1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Ely-keskusten koronatukea yli 200 lappilaisyritykselle – suurimman potin vei rovaniemeläinen taidekehystämö, joka sai 100 000 euroa

Tukea on myönnetty muun muassa kalastusmatkailun kehittämiseen ja kansainvälisillä matkailumarkkinoilla pärjäämiseen.

Koronavirusepidemia on karkottanut asiakkaita myös Taidekehystämö Hyväriseltä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Runsaat 200 yritystä Lapissa sai ely-keskusten jakamia korona-tukia viime viikon loppuun mennessä. Tuen maksimäärä on 100 000 euroa, pienimmät tukisummat ovat runsaat 2000 euroa.

Rovaniemeläinen Taidekehystämö Hyvärinen Oy on saanut ainoana enimmäissumman eli 100 000 euroa.

Yrittäjä Katja Ollakka sanoo, että tuki haettiin uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Ollakan mukaan projektissa kehitetään kehystykseen liittyvä palvelukonsepti. Yrittäjä ei vielä paljasta palvelun yksityiskohtia.

Ollakan ja Tarja Pikkupirtin yritys tekee kehystyksiä sekä myy taide- ja askartelutarvikkeita.

Ollakka kertoo, että avustuksen ehtona on saada kehittämisidea valmiiksi puolessa vuodessa.

Taidekehystämö Hyvärinen Oy:n yrittäjä Katja Ollakka Rovaniemeltä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

– Se on aika lyhyt aika. Määräaikaan voi hakea kuukauden tai kaksi lisäaikaa.

Korona-aika on vähentänyt Taidekehystämö Hyvärisen asiakkaita. Asiakaskato on johtanut siihen, että työntekijät on pitänyt lomauttaa ja liikettä Rovaniemen keskustassa pitävät auki yrittäjät.

Kalastusmatkailuun uutta potkua Pellossa

Lapin toiseksi suurimman ely-keskusten myöntämän tuen on saanut kalastusmatkailuyritys Tilausliikenne Petri Uusitalo Pellosta. Tukisumma on 84 000 euroa.

– Tukea käytetään kalastusmatkailupalvelujen kehittämiseen ja muun muassa digitaalisen markkinoinnin parantamiseen, jotta voisimme olla seuraavana kesänä iskussa, yrittäjä Petri Uusitalo sanoo.

Kalastusmatkailuyrittäjä Petri Uusitalo Pellosta. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Uusitalo arvioi, että koronavirus tulee muuttamaan ihmisten käyttäytymistä niin paljon, että uusille tuotteille ja toimintamalleille on kysyntää.

Tornionjoella operoivan yrityksen asiakkaista enemmistö on kotimaisia yrityksiä tai ulkomaalaisia kalastuksenharrastajia.

– Kesästä oli tulossa tosi hyvä, mutta monet asiakkaat ovat joutuneet perumaan tulonsa, Uusitalo harmittelee.

Yrittäjä on kuitenkin luottavainen, että kriisistä noustaan.

– Olemme tehneet tätä 25 vuotta , eikä korona meitä tapa vaan selviämme tästäkin.

Ulkomaiden matkailumarkkinat haltuun Inarissa

Kolmanneksi suurimman tukisumman Lapissa sai Inari-saariselkä vuokrahuoneistot Oy, 76 800 euroa. Toimitusjohtaja Antero Ylävaara kertoo, että tuki käytetään 12-kohtaisen suunnitelman toteuttamiseen. Mukana on muun muassa liiketoiminnan kehittämistä digitaalisilla markkinoilla, ohjelmapalvelujen ja majoituksen myynnin kasvattaminen sekä työntekijöiden kouluttaminen.

Yrittäjä ja kauppias Antero Ylävaara Inarista. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

–Meidät pitää tavoittaa nykyistä paremmin etenkin ulkomaiden markkinoilla. Kohteemme on saatava paremmin näkyville esimerkiksi kansainvälisissä majoitussivustoilla, Ylävaara sanoo.

Ylävaaran mukaan ulkomaiset vieraat ovat Saariselälle elinehto, sillä moni perinteinen Saariselän suomalainen vakiokävijä alkaa olla iäkäs.

– Ilman kansainvälistä matkailua Saariselkä olisi jo kiinni. Arvioin, että vähintään 70 prosenttia matkailijoiden täällä käyttämästä rahasta tulee ulkomailta. Jos kansainvälinen matkailu ei elvy, täällä ei ole toimintaedellytyksiä, yrittäjä pamauttaa.

Inarin Saariselkä on hiljentynyt. Kuva viime lokakuulta. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Yrityksellä on huoneistoja kelo- ja rivitaloissa Inarin Saariselällä. Lisäksi majoituskohteita on Sodankylän keskustassa ja Vuotsossa. Rakennukset ovat entisiä yritysmajoja, jotka on muutettu majoituskäyttöön.

Ylävaaralla on Kuukkeli-niminen kauppa Saarisellä. Kaupan yhteydessä on muita palveluja, kuten esimerkiksi ravintola, majoittujien vastaanottopalvelut ja ohjelmapalvelujen myyntipiste.

Yrittäjiltä omaa rahaa 20-25 prosenttia

Ylen tavoittamat yrittäjät kertovat, että avustuksen ehtona on laittaa myös omaa rahaa kehitystyöhön. Omarahoitusosuus on hankkeesta riippuen 20-25 prosenttia niin ely-keskusten kuin Business Finlandin jakamien avustusten kanssa.

Vähintään 60 000 euron tuen ely-keskukselta ovat saaneet Lapissa myös Kilpisjärven Retkeilykeskus Oy Enontekiöltä (72 400 euroa), H-Equity Oy Torniosta (68 640 euroa), Marrent Oy Rovaniemeltä (67 200 euroa), Partones Oy Sallasta (63 200 euroa) ja Hetan Majatalo Oy Enontekiöltä (61 600 euroa).

Ely-keskusten tuet on tarkoitettu yhdestä viiteen ihmistä työllistäville pienyrityksille, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin koronaviruspandemian takia. Ylen keräämissä tiedoissa on mukana on tukipäätökset, jotka on tehty 19. huhtikuuta mennessä.

Ely-keskusten myöntämät tukisummat ovat pääasiassa pienempiä kuin Business Finlandin tuet, jotka on tarkoitettu isommille yrityksille. Business Finlandin tuen saajista Lapissa voit lukea täältä.

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron suuruista tukea kotikunnaltaan.