Madagaskarin presidentti tarjoaa yrttiteetä koronataudin hoitoon – ranskalaisprofessori varoittaa: "Kukaan ei ole todistanut sen tehoavan"

Presidentti on määrännyt yrttijuoman pakolliseksi osalle koululaisista, vaikka sitä ei ole testattu laajasti.

Madagaskarin presidentti Andry Rajoelina kumosi yleisön edessä koronan ehkäisijäksi markkinoimaansa yrttiteetä. Kuva: AFP

Madagaskarin presidentti Andry Rajoelina tarjoaa paikallista yrttiteetä ratkaisuksi koronavirustaudin ehkäisyyn ja hoitoon.

Rajoelina esitteli Covid-Organics-nimellä markkinoitua "ihmelääkettä" julkisessa tilaisuudessa maanantaina. Presidentin mukaan kaksi ihmistä on jo parantunut teejuoman avulla ja se parantaisi taudin viikossa.

– Juon tätä juomaa etunenässä teidän edessänne tänään todistaakseni, että se ei tapa vaan parantaa, Rajoelina sanoi diplomaateista, ministereistä ja toimittajasta koostuneelle yleisölle ja otti pitkän kulauksen teepullosta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Madagaskarilainen tutkimusinstituutti kehitti teejuoman muutamassa päivässä paikallisista ainesosista, jotka pidetään osittain salassa.

Instituutin mukaan lääkettä testataan parhaillaan kliinisesti. Instituutti suosittelee juomaa vain koronataudin ehkäisyyn, mutta presidentti ohjeistaa käyttämään sitä myös taudin hoitoon.

Juoman jakelussa ei ole aikailtu. Covid-Organics-juoma on tullut tiettävästi jo keskiviikkona myyntiin Madagaskarin apteekkeihin ja kauppoihin. Juomaa jaetaan ilmaiseksi riskiryhmille.

Presidentti on jopa määrännyt juoman pakolliseksi yläkoulun ja lukion viimeisen luokan oppilaille, jotka palasivat keskiviikkona koulunpenkille. Madagaskarin oppositio arvostelee (siirryt toiseen palveluun) lasten käyttämistä koekaniineina rohdolle, jonka vaikutuksia ei ole tutkittu tarkasti.

Madagaskarilainen apteekkari puolestaan totesi tviitissään, että hän ei halua antaa juomaa lapselleen, sillä se ei olisi eettistä.

Tutkija ei suosittele kesämarunan käyttöä

Madagaskarilaisessa juomassa on käytetty pohjana muun muassa kesämaruna-yrttiä (tieteelliseltä nimeltään Artemisia annua L.).

Kiinasta peräisin olevaa yrttiä on käytetty kansan parissa malarian hoidossa esimerkiksi Aasiassa ja osissa Afrikkaa (siirryt toiseen palveluun), mutta Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele (siirryt toiseen palveluun) sitä malarian hoito- tai ehkäisykeinona.

Ranskalainen trooppisten tautien professori Olivier Bouchaud tyrmää yrttiteen käytön koronavirusta vastaan Ranskan kansainvälisen radion RFI:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Minulla ei ole todisteita siitä, että kesämarunalla olisi ehkäisevä vaikutus COVID-19 -tautiin. Enkä usko, että kellään muullakaan on sellaisia tietoja, Bouchaud sanoo RFI:lle.

Artemisia annua L. -eli kesämarunakasvi. Kuva: AFP

Bouchaud ei pidä haitallisena yrttiteen juomista mutta näkee vaarallisena sen, että valtionjohto suosittelee sitä kansalle koronaviruksen ehkäisyssä. Hän on huolissaan siitä, että madagaskarilaiset ajattelevat olevansa suojassa virukselta, kun käyttävät yrttivalmistetta.

Eri puolilla Afrikkaa on varsin yleistä, että perinteisiä yrttejä käytetään paikallisissa yhteisöissä sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Yrttien tehon arvioimiseksi on harvoin saatavilla akateemista tutkimustietoa tai niille tehty kliinisiä testejä.

Lue lisää: