“Wabu ei lopu” – opiskelijat juhlivat vappua tänä keväänä etänä, monessa kaupungissa kunnon bileet järjestetään syksyllä

Etävappuun kuuluvat erilaiset haasteet, kuten parveke-piknik märän muovipussin päällä istuen.

opiskelijat
Vappu Tampere
Tampereella teekkarifuksit kastetaan Tammerkoskeen tänä vuonna vasta syksyllä. Kuva teekkarikasteesta 2019.Jani Aarnio / Yle

Useamman viikon kestävien juhlien järjestämiseen tarvitaan luovuutta. Nyt sitä vaaditaan teekkareilta ja muilta korkeakouluopiskelijoilta tavallistakin enemmän.

Opiskelijajärjestöt ovat ottaneet koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vastaan sekä vakavasti että asianmukaisella huumorilla: teekkarijäynä puki monet tunnetut patsaat kasvomaskeihin.

Yhteisiä kokoontumisia ei ole, mutta se ei tarkoita että vapun juhlimisesta noin vain luovuttaisiin.

Monissa opiskelijakaupungeissa vietetään parhaillaan etävappua erilaisten haasteiden parissa. Lisäksi useammalla paikkakunnalla aiotaan juhlia vappua uudelleen ensi syksynä.

Vappu 2019
Vappu on monelle opiskelijalle vuoden pääjuhla, joka huipentuu vappuaaton ja vappupäivän tapahtumiin. Näin vappua vietettiin 2019 Helsingissä.Laura Railamaa / Yle

Otaniemi: ”Vappu on mielentila”

Otaniemessä vietetään tänä vuonna etävappua. Opiskelijat on muun muassa haastettu parvekkeille soittamaan JVG-yhtyeen kappaletta Fäijönii. Idea tuli maanlaajuisesta tapahtumasta, jossa soitetaan parvekkeilla ja pihoilla Darudea.

Päätös vapun järjestämisestä etänä ei ollut ylioppilaskunnalle helppo, mutta tuli lopulta tarpeeseen, kertoo Aalto-Yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen yhteisövastaava Christian Segercrantz.

– Haluamme järjestää vapun etänä niin hyvin kuin pystymme. Emme halunneet siirtää tapahtumia, sillä vappu on meille myös mielentila, joka kytkeytyy hyvin vahvasti kevääseen ja tiettyihin päiviin.

Tapahtumien siirtämisen esti Segercrantzin mukaan myöskin se, että ylioppilaskunnalla on syksyllä runsaasti muita tapahtumia, kuten fuksiaisviikko ja vuosijuhla. Samalla uusien tapahtumien ajoittaminen syksylle tuntui turhan isolta riskiltä.

Opiskelijat juhlivat Havis Amandan patsaalla vappuaattona.
Vuonna 2019 Havis Amanda lakitettiin perinteisin menoin, tänä vuonna Manta saa lakkinsa virtuaalisesti. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Ylioppilaskunta on normaalisti järjestänyt vappua viettäneille opiskelijoille ohjelmaa Helsingin Kaivopuistossa vappupäivänä.

Kun Kaivopuiston tapahtuma jää tänä vuonna välistä, toimittaa ylioppilaskunta Otaniemen alueella asuville vappupäivän tarjoilut ja ohjelmaa kotiin Sillis as a Service -paketissa.

– En tiedä tarkkaan mitä paketti pitää sisällään, mutta luvassa on vappuun sopiva paketti, jonka oheen tarjoamme perinteiden mukaista etäohjelmaa, Segercrantz kertoo.

Jyväskylä: Somehaasteita ja syksyn odotusta

Haalareihin pukeutuneet korkeakouluopiskelijat kansoittavat yleensä vappuna Kirkkopuiston ja Harjun. Tänä keväänä juhliminen tapahtuu turvallisesti kotona.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY on julkaissut tunnelman saavuttamiseksi vappua edeltäville päiville haasteita, kuten vappuasukilpailu ja mölkyn harjoittelu tyhjillä vessapaperirullilla. Vapputapahtumia voi seurata vappuaattona ylioppilaskunnan Youtube-kanavalla.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat aikovat hyödyntää etävapun vietossa Discord-kanavaa, joka mahdollistaa reaaliaikaisen etäkokoontumisen rajattomalle määrälle opiskelijoita.

Vapputarjoilu, simaa ja munkkeja.
Kaikki ei muutu, vaan siman ja munkkien nauttiminen on mahdollista tänäkin vappuna.Arja Lento / Yle

Harjun autenttista piknik-tunnelmaa haikailevia JYY neuvoo ottamaan vappupäivänä eväät mukaan ja menemään olohuoneeseen tai parvekkeelle, asettamaan märän muovipussin istuinalustaksi ja nauttimaan Suomen kevään vaihtelevista sääolosuhteista.

Tunnetuimmat vapputapahtumat, kuten opiskelijoita linja-autolla ravintolasta toiseen kuljettava Jyväsmetro ja kaupunkisuunnistuskilpailu Amazing Race ovat siirretty syyskuulle.

JYY:n tapahtumatuottaja Laura Partamies näkee siirtämisessä myös positiivisen piirteen.

– Voidaan viettää vappu kerrankin kahteen kertaan. Isot tapahtumat on sijoitettu syyskuun alkuun, jotta myös uudet opiskelijat pääsevät juhliin heti mukaan.

Tampere: “Oli ilmiselvää, että vappua pitää siirtää”

petra oksa rakkauden wappuradio
Rakkauden Wappuradio lähetetään tänä vuonna Teekkarisaunalta Tampereen Hervannassa. Petra Oksa on yksi kolmesta päätoimittajasta.Jani Aarnio / Yle

Teekkariopiskelijoiden kaksi viikkoa kestävä, ympärivuorokautinen radiolähetys toteutetaan tänäkin vuonna.

Käsidesiä ja saippuaa kuluu, kun juontajat vaihtavat vuoroa musiikkikappaleen aikana.

Petra Oksa, yksi Rakkauden Wappuradion päätoimittajista, kertoo että radiolähetyksellä haluttiin piristää opiskelijoita poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Jo perinteeksi muodostuneen toteamuksen mukaisesti: Wabu ei lopu. Eli vaikka nyt ei paikan päälle päästäkään juhlimaan, niin vappu on siitä huolimatta.

Tampereella vappua juhlitaan Jyväskylän tavoin kunnolla ensi syksynä.

– Meille oli ilmiselvää, että vappua on pakko siirtää, eikä vain korvata jollakin etäfiiliksellä, Tampereen ylioppilaskunta TREYn tapahtumavastaava Salla-Mari Palokari sanoo.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Tammerkoskeen kastettavat teekkarifuksit saavat nauttia tavallista lämpimämmästä vedestä.

Opiskelijat pelaamassa Beerbong -peliä Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen vapputapahtumassa.
Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen viereinen aukio on ollut vapun tapahtumille keskeinen paikka. Kuva vuodelta 2019.Matias Väänänen / Yle

Keväällä vappua juhlitaan etänä. Tampereen ylioppilaskunta on ideoinut vappua edeltävälle kahdelle viikolle omat päivähaasteet, joihin kuuluu esimerkiksi munkin syöminen huuliaan nuolaisematta.

Perinteisen grillin koristelukilpailun sijaan tänä vuonna tuunataan vessapaperirulla.

– Tarkoitus on luoda yhteisöllisyyttä. Kaikille on rankkaa, kun pitää olla yksin kotona, Salla-Mari Palokari toteaa.

Mikä on sinun hauskin vappumuistosi? Voit keskustella aiheesta 24.4.2020 klo 23 asti.

Juttua muokattu 23.4.2020 klo 13.29: Korjattu Tampereen ylioppilaskunnan kirjoitusasu.

Lue lisää:

Huomasitko tämän: patsaat puettiin kasvomaskeihin eri puolilla maata – Teekkarijäynän tarkoitus tuoda hyvää mieltä synkkien uutisten keskelle

Manta lakitetaan tänä vappuna virtuaalimaailmassa