin henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Kuhmo aloittaa koko kaupungin henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut mahdollisista lomauttamisista. Viime viikolla Kajaanin kaupunki ilmoitti pohtivansa kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista.

Neuvotteluilla tavoitellaan niiden työntekijöiden tai viranhaltijoiden lomauttamista osa- tai kokoaikaisesti, joiden työ on tilapäisesti vähentynyt tai loppunut kokonaan.

31.3.2020 klo 16.31 Kainuussa ei aiota kertoa koronatartuntojen lukumääriä jatkossakaan – pandemiapäällikkö: "Emme tule tätä muuttamaan, ellei toisin määrätä"

Kainuun sote ei aio jatkossa kertoa, paljonko koronatartuntoja sen alueella on.

Sote on perustellut asiaa tiedotteessaan "valtakunnallisella linjauksella". Pandemiapäällikkö, vs. hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari sanoo, että kyse on myös OYSin erityisvastuualueen yhteisesti sovitusta linjasta, ja tarkoituksena on suojella potilaiden yksityisyyttä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma ei kuitenkaan tunnista, että erva-alueella olisi sovittu, että tautitapausten määriä ei kerrota. Hän ei myöskään näe, että valtakunnallisesti tällaista ohjetta jättää tartuntamäärät kertomatta olisi ministeriöstä tullut.

Aluekohtaisia tietoja kuitenkin toimitetaan Kainuun sotesta eteenpäin, ja THL julkaisee tietoja tartuntatautirekisteristä. Tässä voi kuitenkin olla joskus päivien viivettä, mutta lopulta tiedot tulevat THL:n rekisteriin ja sitä kautta esimerkiksi mediaan.

31.3.2020 klo 16.08 Ely-keskus ryhtyy tukemaan koronakurimuksesta kärsiviä yrityksiä – Kainuu yrittäjien toimitusjohtaja: "Nyt täytyy suunnitella tulevaisuutta"

Ely-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemiasta kärsiville yrityksille. Tavoitteena on tukea yrityksiä markkina- ja tuotantohäiriöissä ja kannustaa yrityksiä työllistämään.

Kajaanilainen yrittäjä Pekka Nevala kiittelee Ely-keskuksen ripeyttä. Nevala kääntyi Ely-keskuksen puoleen viime viikolla ja tällä viikolla hän on ryhtynyt työstämään askelmerkkejä, joilla varmistetaan tuleva rahoituspaketti.

– Jotta selviämme kevään, kesän ja talven, Nevala sanoo.

31.3.2020 klo 14.16 Kainuun sote siirtyy loppuviikosta tehostettuun valmiuteen – täysteho päälle heti, jos tilanne niin vaatii

Kainuun sote siirtyy perjantaina tehostettuun valmiuteen. Sairaanhoidon tukipalveluyksiköiden toimintaa tehostetaan niin, että ympärivuorokautinen toiminta on mahdollista ja täystehoinen toiminta voidaan aloittaa koska tahansa, jos tilanteen kehittyminen sitä vaatii.

Sote on myös tilannut henkilökohtaisten avustajien työnantajille suojavarusteita. Suojavarusteita toimitetaan henkilökohtaisen avun työnantajille kotiin tai postilaatikkoon myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisäksi Kainuun soten ympärivuorokautisten hoivapalvelujen yksiköihin on hankittu lisää älypuhelimia ja niitä on joka yksikössä. Omaisten yhteydenpito asukkaisiin onnistuu tällöin hoitajan avustuksella esimerkiksi WhatsApp -videopuhelun kautta.

31.3.2020 klo 13.19 Kajaani helpottaa yrittäjiä vuokravapailla kuukausilla – huojennukset kerätään aikanaan vähitellen takaisin

Kajaanin kaupunki antaa helpotusta yrittäjille tilavuokriin ja maksuihin. Kaupungin omistamissa tiloissa toimiville yrittäjille voidaan antaa vuokranmaksuvapaita kuukausia enintään viisi.

Huojennetut vuokrat lisätään tilanteen palautuessa normaaliksi kuukausivuokriin vähittäin siten, että kaikki on maksettu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vuokranmaksuvapautta varten tarvitaan yrittäjän vapaamuotoinen hakemus vuokranantajalle, joita ovat joko kaupungin tilakeskus, Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitos, Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos tai Kajaanin Teknologiakeskus Oy.

31.3.2020 klo 12.53 Myös Paltamo jakaa etäopetuksessa oleville peruskoululaisille lounasta ruokakassien muodossa

Myös Paltamon kunta jakaa etäopetuksessa oleville peruskoululaisille ruokakassit lounaan sijasta. Ruokakassissa on peruselintarvikkeita.

Valittavana on joko perusruokavalion tai lakto-ovo-vegaaniruokavalion mukaisia tuotteita. Perheiden on ilmoitettava valinnasta Korpitien ja Kontiomäen koulun rehtoreille Wilmassa keskiviikkoon 1. huhtikuuta kello 12 mennessä.

Poikkeustilanteen jatkuessa ruokakasseja jaetaan toisen kerran toukokuussa.

31.3.2020 klo 8.50 Kainuun ambulansseilla valmius kuljettaa myös koronavirukseen sairastuneita

Harvaan asutetun maakunnan ja pitkien etäisyyksien vuoksi Kainuun sotessa ei ole katsottu tarpeelliseksi varustaa osaa ensihoidon yksiköistä erityisiksi infektioambulansseiksi, kertoo Kainuun soten ensihoitopäällikkö Jukka Angerman.

Kainuussa ensihoidon yksiköt eli ambulanssit ovat valmiina ottamaan vastaan kaikenlaiset tehtävät, näihin kuuluu myös koronavirusta sairastavien infektiopotilaiden ensihoito.

31.3.2020 klo 8.49 Ulkomaisen työvoiman saaminen maaseudun kausityöhön on uhattuna koronakriisin takia

Kausityöntekijöitä tarvitaan muun muassa maatiloilla, kotieläintiloilla, kasvinviljelyssä ja marjatuotannossa. Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan ongelma on iso koko maassa. Kainuussa ei edes tiedetä, kuinka paljon täällä on ollut aikaisemmin ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.

– Maaseutuyrittäjät ovat käyttäneet todella paljon omia kanaviaan ja vuokravälitysyrityksiä, joten meidän kauttamme paikoista on kulkenut vain murto-osa. Samassa tilanteessa ovat myös marja- ja vihannesviljelijät, ja oma alansa on vielä luonnonmarjat. Tämä on valtava kysymys Kainuun osalta, sanoo Veijola.

Tämän takia yrittäjiä pyydetään ilmoittamaan kaikki avoimet paikat TE-toimiston sivustolle. Kun tilanne saadaan kartoitettua, voidaan varautua siihen, ettei ulkomaista työvoimaa ole saatavilla.

30.3.2020 klo 15.56 Riskiryhmille oma tila laboratorioon, kansalaisneuvontaa sähköpostilla

Kainuussa on todettu neljä varmistettua koronavirustartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä (siirryt toiseen palveluun).

Riskiryhmille ja yli 70-vuotiaille on varattu oma tila Kainuun keskussairaalaan laboratorioajan odotusta varten. Ohjeistus on, ettei laboratorioon pidä tulla flunssaisena. Hoitajat käyttävät suojamaskia ja käsineitä näytteidenotossa. Näillä toimilla pyritään vähentämään erityisesti riskiryhmään kuuluvien tartuntariskiä.

Lisäksi Kainuun sote on avannut sähköpostiosoitteen korona@kainuu.fi (siirryt toiseen palveluun) koronavirukseen liittyvää kansalaisneuvontaa varten.

30.3.2020 klo 14.23 Kajaanissa ryhdytään toimittamaan kouluruokaa 655 lapselle – yrittäjien tempaus täytti avuntarvitsijoiden listat nopeasti

Kajaanin Kauppiasyhdistyksen ja Kajaanin Yrittäjien viime viikolla käynnistämä Kouluruokaa kotiin -kampanja on toistaiseksi täynnä, eikä listoille pystytä ottamaan lisää ihmisiä.

Keskiviikkona Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piiri ryhtyi koordinoimaan yhdessä kajaanilaisten toimijoiden kanssa ruoka-apua lapsiperheille.

Kouluruokaa kotiin -kampanjassa autetaan koronatilanteesta kärsiviä lapsiperheitä.

– Meillä on nyt listalla 278 perhettä ja 655 lasta. Lahjoitussumma on 19 500 euroa, sanoo MLL:n Kainuun piirin toiminnanjohtaja Seija Karjalainen.

30.3.2020 klo 12.05 Kajaani jakaa ruokakassit etäopetuksessa oleville peruskoululaisille

Kajaani jakaa huhtikuun aikana ruokakassit etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille. Ruokakasseihin on varauduttu käyttämään 200 000 euroa, ja niiden sisältö täyttää kouluruokasuositukset.

Tällä hetkellä Kajaanin perusopetuksessa on yli 3 600 oppilasta etäopetuksessa. Kajaanin kaupungin linjauksen mukaan etäopetuksessa oleville oppilaille ei tarjota kouluissa lounasta kontaktien minimoimiseksi ja koronaviruksen leviämisen välttämiseksi.

Kodit, joissa otetaan ruokakassi vastaan, voivat vastata Wilmassa olevaan kyselyyn keskiviikkoon 1. huhtikuuta kello 24 saakka. Kyselyssä huoltajat voivat valita kassin kahdesta vaihtoehdosta: ensimmäisessä kassissa on perusruokavalion mukaisia tuotteita ja toisen kassin sisältö on lakto-ovo-vegetaarinen.

30.3.2020 klo 10.35 Superjymyn yhteistyökumppanien rahahanat kiinni, seura etsii pelaajille väliaikaistöitä

Sotkamon Jymyn miesten superpesisjoukkueen pelaajille etsitään muita töitä, koska joukkueella ei ole rahaa maksaa pelaajille palkkaa.

Maaliskuun palkat maksetaan suunnitellusti, mutta huhtikuulle palkkarahaa ei enää ole.

Superjymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen kertoo, että pelaajille etsitään työpaikkoja seuran kumppaniyritysten kautta ainakin kahdeksi kuukaudeksi.

Superpesiksen sarjakauden alkamisesta ei ole varmaa tietoa, joten yhteistyökumppanien rahahanat menivät äkisti kiinni.

– Tulovirrat tulevat yrityksiltä yhteistyösopimusta muodossa ja se tarkoittaa 70-80 prosenttia. Kun pelejä ei pystytä järjestämään jäävät lipputulot saamatta, myös kumppanitulot heikentyvät, kun uusia sopimuksia ei pystytä tekemään, sanoo Kuosmanen.

Superjymyn palkkalistoilla on kaikkiaan 17 henkilöä.

– Kaikesta huolimatta pelajaat ovat sitoutuneita joukkueeseen, motivoituneita harjoittelemiseen. Sotkamon Jymy tavoittelee Superpesiksessä mitaleita kunhan jossakin vaiheessa päästään pelaamaan, kertoo Kuosmanen.

30.3.2020 klo 7.12 Suomussalmi helpottaa yrityksiä vuokranmaksuissa

Suomussalmi antaa vaikeuksissa oleville pk-yrityksille helpotusta vuokranmaksuihin koronaviruspandemian aikana.

Vuokraan voi saada helpotusta jopa 50–100 prosenttia tilanteen helpottamiseksi. Yrityksillä on myös mahdollisuus neuvotella pidemmästä maksuajasta, mutta sekä helpotuksiin että maksuajan pidennyksiin yritysten on esitettävä perustelut.

Poikkeusjärjestelyt vuokranmaksussa ovat voimassa ainakin toukokuun loppuun asti.

– Suomussalmen kunta seuraa koronapandemian kehitystä ja tarvittaessa ryhtyy uusiin toimenpiteisiin auttaaksemme yrittäjiämme toiminnan jatkumisen poikkeusolojen yli, kertoo kunnanjohtaja Erno Heikkinen tiedotteessa.

Suomussalmen kunta kehottaa kuntalaisiakin tukemaan yrityksiä ja yrittäjiä vaikeassa tilanteessa.

29.3.2020 klo 12.45 Kainuussa todettu muutama uusi koronavirustartunta

Kainuussa on todettu muutama uusi koronavirustartunta. Tartunnat liittyvät lauantaina uutisoitujen tapausten tartuntaketjuun.

Kainuun keskussairaalan tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari ei kommentoi tartuntojen tarkkaa määrää.

– Muutama henkilö on tullut kutsuttuna testeihin tartuntaketjun selvittelyyn liittyen ja heillä todettiin tartunta, Koukkari kertoo.

Koukkarin mukaan testatut henkilöt ovat hyvävointisia ja ovat jo paranemassa.

29.3.2020 klo 11.00 Kuhmon kaupunki kartoittaa yli 70-vuotiaiden avuntarpeen

Kuhmon kaupunki tavoittelee kaikkia yli 70-vuotiaita kaupunkilaisia koronatilanteen takia.

Yhteyttä otetaan puhelimitse ja puhelussa kerrotaan tuen ja avun mahdollisuuksista sekä varmistetaan, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa avun ja tuen poikkeusolojen aikana.

28.3.2020 klo 16.00 *KAKS: Uudeltamaalta tuleva hoitohenkilöstö joutuu kahdeksi viikoksi karanteeniin
*

Uudeltamaalta Kainuuseen tuleva hoitohenkilöstö joutuu tästedes kahdeksi viikoksi karanteeniin. Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat työskennelleet hoito-, hoiva- tai potilastyössä Uudellamaalla.

– Uudeltamaalta tulevaa hoitohenkilöstöä kohdellaan nyt samalla tavalla kuin ulkomailta tulevia, Kainuun keskussairaalan (KAKS) tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo.

Koukkarin mukaan Kainuussa linjaus vaikuttaa joihinkin konsulttilääkäreihin sekä lääketeollisuuden kouluttajiin. Hän vakuuttaa, että linjaus ei vaaranna kiireellistä hoitoa sairaalassa.

Oulun yliopistollinen sairaala on tehnyt samanlaisen linjauksen.

28.3.2020 klo 14.30 Kainuussa ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat

Kainuussa on havaittu ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat, kerrotaan Kainuun sote-kuntayhtymästä. Terveysviranomaisten mukaan testeissä on todettu kaksi tartuntaa. Kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa.

Kainuu oli vielä vähän aikaa sitten ainoa Suomen maakunta, jossa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia.

28.3.2020 klo 12.10 Kainuu on viimeinen maakunta, jossa ei ole todettu yhtään koronatartuntaa – kolme asiantuntijaa kertoo, miten se voi olla mahdollista

Kainuu on tällä hetkellä poikkeuksellinen alue Suomessa. Kainuun sairaanhoitopiirin alueella ei nimittäin ollut lauantaihin mennessä diagnosoitu yhtään koronavirustartuntaa. Mistä tämä hyvä tilanne voi johtua?
Siihen ei kukaan voi antaa varmaa vastausta, mutta kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola, Kainuun soten terveysjohtaja Kristiina Kananen ja epidemiologian professori Pekka Nuorti kertoivat Yelle oman arvionsa siitä, miksi Kainuu poikkeaa muista. Pääset lukemaan jutun tästä.

28.3.2020 klo 12. Kainuussa ei ole edelleenkään todettu koronavirustartuntoja.

Kainuu on pysynyt edelleen alueena, jossa ei ole vahvistettu yhtään koronavirustartuntaa. Testauksia tehdään kuitenkin päivittäin. Niiden määrää ei kerrota julkisuuteen.

28.3.2020 klo 10.45 Maakunta sulkee hotelli Valjuksen Kajaanissa, ravintoloista saa toistaiseksi vain noutoruokaa

Osuuskauppa Maakunta sulkee hotelli Valjuksen väliaikaisesti huhtikuun alusta lähtien. Majoitustoiminta keskitetään Vuokatin hotelliin. Lisäksi osa ravintoloista ja kahviloista suljetaan. Auki jäävät ravintolat keskittyvät rajoitetuin aukioloin ruuan noutoyyntiin.

Maakunta sopeuttaa toimintaansa koronapandemian takia. Maakunnan mukaan kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi.

Maakunnan yt-neuvottelut päättyivät torstaina, ja ne koskivat 105 työntekijää. Henkilöstön lomautukset kestävät enintään 90 päivää. Lue lisää tästä.

27.3.2020 klo 19.10 Kuhmon kaupunginhallitukselle esitys koko kaupungin henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta

Kuhmon kaupunginhallitus kokoontuu ensi tiistaina päättämään siitä, aloittaako kaupunki koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Tällä hetkellä kunnat ovat osassa Suomea päättäneet käynnistää lomautuksia nopeutetulla aikataululla, jos tarve perustuu suoraan tai välillisesti koronavirusepidemiaan. Kuhmossa niin ei kuitenkaan tehdä vaan yt-neuvottelut käydään yhteistoimintalain mukaisessa järjestyksessä. Neuvotteluissa voi kestää parikin kuukautta.

– Meillä ei ole vielä tietoa, ketä ja kuinka montaa työntekijää mahdolliset lomautukset koskisivat, kaupunginjohtaja Tyytti Määttä kertoo.

Ensisijaisesti kaupunki miettii aina ensin korvaavaa työtä työntekijöille, joiden työtehtävät ovat keskeytyneet koronatilanteesta johtuen. Lisäksi kaupungissa on kannustettu henkilökuntaa kehittämään muun muassa etäpalveluja verkkoon.

27.3.2020 klo 15.43 Ikäihminen huomio! Kainuun sote on koonnut sinulle apua kulkutaudin ajaksi

Kainuun sote kokoaa apua yli 70-vuotiaille ihmisille, koska valtion ohjeet rajoittavat heidän liikkumista.

Ystävien, läheisten ja naapurien avun lisäksi sote neuvoo ottamaan yhteyttä kuntien neuvontapalveluihin. Niistä löytyy paljon tietoa kuntien nettisivuilta ja Kainuun soten netistä (siirryt toiseen palveluun).

Tässä on puhelinnumerot Kainuun kuntien neuvontapalveluihin. Näistä numeroista ei saa terveysneuvontaa.

  • Hy­ryn­sal­mi: puh. 044 720 8714 (kun­ta), puh. 044 292 0253 (SPR)
  • Kuh­mo: kau­pun­gin vaih­de 08 615 5521 (klo 9–15) se­kä pal­ve­lu­nu­me­rot 044 725 5295 ja 044 725 5396 (klo 8–17)
  • Pal­ta­mo: kun­ta vä­lit­tää va­paaeh­toi­sia kaup­pa- ja ap­teek­kia­sioin­tiin, yh­teys en­si­si­jai­ses­ti teks­ti­vies­til­lä p. 044 7500 738 tai 044 7500 989. Tie­to vä­li­te­tään va­paaeh­toi­sil­le.
  • Ris­ti­jär­vi: 08 6155 431 ma–pe klo 9-15.30 se­kä puh. 044 720 8714 (kun­ta), puh. 050 348 9628 (SPR), 044 3620 023 (seu­ra­kun­ta)
  • Sot­ka­mo: kun­nan vi­ras­to­ta­lon vaih­de 08 615 5811
  • Suo­mus­sal­mi: puh. 0400 967 541 (SPR), 040 521 8708 (SPR), 050 339 6437 (SPR)

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3.2020 klo 14.38 Mene päivystykseen vain kun se on ehdottoman välttämätöntä ja soita ennakkoon 116 117

Kainuun keskussairaalan päivystyksestä muistutetaan, että kaikki potilaat, joilla on minkäänlaista nuhaa, yskää, kuumetta tai hengenahdistusta otetaan vastaan vain pandemiavastaanotolla, sillä Kainuussa on nyt syytä suhtautua jokaiseen hengitystieoireeseen kuin se olisi koronaviruksen aiheuttamaa.

Kaksin pandemiavastaanotolle kuljetaan tällä hetkellä uuden sairaalan pohjoispäädystä, sisäänkäynnistä F4. Punaiset opasteet ohjaavat sisäänkäynnille.

Kainuulaisia kehotetaan rajoittamaan päivystyskäyntejä vain ehdottoman välttämättömiin. Ja joka ikisen joka aikoo mennä päivystykseen pitää soittaa ennakkoon numeroon 116 117.

27.3.2020 klo 14.09 Kainuussa ei todettuja koronatartuntoja

Kainuussa ei edelleenkään ollut perjantaihin puoleenpäivään mennessä yhtään testeillä todettua uuden koronaviruksen tartuntaa.

Kainuun soten mukaan on kuitenkin erittäin todennäköistä, että tauti on jo Kainuussakin, mutta sairastajien ei ole tarvinnut ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Sen vuoksi myös täällä on syytä noudattaa valtakunnallisia ohjeita ja välttää lähikontakteja.

27.3.2020 klo 8.20 Koronatilanne sulkee retkeilykohteiden kodat ja tuvat

Koronatilanteen vuoksi Metsähallitus sulkee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistoissa sekä muissa retkikohteissa tupia ja kotia. Autio- ja päivätupia sekä kotia suljetaan muun muassa Rokualla, Hossassa, Syötteellä ja Oulangan kansallispuistossa.

Rakennukset lukitaan ja oviin laitetaan ilmoitus käyttökiellosta. Ilmoituksia laitetaan myös reittien lähtöpisteisiin ja muille keskeisille paikoille.

Myös Suomussalmella Hossan kansallispuistossa hiihtolatujen ja monitoimireittien ylläpito on lopetettu tältä talvelta. Talviretkeilyreittejä on käytetty muun muassa pyöräilyyn, lumikenkäilyyn ja erämaahiihtoon.

26.3.2020 klo 17.03 Kajaanilaisella supertietokoneella selvitetään kuinka koronavirus leviää ilmassa – ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina

Kajaanissa sijaitseva supertietokone Puhti on valjastettu tutkimaan kuinka koronavirus leviää ilmassa. Ensimmäinen simuloitava tilanne on sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen.

Reunaehdot, kuten ilman virtausnopeus, on määritelty tutkimuksessa tarkkaan. Näin kaikkien osapuolten mallinnukset ovat vertailukelpoisia ja tutkimus pystyy ottamaan kantaa myös henkilöiden välisiin turvaetäisyyksiin.

– Meitä kiinnostaa nyt julkiset tilat ja mitä pisaroiden leviäminen voi tarkoittaa, kun ihminen yskii pienen pieniä aerosoleja ja kuinka ne voivat levitä, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon mallintamaan, miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana.

Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

26.3.2020 klo 15.13 Kajaani pohtii kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista

Koronaviruksesta johtuva tilanne ajaa myös Kajaanin kaupungin pohtimaan lomautuksia. Kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen korostaa, että mahdollisten yt-neuvotteluiden takana eivät ole säästösyyt vaan valtiovallan linjaukset, joiden vuoksi esimerkiksi kirjastot ja uimahallit suljettiin.

– Ensi viikon tiistaina kaupunginhallitus pohtii, että aloitetaanko yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi.

Korjattu 26.3.2020 klo 15:00: Kajaani pohtii kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista, ei varaudu 2000 henkilön lomauttamiseen, niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

26.3.2020 klo 14.11 Kainuussa ei ole testeissä todettuja koronavirustartuntoja

Koronatartuntoja, jotka eivät ole vaatineet yhteydenottoa terveydenhuoltoon on erittäin todennäköisesti myös Kainuussa, joten valtakunnallisia ohjeita lähikontaktien välttämisestä on syytä noudattaa.

Hallitus on antanut ihmisille erittäin vahvat suositukset lähikontaktien välttämisestä, jotta tauti ei leviäisi ja riskiryhmiin kuuluvat eivät vaarantuisi.

Kainuun sote muistuttaa edelleen 70 vuotta täyttäneiden velvollisuudesta pitäytyä karanteenin omaisissa olosuhteissa.

26.3.2020 klo 12.25 Etäkoulun varjopuoli näkyy kouluruuan puutteena – Kajaanissa ryhdytään toimittamaan ruoka-annoksia lapsiperheille

Kajaanilaisissa ravintoloissa sekä ruokapalvelussa työskentelevät ryhtyvät toimittamaan ruoka-annoksia kajaanilaisille lapsiperheille.

Kajaanin Kauppiasyhdistys ja Kajaanin Yrittäjät käynnistivät keskiviikkona kampanjan, jossa autetaan koronaepidemian aiheuttamista muutoksista ja rajoituksista kärsiviä lapsiperheitä.

Lahjoitusten avulla hankitaan ruoka-annoksia lapsiperheille korvaamaan kouluruokailua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri kokoaa tiedot lapsiperheistä, jotka ruoka-apua tarvitsevat.

26.3.2020 klo 10.19 Kajaani otti käyttöön sisäisen työvoimatoimiston

Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöön sisäisen työvoimatoimiston ja resurssikeskuksen. Sen avulla voidaan tarjota uutta työtä sellaisille työntekijöille, joilla omat työt loppuvat koronaviruksen aiheuttamien tilanteiden vuoksi.

– Käyttökokemusta ei vielä ole, mutta valmiudet ovat olemassa, kertoo kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen.

Ensisijaisesti uusia työtehtäviä etsitään toimialojen ja liikelaitosten sisältä ja vasta tämän jälkeen haetaan työtehtäviä muilta kaupungin aloilta. Kajaanin kaupungilla tilanne on rauhallinen ja sitä seurataan päivittäin.

– Paniikkia ei ole, ja mahdollisiin yhteistoiminta ratkaisuihin ei lähdetä hätiköidysti, muistuttaa Jyrki Komulainen.

26.3.2020 klo 10.18 Ladut ovat auki ainakin Hyrynsalmella, Suomussalmella, Kajaanissa ja Vuokatissa

Latuja suljetaan Kainuussa vaihtelevasti varotoimena koronan ehkäisyssä. Esimerkiksi Paljakan hiihto- ja kelkkareittien kunnossapito lopetettin keskiviikkona. Kelkkareitit ja ladut ovat kuitenkin edelleen käytettävissä siinä kunnossa kuin ne nyt ovat.

Ladut ovat auki ainakin Hyrynsalmella, Suomussalmella, Kajaanissa ja Vuokatissa. Hyrynsalmen kunta on ilmoittanut pitävänsä ladut auki pääsiäiseen saakka.

Myös Suomussalmella ladut ovat auki. Vuokatti Sport pitää latuverkostoa kunnossa normaalisti. Kajaanissa kaupunki ajaa latuja niin kauan kun olosuhteet sallivat. Hiihtokausi jatkuu Kajaanissa pääsiäisen yli, elleivät uudet viranomaismääräykset tai poikkeavan lämmin sää muuta suunnitelmia.

25.3.2020 klo 16.32 Poikkeusolot vaikuttavat vähävaraisten rutiineihin

Poikkeusolot ja valmiuslaki ovat sulkeneet myös vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien tukitoimintoja. Esimerkiksi Kajaanin Päiväkeskus on kiinni, mutta ruoan jakelua jatketaan toistaiseksi, koska moni on siitä riippuvainen.

Kajaanilainen Jaakko Korhonen on aloittanut normaalisti arkipäivänsä Päiväkeskukselta, mutta nyt hän ei sinne pääse.

– Illaksi pitää koettaa keksiä jotain, jos vain mahdollista.

25.3.2020 klo 16.00 Ei kukkia potilaille terveyskeskuksiin, vanhushoivayksiköihin tai sairaaloihin Kainuussa

Ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mian ta­kia vie­rai­lut sai­raa­lois­sa, ter­vey­den­huol­lon yk­si­köis­sä se­kä van­hus­ten hoi­vayk­si­köis­sä on pää­sään­töi­ses­ti kiel­let­ty. Vierailujen lisäksi myös kukkalähetykset ja muut lähettipalvelut on kielletty. Ra­joi­tus on voi­mas­sa val­mius­lain voi­mas­sao­loa­jan.

25.3.2020 klo 12.54 Kainuussa ei ole testeissä todettuja koronatartuntoja

Nyt testitulokset saadaan jo viimeistään seuraavana päivänä näytteenotosta, kun NordLab on käynnistänyt oman testauksen Oulussa ja testauskapasiteettia on tullut lisää.

Kainuuussa hen­gi­tys­tieoi­rei­sia kehotetaan kulkemaan terveysasemille erillisestä ovesta.

24.3.2020 klo 17.01 Taksien asiakasmäärät ovat pudonneet radikaalisti – takseja desinfioidaan ja kuljettajat käyttävät hengityssuojia, jos niitä on

Koronavirustilanne on pudottanut taksien ajomääriä radikaalisti. Kainuulaisen OmaTaksin toimitusjohtaja Jouni Haatajan mukaan ilman koululaiskuljetuksia olisi ollut todella hiljaista.

– Nyt mietitään laitetaanko autot parkkiin. Todennäköisesti yöaikaan taksien saatavuutta rajoitetaan, tämä viikko kertoo paljon. Odotetaan valtiovallan päätöksiä.

Asiakaspalvelualalla korostuu nyt käsihygienia ja lisäksi takseissa asiakasta kehotetaan matkustamaan takapenkillä. Myös käteistä vältellään ja asiakasta ohjataan käyttämään lähimaksua. Takseja desinfioidaan päivittäin ja esimerkiksi koululaisten kuljetuksissa kuskit käyttävät hengityssuojaimia.

24.3.2020 klo 15.37 Kainuussa ei ole testillä todettua koronatartuntaa – Kainuun sote: erittäin todennäköistä, että koronavirusta on täälläkin

Kai­nuus­sa ei ole löytynyt tes­teis­sä to­det­tu­ja ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja tiistaihin 24.3. klo 12 mennessä.

Kainuun soten mukaan ko­ro­na­tar­tun­to­ja, jot­ka ei­vät ole vaa­ti­neet yh­tey­de­not­toa ter­vey­den­huol­toon, on erit­täin to­den­nä­köi­ses­ti myös Kai­nuus­sa.

Kuntayhtymästä muistutetaan, että hal­li­tus on an­ta­nut ih­mi­sil­le erit­täin vah­vat suo­si­tuk­set lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä, jot­ta tau­ti ei le­viäi­si ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vat ei­vät vaa­ran­tui­si.

Soten mukaan val­ta­kun­nal­li­sia oh­jei­ta lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä on syy­tä nou­dat­taa.

24.3.2020 klo 14.18 Vaarantuuko valmistuminen? Kajaanin ammattikorkeakoulu korostaa etäopiskelussa opiskelijan vastuuta

Kajaanin ammattikorkeakoululla ja myöskin Kainuun ammattiopistolla tehdään nyt paljon työtä, jottei etäopetus viivästyttäisi opiskelijoiden valmistumista. Esimerkiksi käsillä tehtäviä näyttötutkintoja ei voi tehdä etänä. Ne jäävät myöhempään ajankohtaan.

Etäopetus on kuitenkin koronauhan alla koulujen ainoa keino saada opetus järjestymään opiskelijalle. Toista vuotta Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Juha Rainto kiittelee, että poikkeusoloissakin koululta löytyy mahdollisuuksia opiskella.

Opiskelijalle etäopetus on jo osin arkea, jatkuvaan etäopetukseen tottuminen ei kuitenkaan olisi Raintolle mieleistä.

– Tulee tylsää, kun ei ole koulua mihin mennä, enkä halua, että kaikki kurssit olisivat netissä, koulussa käymisessä oma arvonsa.

24.3.2020 klo 13.55 Finnairin Kainuun lentomotti jatkuu kesäkuun loppuun – yrittäjät pelkäävät pysyviä muutoksista lentoliikenteeseen

Lentomotin jatkuminen kesäkuun loppuun on saanut useat kainuulaiset yrittäjät miettimään toiminnan siirtämistä kokonaan Etelä-Suomeen, jotta yhteydet toimivat kotimaisiin ja ulkomaisiin asiakkaisiin.

Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervosen yrittäjät pelkäävät lentomotin näyttävän suuntaan tulevaisuuden lentomahdollisuuksista Kainuuseen.

24.3.2020 klo 11.37 Kainuun soten luottamuspulan käsittely siirtyy koronaviruspandemian vuoksi

Kainuun soten yhtymävaltuuston kokous on siirtynyt koronavirustilanteen vuoksi. Tulevassa kokouksessa päätetään kahdesta vaihtoehdosta. Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto jatkaa virassaan.

Tällöin kuntayhtymän johtajan Maire Ahopellon tulee kiinnittää huomiota muun muassa omistajaohjaukseen, tiedottamiseen ja ennakoivaan talouden seurantaan.

Toisessa vaihtoehdossa kuntayhtymän johtajan Maire Ahopelto erotetaan tehtävästään.

– Katsomme ajankohdan rauhassa, niin että kaikki pääsevät paikan päälle. Tilanne on epävarma, eikä mitään voida ennakoida, sanoo yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen.

24.3.2020 klo 08.24 Kainuun Liikunta aloitti ulkoiluhaasteen

Kainuun Liikunta on käynnistänyt ulkoiluhaasteen kannustaakseen ihmisiä liikkumaan koronakriisistä huolimatta.

– Ankeinakin aikoina ihmisten liikkumisesta tulee pitää huolta, Kainuun Liikunnan toiminnanjohtaja Teemu Takalo sanoo.

Yhdistys on perustanut yhteensä yhdeksän ulkoilurastia, joissa on pieniä vihjeitä. Vihjeitä keräämällä voi yhdistyksen nettisivuilla osallistua arvontaan, jossa voi voittaa vaikkapa tablettitietokoneen.

24.3.2020 klo 07.44 Kainuulaiset hotellit antoivat varausmaksut anteeksi Kainuun Liikunnalle koronakriisin keskellä

Kainuulaiset hotellit antoivat varausmaksut anteeksi Kainuun Liikunnalle, joka joutui perumaan kansainvälisen urheilutapahtuman koronaviruksen takia.

Maaliskuun viimeiselle viikonlopulle suunnitellun Barents Winter Gamesin takia Kainuun Liikunta oli varannut noin 1 300 majoituspaikkaa ulkomaisia urheilijoita varten, omalla riskillään. Kajaanin ja Sotkamon hotellit kuitenkin palauttivat varausmaksut hyvän tahdon eleenä koronakriisin keskellä, vaikka heillä olisi ollut valmiudet laskuttaa yhdistystä lähes koko varauksen arvosta.

23.3.2020 klo 19.55 Katinkullan kylpylä suljetaan koronavirustilanteen vuoksi

Katinkullan kylpylä suljetaan tiistaista alkaen koronaviruksen vuoksi. Myös sisäliikuntapaikat menevät kiinni. Katinkullan Pallohalli Oy:n hallitus oli päättänyt asiasta sunnuntaina. Kylpylä pysyy suljettuna kunnes koronatilanne helpottaa Suomessa.

23.3.2020 klo 19.08 Kajaanin Hokki aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen vuoksi

Kajaanin Hokki tiedotti tänään aloittavansa yt-neuvottelut jotka koskevat toimisto- ja myyntihenkilöstöä. Seuran puheenjohtaja Pasi Halonen kertoo, että koronaviruksen myötä tulovirrat loppuivat kesken ja tilanne on taloudellisesti haastava.

23.3.2020 klo 13.42 Kainuun sote: mökkiläisiä ei toivota Kainuuseen

Kainuussa on tehty nyt yhteensä 100 koronavirustestiä. Sotesta muistutetaan, että val­ta­kun­nal­li­sia oh­jei­ta lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä on syy­tä nou­dat­taa, jot­ta tau­ti ei le­viäi­si ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vat ei­vät vaa­ran­tui­si.

Lähipäivinä Kainuuseenkin on odotettavissa matkailijoita ja mökkiläisiä. Kainuun soten mukaan heidän hoitamiseensa ei ole valmiutta, eikä siihen voida varautuakaan. Vaarana onkin, että muualta tulevien matkailijoiden mukana tulee myös koronavirustartuntoja.

Kai­nuun so­te pyy­tää kes­keyt­tä­mään va­paa-ajan mat­kai­lun Kai­nuuseen pan­de­mian ajak­si.

23.3.2020 klo 13.25 Koronaviruskriisi lisäsi pankkien työtaakkaa

Koronaviruskriisi heijastuu myös pankkitoimintaan. Normaaliin tilanteeseen verrattuna esimerkiksi Säästöpankki Optian Kajaanin konttorissa asiakkaiden yhteydenotot ovat nousseet kaksikymmentäkertaiseksi. Myös konttorikäyttäytymistä on muutettu ja fyysistä kontaktia pyritään välttämään.

Nopeasti muuttunut tilanne on aktivoinut asiakkaita monella eri tavalla. Yksi huolenaihe on päivittäinen rahahuolto ja maksuliikenteen toimiminen.

23.3.2020 klo 12.50 Kuhmossa alaikäisille kotiintuloajat – kaupunginjohtaja: "Tavoitteena on estää koronaviruksen leviäminen"

Kuhmon kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on päättänyt suositella, että alle 18-vuotiaiden kotiintuloaika olisi kello 19.00. Suositus astuu voimaan maanantaina 23. maaliskuuta.

Lisäksi julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön, ja valtioneuvosto suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten ei pidä hakeutua porukoihin, eikä mennä joukolla pelaamaan tai viettämään aikaa.

– Toimenpiteiden tavoitteena on estää viruksen leviäminen, sanoo Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Määtän mukaan vanhempien tulee kiinnittää erityistä huomioita siihen, missä lapset ja nuoret liikkuvat. Koulupäivän aikana ei tule oleskella kaupungilla vaan oppilaat ovat etäopetuksessa.

23.3.2020 klo 11.55 Jokaiseen hengitystieinfektioon pitää suhtautua kuin koronavirukseen

Kainuussa pitää tällä hetkellä suhtautua jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronavirukseen. Infektiosairauksien erikoislääkäri Olli-Pekka Koukkari ohjeistaakin hengitystieinfektioista kärsiviä ihmisiä pysymään kotona ja erossa muista. Testauskaan ei ole nyt niin avainasemassa kuin kansalaistottelevaisuus.

Kainuussa ei ole todennettua koronatapausta. Testitulosten saamisessa on Koukkarin arvoiden mukaan 4–5 päivän viive. Valtaosa kainuulaisten testeistä tutkitaan Helsingissä ja osa Oulussa.

23.3.2020 klo 09.00 Koronakriisi ei ole ruuhkauttanut Kainuun TE-toimistoa

Koronaviruksen vaikutukset eivät ole ainakaan toistaiseksi aiheuttaneet ruuhkaa Kainuun TE-toimistossa.

Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan TE-toimisto priorisoi tekemisensä siten, että asiakkaiden toimeentuloon liittyvät lausunnot käsitellään mahdollisimman nopeasti annettujen aikataulujen mukaisesti.

23.3.2020 klo 07.04 Kiannon Kuohujen vuosihuolto aikaistuu koronaviruspandemian takia

Suomussalmen virkistyskylpylä Kiannon Kuohujen vuosihuolto aikaistuu koronaviruspandemian takia. Kesäajan tauko jää siis tänä kesänä väliin. Vuosihuolto alkaa maanantain 23. maalikuuta. Töihin on varattu aikaa kuukausi, mutta kylpylä saattaa pysyä kiinni sen jälkeenkin poikkeustilanteen takia.

Kajaanissa taas selvitetään, voidaanko Kaukaveden laattaremontti toteuttaa suunniteltua aikaisemmin. Tämän hetken suunnitelman mukaan remontti alkaisi toukokuussa.

Sotkamon uimahallin remontti toteutetaan näillä näkymin kesällä suunnitellusti.

23.3.2020 klo 06.47 Vuokatti sulkee rinteet jo maanantaina

Vuokatin laskettelukeskus ilmoitti Facebookissa aikaistavansa kauden päätöstä entisestään. Tiedotteen mukaan rinteet suljetaan maanantaina 23.3. kello 17.

22.3.2020 klo 17.24 Ukkohallan laskettelukeskus suljettiin tänään, hotelli suljetaan vaiheittain

Hiihtokeskus Ukkohalla sulki rinteensä tänään iltapäivällä. Hiihtokeskus kertoo haluavansa olla omalta osaltaan estämässä koronaviruksen leviämistä ja olla siten turvaamassa henkilökunnan ja asiakkaiden hyvinvointia. Lue lisää täältä.

21.3.2020 klo 20.45 Paljakan laskettelukausi päättyi tänään

Paljakan rinteiden talvikausi päättyi tänään koronatilanteen vuoksi. North Finlandia Travels Oy:n toimitusjohtaja Mika Puuronen kertoo tiedotteessa, että sunnuntaista alkaen rinteet, rinneravintola, välinevuokraamo ja hiihtokoulu on suljettu. Lue lisää tästä.

21.3.2020 klo 15.15 Vuokatin laskettelukeskuksen kausi päättyy viimeistään viikon kuluttua

Vuokatin laskettelukeskus Sotkamossa sulkeutuu ensi viikon lauantaina kello 19 koronavirustilanteen takia. Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen kertoo, että tässä vaiheessa aikataulu on tämä. Tilannetta kuitenkin seurataan koko ajan, ja muutokset ovat mahdollisia.

– Päätös oli raskas mutta välttämätön tässä tilanteessa, Suutarinen sanoo.

Vuokatin laskettelukeskuksessa on noin 80 työntekijää. Heistä parisenkymmentä on vakituisia, loput sesonkityöntekijöitä. Yhtiössä joudutaan aloittamaan yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamseksi. Lue lisää tästä.

21.3.2020 klo 15 Kainuussa ei ole todettu edelleenkään yhtään koronavirustapausta

Kainuussa hyvä tilanne jatkuu, siellä maakunnassa ei ole vahvistettu yhtään koronavirustartuntaa.

Koronavirustestejä tehdään kuitenkin päivittäin. Näyt­teet otetaan kai­kis­ta sai­raa­la­hoi­toon jää­vis­tä po­ti­lais­ta, joil­la on akuut­ti hen­gi­tys­tiein­fek­tio. Li­säk­si testataan kaikki hoitohenkilöt, jotka työskentelevät hen­gi­tys­tiein­fek­tiopo­ti­lai­den pa­ris­sa ja joilla it­sel­lään on kuu­met­ta yli 38 as­tet­ta sekä akuut­ti hen­gi­tys­tieoi­re.

– Olemme sairaalassa toimintavalmiina, vakuuttaa tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

20.3.2020 klo 16. 25 Kajaani hyvittää päiväkotimaksun, jos lapsi hoidetaan koronakriisin aikana kotona

Kajaanin kaupunki ei peri päiväkotimaksuja perheiltä, joiden lapset ovat kotona koronakriisin aikana. Maksuhyvitys on käytössä niin pitkään kun valtioneuvoston julistamat poikkeusolot jatkuvat.

20.3.2020 klo 16.00 Ruoan hamstraaminen iskee vähäosaisiin

Valmiuslaki on sulkenut kymmenille kajaanilaiselle tärkeän Päiväkeskuksen. Aikaisemmin kauppojen lahjoittamasta hävikkiruoasta valmistettiin vähäosaisille ja syrjäytymisvaarassa oleville kaksi lämmintä ateriaa viikossa ja annettiin ruoka-apua kolme kertaa viikossa, mutta nyt jakelu vähenee.

20.3.2020 klo 15.47 Vuokatti Sport aloittaa lomautukset

Sotkamolainen valmennus- ja matkailukeskus Vuokatti Sport lomauttaa henkilöstönsä koronaviruksesta johtuvista syistä. Ensin työntekijät pitävät olemassa olevat lomapäivät, jonka jälkeen lomautukset tulevat voimaan vaihtelevassa tahdissa.

20.3.2020 klo 15.37 Koronavirus siirtää häitä ja ristiäisiä Kainuussa

Hallituksen linjauksen mukaisesti julkiset kokoontumiset on rajattu Suomessa 10 henkilöön koronaviruksen leviämisuhan takia. Tämä aiheuttaa muutoksia myös kirkollisissa toimituksissa kuten häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa.

Kainuun evankelisluterilaisissa seurakunnissa muutamia ristiäisiä ja ainakin yksi vihkiminen on siirretty, mutta hautajaiset on vielä järjestetty.

20.3.2020 klo 14.45 Ylioppilaskirjoitukset kunnialla maaliin Kainuussa

Ylioppilaskirjoitukset ovat sujuneet Kainuun lukioissa hyvin, vaikka koronaviruspandemia nopeuttikin aikataulua.

Kainuun lukioissa lähes kaikki kokelaat osallistuivat kirjoituksiin suunnitellusti, vain muutamat ovat peruneet ilmoittautumisiaan, koska valmistautumisaika on lyhentynyt. Mikäli opiskelija kokee, että aikataulun kiristyminen aiheuttaa ongelmia, hän voi hakea kokeen mitätöintiä, eikä opiskelija näin menetä yhtä kokeeseen osallistumiskertaa.

20.3.2020 klo 10.57 Timo Kaikkonen perusti matkailuyrityksen Kainuuseen, vaikka monet muut supistavat toimintaa koronan takia

Sotkamolainen Timo Kaikkonen on aloittamassa erä- ja luontomatkailutoiminnan Kainuussa pääosin Suomussalmella Hossan kansallispuiston alueella.

Kaikkonen sanoo, että toiminta on vain polkaistava käyntiin, vaikka pandemia muuttaa asioita paljon.

– En voi lähteä vetämään käsiä ylös, vaan on jatkettava niin kuin on suunniteltu. Esimerkiksi isot ja etenkin kansainväliset ryhmät jäävät nyt väliin, ja markkinointia on suunnattava muun muassa luonnossa liikkuville perheille.

20.3.2020 klo 9.06 Monet kajaanilaiset urheiluseurat eivät palauta kausimaksuja, vaikka harrastus on tauolla

Monet kajaanilaiset urheiluseurat eivät palauta kokonaan tai osittain kausimaksuja, vaikka harrastus on koronatilanteen vuoksi tauolla.

Esimerkiksi Kajaanin junnuhokin varapuheenjohtaja Pasi Laakkosen mukaan kaikki seuran maksut on peritty kauden alussa ja jääkiekkoliiton ohjeistus on, että maksuja ei tarvitse palauttaa.

Kajaani Gymnastic ry:stä sen sijaan kerrotaan, että kausimaksut pyritään korvaamaan harrastajille myöhemmin järjestettävänä toimintana.

Kajaanin salibandy ry:llä on muutaman kymmenen euron suuruinen kausimaksu, joka on peritty harrastajilta kauden alussa. Seurassa ei kuitenkaan ole vielä linjattu, miten kausimaksujen suhteen toimitaan harjoitusten ollessa tauolla.

20.3.2020 klo 7.46 Kainuussa netti ei pätki, vaikka käyttäjiä on selvästi tavallista enemmän

Kaisanetin mobiiliverkko on toiminut moitteetta, vaikka Kainuussakin on siirrytty etäopiskeluun ja etätöihin.

Kaisanetin toimitusjohtaja Jani Moilasen mukaan Kainuussa ei tarvitse pelätä, että netti kaatuisi, vaikka käyttäjiä on nyt selvästi tavallista enemmän kerrallaan. Kaisanetillä ei ole jouduttu ottamaan käyttöön lisäresursseja verkon ylläpidossa.

20.3.2020 klo 6.59 Kainuussa ei ole pelkoa, että koronavirus kaataisi sähkö- tai lämpöverkon

Energiayhtiö Kajavella on järjestelty toimintaa siten, että mahdollisista sairaustapauksista huolimatta sähkö- ja lämpöverkkoa pystytään ylläpitämään.

Työnteossa on siirrytty pääasiassa etätöihin, ja käyttökeskuksessa toimitaan kahdessa tilassa, jotta koko väen sairastuminen vältetään.

Näillä toimilla pystytään varmistamaan, että Kajavella löytyy henkilökuntaa, joka pystyy käyttämään sähkö- ja lämpöverkkoa.

19.3.2020 klo 15.15 Škoda Transtechilla YT-neuvottelut mahdollisista lomautuksista

Škoda Transtechilla on käyty torstaina YT-neuvottelut koskien mahdollisia lomautuksia. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa, jota on noin 600.

Suurin osa henkilöstöstä on Kajaanin Otanmäen tehtaalle, jossa työskentelee 400 henkilöä. Lisäksi henkilökuntaa on Oulussa, Helsingissä ja Tampereella.

– Neuvotteluissa sovimme, että voimme lomauttaa henkilökuntaa tänä vuonna korkeintaan 90 päiväksi, mikäli koronatilanne niin vaatii, sanoo toimitusjohtaja Juha Vierros.

Vierroksen mukaan maailmanmarkkinatilanne on tällä hetkellä arvaamaton, eikä sen kehitystä ole mahdollista ennustaa. Nyt tilanne on muuttunut hyvin nopeasti, ihan muutamien päivien sisällä.

– Koimme, että meidän on syytä varautua tilanteen vaikeutumiseen. Ei ole näkyvissä, että pitää pikaisesti lomauttaa.

Vierros luettelee, että kohta ulkomailta tulevissa materiaalitoimituksissa voi vaikeuksia. Myös henkilökunta voi alitistua koronalle.

– Jos korona leviää meidän keskuudessa, niin pahimmillaan meillä menee edyllytykset pitää tehdasta käynnissä. Myös viranomaismääräysten tiukentuminen on mahdollista.

Vierroksen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne on erittäin hyvin henkilökunnan tiedossa. Neuvottelut menivät erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä ja joustavasti, hän sanoo.

19.3.2020 klo 14.54 Osuuskauppa Maakunta: Todennäköisesti osa ravintoloista joudutaan sulkemaan

Osuuskauppa Maakunta on sulkenut yhden ravintoloistaan väliaikaisesti koronaviruspandemian takia. Kajaanissa oleva Lyni Dancebar on ainakin keskiviikko- ja torstai-illat kiinni, mutta lopullista päätöstä sen sulkemisesta ei ole tehty.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Tolosen mukaan tilanteen kehittymistä seurataan koko ajan ja päätöksiä tehdään tarvittaessa nopeastikin.

– Tämän hetken tiedon mukaan myös me joudumme tiivistämään ja sopeuttamaan toimintoja. Todennäköisesti osa ravintoloista joudutaan jossakin kohtaa sulkemaan, Tolonen toteaa.

19.3.2020 klo 13.33 Kainuussa ei ole yhtään todettua koronatartuntaa

Torstaihin mennessä on otettu 70 testiä ja niitä tehdään päivittäin. Testien tuloksissa on tällä hetkellä 2-3 vuorokauden viive.

Otettujen koronanäytteiden tulokset voi tarkastaa omasote-palvelusta ( omasote.kainuu.fi ). Kainuun sotesta ollaan yhteydessä, mikäli tulos on positiivinen.

Näytteet otetaan kaikista sairaalahoitoon jäävistä potilaista, joilla on akuutti hengitystieinfektio-oireista. Tämän lisäksi näytteet tullaan ottamaan kaikilta hengitystieinfektio potilaiden parissa työskentelevistä hoitohenkilöistä, joilla on itsellään kuumetta yli 38 astetta ja akuutti hengitystieinfektio.

Kainuun sote muistuttaa että nyt on erityisen tärkeää pidättäytyä muiden ihmisten tapaamisesta, sikäli kun se on mahdollista. Yli 70-vuotiaiden tulee edelleen välttää kontakteja ja olla erillään muista ihmisistä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Myös lasten ja nuorten tulisi välttää kavereiden tapaamista.

19.3.2020 klo 12.00 Markkinakadun myyntivarausten sähköinen haku siirtyy myöhemmäksi

Markkinakadun myyntipaikkojen sähköisen haun alkaminen siirretään vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi myöhemmäksi. Sähköisen haun ajankohdan alkamisesta tiedotetaan 13.4.2020 jälkeen.

Markkinakatua on valmisteltu normaaliin tapaan, mutta Kajaanin kaupunki seuraa koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita.Mikäli Markkinakatu voidaan järjestää Raatihuoneentorin alueen Raatikeskuksen rakennustyömaa aiheuttaa muutoksia markkinakadun rakentumiselle vähentäen myyntikojujen määrää.

Myyntipaikkoja on noin 120, joista osa on sähköpaikkoja.

19.3.2020 klo 9.23 Kainuussa vahvistetaan yrityspalveluja maailmanlaajuisen koronavirusepidemian takia

Äkillinen kysynnän romahtaminen on ajanut erityisesti palvelualan yrityksiä ahdinkoon ja romahduttanut tuotantoa eri yrityksissä. Erityisen voimakkaasti kärsivät pienet yritykset, mutta vaikutukset osuvat kaikenkokoisiin yrityksiin.

Tämän takia Kainuun yrityspalvelutoimijat ovat käynnistäneet tehostetun yrityspalvelun kainuulaisille yrityksille poikkeustilanteen ajaksi.

19.3.2020 klo 8.30 Kuhmon kirjasti käynnisti kirjakassipalvelun kirjaston ollessa kiinni

Valtioneuvoston maanantainen linjaus sulkea kirjastot sai Kuhmossa aikaan huolen kirjastonkäyttäjistä. Linjauksen seurauksena kirjaston henkilökunta päätti kaupungin päättäjien suostumuksella ryhtyä toimittamaan asiakkaille heidän toiveidensa mukaisia kirjapaketteja.

Kirjat laitetaan muovipussiin, jonka noutaa sovittuun aikaan kirjaston ulko-ovelta.

19.3.2020 klo 8.22 Paltamossa kuntalaisille tarjotaan apua kauppareissuille

Paltamon kunta koordinoi Facebookissa toimivaa Arjen Apua Paltamossa -ryhmää, jossa jaetaan tietoa avuntarvitsijoista ja vapaaehtoisista auttajista. Apua tarjotaan esimerkiksi kaupassa tai apteekissa käyntiin. Apua voi pyytää verkossa tai puhelimitse.

19.3.2020 klo 8.15 Etäopiskelu voi vaarantaa opiskelijoiden valmistumisen

Sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun, että Kainuun ammattiopiston rehtorit myöntävät, että opiskelijat eivät välttämättä ehdi valmistua kevään aikana, sillä tiettyjä opintojen osia ei voi tällä hetkellä toteuttaa.

18.3.2020 klo 16.17 Kela sulkee toistaiseksi palvelupisteitä

Kela pyrkii estämään koronaviruksen leviämisen asiakkaidensa ja henkilökuntansa keskuudessa. Osa Kelan palvelupisteistä suljetaan kahdeksi viikoksi tai siihen asti, kunnes ne on taas turvallista avata.

Asiakkaita ohjeistetaan hoitamaan Kela-asiansa verkossa ja puhelimitse.

Kela pyytää asiakkaita välttämään soittamista Kelan puhelinpalveluun, jos asia ei ole kiireellinen tai asiakaspalvelun ratkaistavissa. Asiakaspalvelussa ei esimerkiksi voida vaikuttaa hakemusten käsittelyn aikatauluun eikä kertoa, milloin päätös tulee.

18.3.2020 klo 15.36 Itävallassa asunut Minna Heikura palaa kotimaahan mielellään – poikkeustilanne näkyy arjessa koko ajan

Hallitus on kehottanut ulkomailla olevia suomalaisia palaamaan kotimaahan välittömästi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Yksi palaajista on hyrynsalmelaislähtöinen Minna Heikura, joka on ollut työharjoittelussa Itävallassa. Heikura sanoo palaavansa Suomeen mielellään, sillä poikkeuksellinen tilanne näkyy arjessa koko ajan.

– Täällä on tullut viime viikosta lähtien melkein päivittäin erilaisia rajoituksia. Kotoa poistumiseen on nyt kolme syytä, eli työ, jota ei voi tehdä etänä, välttämättömät ostokset kaupassa tai apteekissa sekä muiden auttaminen.

18.3.2020 klo 15.30 Valtioneuvoston poikkeusolojen vuoksi ulkopuolisten vierailut sairaaloissa ja terveydenhuollon yksiköissä on kielletty

Tapauskohtaisesti arvioiden poikkeukset voidaan sallia kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa olevien läheisille sekä puolisolle tai tukihenkilölle synnytysosastolla.

Lisäksi vain välttämättömien saattajien käynnit sallitaan, kuten liikuntarajoitteisten ja taksisiirrot vaativien.
Kaikkien hengitystieinfektio-oireisten, muun muassa nuhasta, aivastelusta, yskästä, hengenahdistuksessa kärsivien vieraiden tai saattajien pääsy sairaalan tiloihin on kielletty.

18.3.2020 klo 14.41 Kajaanissa jaettiin kouluruokaa sitä tarvitseville – perheen äiti: "Sain jonosta kaiken tarpeellisen, mitä ensi hätään tarvitsee"

Kajaanissa nähtiin keskiviikkona iso jono, jossa oli ainakin toistasataa ihmistä. Jono syntyi Lehtikankaan monitoimitalon eteen, kun koulujen sulkemisen takia ylijäänyttä ruokaa jaettiin sitä tarvitseville.

– Sain jonosta kaiken tarpeellisen, mitä ensi hätään tarvitsee. En odottanut, että ruokaa jaetaan näin paljon kerralla. On hyvä, etteivät ne mene hukkaan, kertoi perheen äiti Laura Pyykkönen.

18.3.2020 klo 14.37 Jalkapalloilija jäi jumiin Kajaaniin, koska seuran mukaan kotimatka Etelä-Suomeen olisi riski

Vaikka perinteisiä harjoituksia ja pelejä ei ole tiedossa moneen viikkoon, AC Kajaanin pelaajien ei suositella lähtevän kotikaupunkeihinsa edes vapaapäivinä. Sitä ei kuitenkaan ole suoraan kielletty. Lahtelainen hyökkääjä Tomi Kult noudattaa suositusta ja jäi Kajaaniin, vaikka kotona olisi paremmat olosuhteet treenata.

Seuralla on pelkona, että pelaajat voivat saada koronaviruksen ja levittää sitä, jos matkustavat esimerkiksi kotiin pääkaupunkiseudulle.

18.3.2020 klo 14.17 Kainuun sote pyytää lisää henkilökuntaa siltä varalta, että oma väki ei riitä

Kai­nuun so­te on pyy­tä­nyt Kai­nuun yk­si­tyi­sil­tä ter­veys­pal­ve­lui­ta tar­joa­vil­ta yri­tyk­sil­tä se­kä op­pi­lai­tok­sil­ta tie­dot kou­lu­te­tus­ta ter­vey­den­huol­toa­lan hen­ki­lös­tös­tä sil­tä va­ral­ta, et­tä so­ten oma hen­ki­lös­tö ei rii­tä.

Kainuussa tehdään päivittäin koronavirustestejä. Tä­hän men­nes­sä testejä on teh­ty 59. Kaik­kien tes­tien tu­lok­sia ei ole vie­lä saa­tu. Jat­kos­sa ote­taan näyt­teet kai­kis­ta sai­raa­la­hoi­toon jää­vis­tä po­ti­lais­ta, joil­la on akuut­teja hen­gi­tys­tiein­fek­tio-oi­reita.

Tä­män li­säk­si näyt­teet otetaan kai­kil­ta hen­gi­tys­tiein­fek­tiopo­ti­lai­den pa­ris­sa työs­ken­te­le­vil­tä hoi­to­hen­ki­löil­tä, joil­la on it­sel­lään kuu­met­ta yli 38 as­tet­ta ja akuut­ti hen­gi­tys­tieoi­re.

Kai­nuus­sa ei ole to­det­tu yhtäkään koronavirustar­tun­taa.Kainuun sote pyytää lisää henkilökuntaa siltä varalta, että oma väki ei riitä

18.3.2020 klo 13.16 Lähiopetusta keskitetysti Kainuun kunnissa – Paltamo varautuu tilanteiden muuttumiseen ja lähiopetuksen lisäämiseen

Esimerkiksi Kajaanissa eri kouluihin jää alle 200 oppilasta. Ristijärvellä puolestaan on noin 7 –12 oppilasta lähiopetuksessa. Sotkamossa lähiopetus keskitetään Kontinjoelle, Pohjavaaralle, Leivolaan ja Salmelan koululle.

Paltamossa Kontiomäen koululla ei ole tällä hetkellä yhtään oppilasta lähiopetuksessa. Korpitien koululla kolme lasta on ilmoitettu lähiopetukseen. Tilanteiden vaihtuessa voi tulla tarve lähiopetuksen lisäämiseen ja molemmat koulut ovat tähän varautuneet.

18.3.2020 klo 12.24 Kainuussa on siirrytty etäopetukseen hyvillä valmiuksilla – Kuhmon Tuupalan koulun rehtori myöntää, että laitteissa on kirjavuutta

Kainuussa koulujen etäopetusvalmiudet ovat hyvät. Esimerkiksi Ristijärvellä osalle oppilaista annettiin koululta mukaan laitteet. Myös Sotkamossa on kasvatusjohtaja Ville Mannisen mukaan hyvät mahdollisuudet etäopetuksen järjestämiseen. Paltamossa käytössä on etäympäristö, joka mahdollistaa muun muassa kirjankustantajilta hankittujen materiaalien käytön.

Kuhmon Tuupalan alakoulun rehtori Seppo Vilén myöntää, että kotien tietokone- ja yhteysvalmiudessa on kirjavuutta.

– Jos konetta tai yhteyttä ei ole kotona, tilanne on hankala. Kouluilla ei ole konereserviä.

18.3. kello 12.03 Matkailu- ja ravintola-ala syöksykierteessä – Sotkamolainen ravintoloitsija: "Kielto voisi olla jopa helpottava päätös"

Kainuun Ravintoloissa jännitetään, onko hallituksen seuraava askel sulkea ravintolatoiminta koko Suomessa. Asiakasmäärät tulevat todennäköisesti vähenemään entisestään ja tilanne tiukentuu, tulee sulkemispäätöstä tai ei. Yrittäjät uskovat, että sulkemispäätös olisi taloudellisesti jopa helpotus.

18.3. kello 09.06 Kainuulaisravintolat ottivat kotiinkuljetuksen haltuun koronaviruksen takia

Koronavirus on saanut ihmiset pysymään tiukasti sisätiloissa, mikä näkyy ravintoloiden kassassa. Muutamat kainuulaisravintolat aloittivat tai laajensivat kotiinkuljetuskäytäntöjään sopeutuakseen uuteen tilanteeseen.

18.3. kello 08.22 Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja ei ole tyytyväinen hallituksen yritystukipakettiin

Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervosen mukaan hallituksen yritystukipaketti on hyvä alku, mutta ei alkuunkaan riittävä.

Hänen mukaan hallituksen esittämä viiden miljardin tukipaketti ei tue taloudellisesti palvelualojen tavanomaisia mikro- ja pk-yrityksiä millään tavalla.

Tervosen mielestä esimerkiksi sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen lykkääminen ei riitä, vaan näihin maksuihin pitäisi saada selviä huojennuksia, koska maksuun tullessaan rästit ovat ylitsepääsemätön este monelle yritykselle.

Yritystoiminnan keskeyttämistä varten olisi Tervosen mukaan tärkeää ottaa käyttöön poikkeusolojen keskeytysturva ja tulonmenetysten kompensaatioavustus, jota ei tarvitsisi maksaa takaisin.

18.3. klo 8.16 Kajaanin Mamselli on pystynyt vastaamaan ruokahuollon muutoksiin

Kajaanin Mamsellin ruokailijoiden määrä tippui kertaheitolla 10 000:sta alle kahteen tuhanteen, kun koulut siirtyivät etäopetukseen. Ruokatilauksen on saatu järjestettyä niin, että ruokaa ei juurikaan mene hukkaan.

Mamselli vastaa myös kaupungin tilojen puhtaanapidosta. Kaupungilla seurataan tarkkaan virallisia ohjeistuksia ja resursseja ohjataan tarpeen mukaan niihin toimipisteisiin, joissa havaitaan lisätoimien tarvetta.

17.3.2020 klo 14.26 Kainuun sote varautuu koronaviruspandemiaan, vanhan sairaalan potilastorni käyttöön, kiireettömiä aikoja perutaan

Kainuun sote on varautunut lisääntyviin potilasmääriin koronaviruspandemian takia. Uuden keskussairaalan lisäksi käytössä ovat vanhan sairaalan puolella potilastornissa olevat osastot, jos ylimääräisiä osastoja joudutaan perustamaan.

Vastaanotot toimivat tällä hetkellä normaalisti lukuun ottamatta kiireetöntä osastohoitoa vaativaa kirurgiaa.

Lisäksi hammashoidossa joudutaan perumaan ajat kaikilta sellaisilta kiireetöntä hoitoa tarvitsevilta potilailta, joiden toimenpiteistä syntyy suusta ulos joutuvaa aerosolia eli vesi- ja ainesumua. Tällaisia ovat esimerkiksi paikkaushoitopotilaat.

17.3. kello 12.16 Aluelaboratorion johtaja oikoo Kainuussa vellovia huhuja: Koronavirustestejä tehdään kuten muualla maassa

Kainuussa tehdään koronavirustestejä, vahvistaa NordLabin Kajaanin aluelaboratorion johtaja Heikki Aaltonen. Hän siis torppaa muun muassa sosiaalisessa mediassa liikkuneet huhut siitä, ettei Kainuussa testattaisi ihmisiä kuten muualla maassa.

Tällä hetkellä Kainuussa otetut näytteet lähetetään katsottavaksi kahden tunnin päähän Ouluun. Osa näytteistä tutkitaan Turussa, koska yliopistosairaaloiden työkuormaa on jaettu. Näytteet testataan yliopistosairaaloissa, mutta se on laajenemassa kaikkiin keskussairaaloihin.

17.3.2020 klo 07.15 Kajaanin kuntosalit pysyvät auki, vaikka väki vähenee koronaviruksen uhan alla

Kajaanin kuntosaleilla koronaviruksen uhka näkyy treenaajien vähentyneenä määränä.

Hallituksen maanantaisen linjauksen mukaan kunnalliset liikuntakeskukset laitetaan kiinni, mutta yksityiset saavat ainakin toistaiseksi jatkaa toimintaansa.

Myös Vuokatti Sportin kuntosali pidetään auki toistaiseksi.

15.3.2020 klo 19.41 Kajaanissa lukiolaiset etäopiskeluun

Kajaanissa lukio-opetus siirtyy maanantaina etäopetukseksi.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat opiskelijat kuitenkin tulevat kirjoituksiin normaalisti. Samoin ammatillisen koulutuksen opiskelijat tulevat normaalisti paikalle, ja heitä ohjeistetaan päivän aikana etäopiskeluun varautumiseen.

Myös Kajaanin ammattikorkeakoulussa aiotaan siirtyä suurimmaksi osaksi etäopintoihin.

13.3.2020 klo 16.24 Kainuun sote ohjeisti henkilökuntaansa: pidättäydy ulkomaanmatkoista vapaa-ajalla

Kainuun soten työryhmä ohjeisti perjantaina henkilökuntaansa (siirryt toiseen palveluun)sekä asiakkaita koronavirustilanteen varalta. Esimerkiksi työmatkat ulkomaille on kielletty. Henkilökuntaa kehotetaan pidättäytymään vapaa-ajan matkoista ulkomaille.

Kotimaan koulutuksiin tulee osallistua ensisijaisesti etäyhteydellä koskien myös Kainuun soten omia koulutuksia.

13.3.2020 klo 15.58 Naapurinvaaran tanssit perutaan kuukaudeksi

Naapurinvaaran huvikeskuksen tanssit perutaan perjantaina tulleen Aluehallintovirastojen määräyksillä.

Huvikeskuksen avajaistansseissa 7.3. oli melkein tuhatpäinen yleisö, joten Naapurinvaaran tansseissa on yleensä reilut 500 ihmistä.

13.3.2020 klo 13.55 Vuokatissa perutaan ryhmävarauksia kiihtyvällä tahdilla

Vuokatissa merkittävä osa esimerkiksi urheiluseurojen ja työpaikkojen ryhmävarauksista on peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

Perumisten taloudellisia vaikutuksia ei pystytä Vuokatissa vielä arvioimaan.

13.3.2020 klo 12.50 Kajaanin kaupunginteatterin esitykset on peruttu ainakin seuraavan kuukauden ajaksi

Teatterin esitykset on peruttu toistaiseksi 15. huhtikuuta saakka.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on 215 katsojapaikkaa. Määrä on huomattavasti pienempi kuin yli 500 katsojaa, mikä on hallituksen suosittelema raja yleisötapahtumien perumiseksi.

Myös kajaanilaisen Generaattorin yhteisöt lopettavat esitystoiminnan ja yleisötilaisuuksien järjestämisen seuraavan kuukauden ajaksi.

13.3.2020 klo 12.20 Kainuu Four Seasons Film Festivalia ei järjestetä huhtikuussa

Kainuu Four Seasons Film Festivalia ei järjestetä huhtikuussa maailmanlaajuisen koronaviruspandemian johdosta. Festivaali siirtyy syksylle myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan, kunhan pandemiatilanne on rauhoittunut.

13.3.2020 klo 11.11 Jääkiekon Mestis-sarjan viimeiset ottelut perutaan

Kajaanin Hokki olisi pelannut sarjan karsintaotteluissa, mutta tässä tilanteessa Hokki saa automaattisesti jatkaa sarjassa. Halosen mukaan seura valmistautuu nyt seuraavaan kauteen ja joukkueen rakentaminen alkaa jo ensi viikolla.

Kauden keskeyttämisellä on selviä vaikutuksia seuran talouteen.

13.3.2020 klo 07.22 Koronaviruksen uhka peruu Kajaanin seurakunnan tapahtumia toistaiseksi

Isommat yleisötilaisuudet perutaan. Hoitokotien sekä sairaalan ja terveyskeskuksen hartaushetkiä ei järjestetä, ja vapaaehtoisten ystäväpalvelu on toistaiseksi tauolla. Kajaanin kirkoissa messut toteutetaan toistaiseksi sanajumalanpalveluksina.

Myös rippikouluryhmien kokoontumiset perutaan koko keväältä. Kerho- ja pyhäkoulutoiminta jatkuu toistaiseksi täysin normaalisti.

12.3.2020 klo 16.58 Massatapahtumia perutaan nyt urakalla: yli tuhat ihmistä jää tulematta Kainuuseen

Vuokatti-hiihto, Barents Winter Games, partiotaidon SM-kisat, hirvenhiihdon SM-kisat ja puolustusvoimien sotilashiihdon-SM-kisat on peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

10.3.2020 klo 17.45 Finnair peruu huhtikuussa koronaviruksen takia kaikki Kajaanin lennot

Kajaanin lentojen peruminen hankaloittaa Kainuun soten ulkomaalaisten työntekijöiden liikkumista. Esimerkiksi Kainuun soten lääkäri- ja hoitohenkilökunnassa on kahtakymmentä eri kansallisuutta.

Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka lentää Kajaaniin.

Lentojen peruminen rajoittaa merkittävästi Kainuun saavutettavuutta. Kainuun yrittäjien toimitusjohtajan Anu Tervosen mukaan kuntien ja maakuntaliiton pitää tehdä vetoomus VR:lle, että Kainuuseen saataisiin lisävuoroja junaliikenteeseen.

Kajaanin huhtikuun peruuntuneet lennot vaikuttavat muun muassa Kuhmossa matkailu- ja kuvauspalveluja tarjoavan Wildlife Safaris Finlandin toimintaan.

10.3.2020 klo 12.36 Kainuun keskussairaalaan ei olla hankkimassa pikatestejä koronavirukseen

Kainuun keskussairaalaan ei olla hankkimassa pikatestejä koronaviruksen toteamiseen. Tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo, että laitteet testien tekemiseen ovat olemassa, mutta analyysia varten tarvittavia testikasetteja ei ole tällä hetkellä syytä hankkia.

Kainuun keskussairaala on saanut paljon yhteydenottoja epäillyistä koronavirustartunnoista. Koukkarin mukaan yhtään näytettä ei ole kuitenkaan lähetetty tutkittavaksi eikä tartuntaa ole todettu Kainuussa.

9.3.2020 klo 16.41 Soten infektioylilääkäri koronavirustartunnoista: selkein uhka Kainuussa on henkilökunnan saatavuus

Soten infektioylilääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaanKainuussa selkein uhka on henkilökunnan saatavuus. Jos merkittävä määrä väestöstä sairastuu, niin henkilökunnan riittävyydessä olisi Koukkarin mukaan ongelma.

Koukkari mukaan Kainuun keskussairaalassa on tilojen ja resurssien suhteen varauduttu koronaviruksen leviämiseen. Kaksilta löytyy noin 250 vuodepaikkaa, mutta nopeilla liikkeillä niitä pystytään lisäämään merkittävästi. Myöskään tarvikkeet eivät ole loppumassa.

9.3.2020 klo 11.40 Kajaanin kaupunki varautuu koronavirukseen

Kajaanin kaupunki kertoo maanantaina kello 15.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa koronavirukseen varautumisessa Kajaanin kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

9.3.2020 klo 07.32 Koronavirus perui Cold Response -harjoituksen maavoimien osalta

Suomen maavoimat ei osallistu Pohjois-Norjassa käytävään arktiseen harjoitukseen 9.–19.3.

Harjoitukseen piti osallistua Kainuun prikaatista ja Jääkäriprikaatista yhteensä noin 400 henkilöä. Joukkojen siirtyminen harjoitukseen on keskeytetty, eivätkä harjoitusjoukot ole siirtyneet Norjan puolelle.

8.3.2020 klo 15.41 Kajaanin kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä

Kajaani ottaa koronaviruksen torjunnassa käyttöön vahvan varotoimen. Kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä.

Lieväkin flunssa tai muu sairauden tunne ovat tämän kevään ajan luvallinen syy poissaololle, kertoo perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen.

6.3.2020 klo 14.56 Kajaani laittaa etätyöhön päiväkotien ja koulujen työntekijät, jotka ovat lomailleet koronaviruksen epidemia-alueilla

Kajaanin kaupunki on linjannut, että koronaviruksen epidemiamaista eli Italiasta, Kiinasta, Etelä-Koreasta tai Iranista palaavat oireettomat päivähoidon ja koulujen työntekijät tekevät etätyötä 14 vuorokautta Suomeen palaamisen jälkeen.

Linjaus koskee siis varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutusliikelaitoksen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun henkilökuntaa.

Kajaanin kaupungin linjauksen mukaisesti työtehtäviin liittyvää matkustamista on minimoitava. Epidemiamaihin matkustaminen on työhön liittyen kokonaan kiellettyä. Myöskään vapaa-ajan matkustamista epidemiamaihin ei suositella.

6.3.2020 klo 11.30 Koronaviruksen uhka peruu kajaanilaisten ulkomaan leirikoulut

Kajaanin kaupungin perusopetuksen ulkomaan leirikoulut perutaan tältä keväältä.

Leirikoulujen kohdemaissa Kroatiassa, Saksassa, Virossa, Italiassa, Espanjassa ja Tšekissä on havaittu tautitapauksia.