Keminmaassa halutaan erottaa kunnanhallituksen puheenjohtaja – epäluottamusta perustellaan selän takana toimimisella ja pimittämisellä

Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiistää syytökset.

kuntapolitiikka
Keminmaan viiri.
Keminmaan kuntapolitiikan kärhämät ovat nyt kulminoituneet kunnanhallituksen puheenjohtajaan.Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaassa halutaan erottaa kunnanhallituksen puheenjohtaja, Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmän Auli Tasala. Kokoomuksen Jukka Rainto kertoo, että puheenjohtajaan ei enää luoteta.

Rainnon mukaan Tasala ei keskustele kunnanhallituksen muiden puheenjohtajien kanssa, vaikka hallintosääntö edellyttää hyvää yhteistyötä.

– Tällaista toimintatapaa ei ole ollut kunnanhallituksessa aikaisempien kunnanhallituksen puheenjohtajien aikana. Lisäksi hän tuo edellisenä päivänä päätettäväksi asioita, joihin ei ole ehditty tutustua. Sitten asioista äänestetään ja puheenjohtaja jättää päätökseen eriävän mielipiteen, Rainto perustelee kunnanhallituksen esitystä.

Lisäksi Tasalaa syytetään toimimisesta kunnanhallituksen selän takana ja asioiden pimittämisestä.

– Kh:n pj on toiminut viranhaltijoiden kanssa kunnanhallituksen selän takana, ja jättänyt informoimatta ja pitämättä kunnanhallitusta ajan tasalla kh:n toimivaltaan kuuluvissa asioissa, kirjoitetaan kunnanhallituksen perusteissa.

Kunnanhallitus arvostelee myös puheenjohtajan päättämiä kokouspäiviä, kun on vaadittu ylimääräisiä kokouksia.

– Kunnanhallituksen puheenjohtaja ei ole suostunut pitämään ylimääräistä kokousta enemmistön sitä vaatiessa ja on kuitenkin järjestänyt sen vuorokautta ennen varsinaista hallituksen kokousta, Rainto sanoo.

Tasala kiistää syytökset

Tasala sanoo valmistelleensa asiat kuten edelliset puheenjohtajat.

– Olen käynyt kokouslistan läpi hallintojohtajan ja kunnanjohtajan kanssa. Aikaisemmatkaan puheenjohtajat eivät ole kysyneet muilta puheenjohtajilta, otetaanko joku asia käsittelyyn, Tasala vastaa.

Lisäksi hän ihmettelee väitettä siitä, että asioihin ei olisi ehditty perehtyä.

– Yleensä asia jätetään pöydälle tai siirretään seuraavaan kokoukseen, jos siihen ei ole olut aikaa perehtyä. Ilmeisesti kuitenkin perehtymisaikaa on ollut, koska kokouksiin on pystytty tekemään muutosesityksiä, Tasala sanoo.

Tasala kertoo tuoneensa kaksi asiaa nopeasti käsittelyyn.

– Ne liittyivät kunnanhallituksen virheellisiin päätöksiin ja esitin että kunnanhallitus olisi poistanut virheellisesti syntyneet päätökset. Näissä molemmissa asioissa asia oli kunnanhallitukselle tuttu ja olisin toivonut että kunnanhallitus oikaisee virheet, hän sanoo.

Tasalan mukaan kuntaliiton juristi on todennut lainvastaisuutta useassa päätöksessä.

– Tämmöisessä toiminnassa en voi olla mukana ja tällöin olen jättänyt eriävän mielipiteen, hän perustelee.

Tasala kiistää myös syytökset selän takana toimimisesta ja asioiden pimittämisestä.

– Se, että minulla on hyvät välit viranhaltijoiden kanssa, on ilmeisesti ärsyttänyt kunnanhallituksen jäseniä. Yksilöimättömiin väitteisiin on vaikea vastata, Tasala sanoo.

Ylimääräisten kokousten päivämääristä päätettäessä Tasala kertoo huomioineensa erityisesti sen, että esittelijä on päässyt paikalle.

Puheenjohtajan paikka voi siirtyä vasemmistoliitolle

Keminmaan kunnanhallitus päätti tiistaina perustaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanhallituksen puheenjohtajiston erottamista. Erottamisesta päättää valtuusto ja siihen riittää yksinkertainen enemmistö.

Viime kuntavaalien jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtajuus päätettiin jakaa Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmän ja vasemmistoliiton kesken. Viime kesäkuussa puheenjohtajuus siirtyi Keminmaalaisten parhaaksi -ryhmälle.

– Vasemmistoliitto, SDP, kokoomus ja keskusta ovat päättäneet irtaantua sopimuksesta, Rainto kertoo.

– Meillä on kirjallinen allekirjoitettu sopimus paikkajaosta ryhmien kesken, Tasala sanoo.

Vaalien jälkeen yksi Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmän listoilta valittu valtuutettu on loikannut vasemmistoliittoon, minkä ansiosta vasemmistoliitto on nyt Keminmaan valtuuston toiseksi suurin ryhmä ja siinä mielessä hallituksen puheenjohtajan paikka kuuluisi vasemmistoliitolle.

Lue lisää:

Keminmaan kuntapolitiikassa turbulenssia – Kunnanjohtaja: "Jos sanoisin rumasti, niin naama ei enää miellytä"

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).