Suomalaiskoulu myydään ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle 11 miljoonalla eurolla: "Saimme aikaan hyvän diilin"

Ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö SBB ostaa koulun Imatralta ja saa muihin kaupungin kouluihin etuosto-oikeuden.

kunnat
Vuoksenniskan uusi koulukeskus Imatralla.
Vuoksenniskan uusi koulukeskus avautui koululaisille viime syksynä.Imatran kaupunki

Imatran kaupunki myyvastarakennetun koulukeskuksen kiinteistösijoitusyhtiölle. Koulu valmistui viime vuonna, ja sen rakentaminen maksoi 10,8 miljoonaa euroa. Nyt kaupunki myy koulun samaan hintaan ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB:lle (SBB).

– Kyse ei ole pelkästään yhden kiinteistön myynnistä. Imatran kaupungille omistaminen ole itsetarkoitus. Meille tärkeintä on toiminta ja kunnolliset tilat, ei omistaminen, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen.

Imatra vuokraa koulun käyttöönsä 20 vuodeksi. Vuokran suuruutta ei kerrota vielä julkisuuteen.

Valtaosa tiloista vielä kunnan omissa käsissä

Suomessa vielä harvat julkistilat, kuten koulut ja päiväkodit ovat yksityisomistuksessa. Kuntaliiton mukaan kaksi prosenttia kuntien kiinteistöistä on käytössä leasing-sopimuksella ja viisi prosenttia on vuokrattu ulkopuoliselta taholta.

93 prosenttia kuntien käyttämistä tiloista on kuntien omassa tai kuntakonsernin omistuksessa.

Johtaja Miika Kotaniemi kiinteistöjärjestö Raklista uskoo, että kiinteistösijoitusyhtiöiden omistamat julkirakennukset lisääntyvät tulevaisuudessa. Kotaniemen mukaan markkinoille on tullut malleja, josta hyötyvät sekä kunnat että sijoitusyhtiöt.

Eräs tällainen molempia hyödyttävä malli on Kotaniemen mukaan elinkaarimalli, jossa kunta tilaa rakennuksen, esimerkiksi koulun yksityiseltä toimijalta. Toimija vastaa rakennuksen toteuttamisesta ja ylläpitämisestä jopa kymmenien vuosien ajan. Julkinen puoli maksaa kiinteistöstä säännöllisiä palvelumaksuja.

Imatralle on valmistumassa uusi koulukeskus elinkaarimallilla.

Vuoksenniskan koulu
Vuoksenniskan koulukeskuksessa on päiväkoti, esikoulu ja luokat 1.-9. Kare Lehtonen/Yle

"Ruotsissa maan tapa"

Suomessa toimii vasta muutamia kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka ovat kiinnostuneita kuntien kiinteistöjen ostosta suuremmassa mittakaavassa.

Imatralla koulukauppoja käyvä SBB omistaa yhteensä 125 kuntakiinteistöä Suomessa. Yhtiön omistuksessa on niin kouluja kuin julkishallinnon kiinteistöjä. Yhtiön tavoitteena on laajentaa toimintaansa Suomessa.

Lisäksi kuntien kiinteistöjä ovat hankkineet omistukseensa ainakin kotimainen OP-palvelukiinteistöt ja ruotsalainen Hemsö, joka on ostanut muun muassa tukun sote- ja teknologiakiinteistöjä Turusta.

Ei ole ihme, että juuri ruotsalaisyhtiöt ovat kiinnostuneita Suomen julkisrakennusten ostoista.

– Ruotsissa on maan tapa, että kiinteistösijoitusyhtiöt omistavat kouluja ja muita julkiskiinteistöjä eivätkä kunnat. Sama trendi alkoi 1990-luvulla yrityselämässä, jolloin yritykset alkoivat myydä kiinteistöjään pois omasta omistuksestaan. Nyt julkishallintoon alkaa vähitellen levitä sama tapa, kertoo toimitusjohtaja Lassi Nurmi Imatran kiinteistöjä hallinnoivasta kaupunkiyhtiö Mitrasta.

Riskit liittyvät sopimuksiin

Kuntaliiton tilapalvelupäällikön Jussi Niemen mukaanriskit kiinteistöjen myynnistä liittyvät lähinnä sopimuksiin ja niiden yksityiskohtiin.

– Kuntien pitää olla pahuksen tarkkana, kun sopimuksia tehdään. Kuntien pitää tutkia juristien kanssa sopimukset läpi todella tarkkaan, neuvoo tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.

Myös Kuntaliiton rahoitusalan eritysasiantuntija Jari Vaineen mukaan riskitekijät liittyvät kuntien neuvotteluasemaan sopimuspöydissä.

– Kiinteistösijoitusyhtiö on ammattilainen. Kunnan neuvotteluasema ei ole välttämättä samanlainen kuin kiinteistösijoitusyhtiön. Usein yhtiön osaaminen on parempaa, Vaine toteaa.

Toimitusjohtaja Lassi Nurmi Imatralta vakuuttaa, että Imatran kaupoissa ammattilaiset ovat lukeneet sopimukset tarkkaan.

– Hyvä diili on saatu aikaan ja ollaan katsottu sopimukset tarkasti. Kiinteistöön liittyvät riskit on ulkoistettu ostajalle, toteaa Lassi Nurmi Imatralta Mitrasta.

Kuntaliiton Niemen mukaan puolestaan kunnilla on nyt hyvin liikkumavaraa myydä kiinteistöjään ja harkita muitakin vaihtoehtoja kuin omistamista.

SBB:lla etuosto-oikeus Imatran muihin kouluihin

Imatralla kiinteistöjä hallinnoi kaupunkiyhtiö Mitra Oy. Kaupunkiyhtiö on käynyt neuvotteluita koulukaupoista SBB:n kanssa viime syksystä lähtien. Kaupat on aikomus lyödä lähiaikoina lukkoon.

– Olen tyytyväinen, että löysimme pitkäaikaisen omistajan kiinteistölle ja juuri nyt kaupan solmiminen on meidän näkökulmastamme erittäin kannattavaa, sanoo toimitusjohtaja Lassi Nurmi kaupunkiyhtiö Mitrasta.

Kuntien kiinteistöjen myymisen hyötyihin lukeutuu se, että myynnistä saatu raha jää muuhun käyttöön. Rahat ei ole näin ollen kiinni rakennuksiin kohdistuvissa lainoissa.

Imatran kaupunki aikoo myyntituloilla lyhentää lainoja ja tehdä uusia investointeja.

Ostaja on osoittanut kiinnostustaan myös muiden koulukiinteistöjen hankintaan. Jos kaupunki harkitsee näiden myyntiä jatkossa, kaupoista neuvotellaan ensin SBB:n kanssa.

Anna Helminen
Anna Helminen kertoo, että Imatran kaupungin strategia ei ole omistaa vaan tarjota kunnolliset ja terveet tilat kuntalaisille. Tommi Parkkinen/Yle

Imatran kaupunki: Ei muutosta arkeen

Imatran Vuoksenniskan koulukeskuksen myynti ei tuo muutoksia koululaisten ja opettajien arkeen, kaupunki lupaa.

Imatran kaupunki huolehtii vuokralaisena kaikista kouluun kohdistuvista hoitokuluista. Hoitokuluin kuuluu muun muassa pihan kunnossapito ja siivousta.

Perusylläpitoon liittyvistä korjauksista vastaa SBB.

– Korjaukset kuuluvat ostajan vastuulle, jos kyseessä on investoinniksi katsottava korjaus, ynnää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen Imatralta.