Hyppää sisältöön

Ruotsalaisveljeksiä epäillään 13:sta poliisin murhan yrityksestä eri puolilla Suomea – Houkuttelivat poliisit paikalle hätäkeskuspuhelulla?

Esitutkinnan mukaan murhan yritysten motiivi ei liity järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kuten julkisuudessa on arveltu.

30-vuotias Richard Granholm oikeudessa vangitsemisistunnossa Vantaalla 29. elokuuta 2019. Oikealla hänen asianajajansa Petteri Kouhia. Vasemmalla kuvassa tulkki. Kuva: Pasi Murto / AOP

Useita poliiseja kohti viime elokuussa ampuneita ruotsalaisveljeksiä epäillään todennäköisin syin 13:sta poliisin murhan yrityksestä.

Kaksi murhan yritystä tapahtui Porvoossa, jossa tuolloin 25-vuotias Raymond Granholm ja 30-vuotias Richard Granholm haavoittivat ampumalla kahta poliisia. Molemmat poliisit joutuivat sairaalahoitoon. Toinen heistä haavoittui vakavasti.

Poliisit olivat saaneet 25.8.2019 kello 0:22 omaisuusrikokseen liittyvän hälytystehtävän Porvoon Koneistajantielle. Kun he saapuivat paikalle, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja heitä kohti ammuttiin.

11 murhan yritystä takaa-ajossa

Ampumisen jälkeen veljekset lähtivät autolla pakoon kohti Pirkanmaata. Heitä seurasi arviolta 20–30 poliisin yksikköä. Poliisia kohti ammuttiin takaa-ajon aikana useita laukauksia.

Nyt loppusuoralla olevassa esitutkinnassa on selvinnyt, että miehiä epäillään Porvoossa tapahtuneiden kahden murhan yrityksen lisäksi kahdeksasta murhan yrityksestä Tampereella ja kolmesta murhan yrityksestä Hämeenkyrössä.

Kaikki epäilyt liittyvät poliisia kohti ampumiseen. Poliisin ampuminen on lain mukaan aina murhan yritys. Takaa-ajon aikana henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta ainakin kolme poliisin autoa vaurioitui.

Yhteensä asianomistajia eli kohti ammuttuja poliiseja oli tapauksessa 10, koska osa heistä oli mukana useassa ampumistilanteessa. Yksi kolmen poliisin partio oli kahteen kertaan murhayrityksen kohteena.

– Poliisilla oli ammattitaitoa ja hyvää onnea mukana, kun tämän pahemmin ei käynyt kenellekään, toteaa tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho Keskusrikospoliista.

Takaa-ajon päätteeksi miehet otettiin kiinni Ikaalisissa.

"Koston voi motiivina unohtaa"

Poliisi on ollut vaitonainen tapauksen yksityiskohdista esitutkinnan ollessa kesken. Niinpä monenlaisia arveluita veljesten motiiveista on liikkunut mediassa. On uutisoitu, että teot liittyisivät järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai, että niiden motiivina olisi ollut kosto (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka Huhta-aho ei vielä tässäkään vaiheessa halua laajemmin kommentoida viimeistelyä vaativaa esitutkintaa, muutamalta huhulta hän leikkaa nyt siivet.

– Tutkinnassa ei ole ilmennyt viitteitä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Myös koston voi motiivina käytännössä unohtaa. Ne ovat toriraadin spekulaatioita.

Kimmo Huhta-aho on aiemmin kertonut, että hätäkeskukseen soittaja saattoi olla osallinen tapahtumaan.

– Meillä on koko ajan ollut epäily, että epäillyillä veljeksillä on osuutta hätäkeskukseen soittamiseen. Sen verran voin sanoa, että se epäily ei ole mihinkään hälvennyt, Huhta-aho kertoo.

Käräjille päästään elokuun lopussa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti keskiviikkona venyttää syytteen noston aikataulua esitutkinnan keskeneräisyyden ja koronavirustilanteen vuoksi 25.8. saakka. Silloin tapahtumista on kulunut tasan vuosi.

Tapaukseen liittyy mittavasti käännöstyötä, koska käsittely pidetään ruotsin kielellä. Veljeksistä toinen on Ruotsin ja toinen Suomen kaksoiskansalainen. Molemmat miehet puhuvat myös suomen kieltä.

Lisäksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa päätettiin pidentää todistusaineiston takavarikkoaikaa syytteen nostoon saakka. Se, mitä on takavarikoitu, on kuitenkin salaista.

– Todistusaineistoa on takavarikoitu useista paikoista, kuten rikospaikalta Porvoosta, pakomatkan varrelta ja kiinniottopaikalta. Sen tarkemmin en voi kertoa, Huhta-aho toteaa.

Veljeksiä epäillään 13 murhan yrityksen lisäksi useista muista rikoksista, kuten törkeistä liikennelainsäädäntöön liittyvistä rikoksista. Molemmat veljekset ovat vangittuina.

Muokattu 8.6. klo 10.48: Lisätty tieto siitä, että asianomistajia eli kohti ammuttuja poliiseja on tapauksessa 10.

Lisää aiheesta:

.
.