1. yle.fi
  2. Uutiset

Porvoon Eestinmäen päiväkodissa sisäilmaongelmia – tutkimusten mukaan osa rakennuksesta on korjattava

Kaupungin mukaan tiloissa on jo ilmanpuhdistimet ja ympärivuorokautinen ilmanvaihto laimentaa epäpuhtauksien määrää huoneilmassa.

sisäilma
Lapsi istuu hiekkalaatikolla.
Kuntotutkimuksessa paljastui ongelmia Eestinmäen päiväkodin uusimmassa ja vanhimmassa osassa.Yle

Porvoon Eestinmäen päiväkodissa on remonttia vaativia sisäilmaongelmia, ilmenee kaupungin teettämästä kuntotutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Kosteus- ja sisäilmatutkimuksissa Eestinmäen päiväkodin vanhimmassa osassa on perusteellista korjausta vaativia vaurioita. Uusimman osan lattiapinnoitteissa on ongelmia.

Sen sijaan päiväkodin parikymmentä vuotta sitten, vuonna 2000, rakennetussa osassa ei todettu erityisiä korjaustarpeita. Tässä osassa on toiminut muun muassa päiväkodin allergiaryhmä.

Päiväkodin vanhin osa sijaitsee kahden uudemman rakennusosan välissä. Kuntotutkimuksessa vanhimman osan ulkoseinien alaosissa ja maanpinnan alapuolella olevissa eristemateriaalissa on mikrobivaurioita.

Epäpuhtauksia voi kulkeutua sisäilmaan, koska rakenne on epätiivis ja tilat ovat lievästi alipaineisia. Myös vanhoissa ulkoseinissä, jotka toimivat väliseininä vanhimman ja uusimman osan liitoskohdassa havaittiin mikrobivaurioita.

Vanhimman osan ilmanvaihtokoneet ovat käyttöikänsä päässä ja niiden äänenvaimennusosista irtoaa kuituja sisäilmaan.

Päiväkotiin tarvitaan kokonaisvaltainen korjaus, alkutoimina vähintään rakenneliittymien tiivistämistä.

Kaupungin mukaan nopeina sisäilmaa parantavina toimenpiteinä tiloissa on jo ilmanpuhdistimet. Lisäksi ilmanvaihto säädetään hieman ylipaineiseksi, mikä vähentää epäpuhtauksien kantautumista huoneilmaan.

– Tilojen käyttöä voi edelleen jatkaa. Seuraavaksi täytyy harkita, pidennetäänkö rakennusosan käyttöikää tiivistyskorjauksella vai onko peruskorjaus tai muu ratkaisu ajankohtainen. Ongelman korjaaminen tarkoittaisi julkisivun ja sokkelin osittaista purkamista, projektipäällikkö Pekka Koskimies sanoo Porvoon kaupungin tiedotteessa.

Eestinmäen päiväkotia on rakennettu useassa osassa. Vangimmat osat ovat 1990-luvulta ja uusimmat vuodelta 2014.

Uusimman osan sisäilmaan vaikuttava keskeisin ongelma on kuntotutkimuksen mukaan linoleumilattiapäällysteen alapuolinen kosteus, joka on korkeampi kuin muualla rakennuksessa. Betonialustan kosteus on todennäköisesti vaurioittanut linoleumilattiapinnoitetta, josta haihtuu orgaanisia yhdisteitä huoneilmaan.

Tiloissa, joissa on muovimatto, kuten wc- ja eteistilat, ei kuntotutkimuksen mukaan ole vastaavia ongelmia.

– Linoleumilattiapäällysteet kannattaa kuntotutkimuksen mukaan vaihtaa toiseen pinnoitteeseen, ja alustan liima ja tasoite hioa pois. Työt voidaan käynnistää vaiheittain viimeistään kesän aikana, Koskimies kertoo.

Porvoossa on jouduttu tutkimaan useiden koulujen ja päiväkotien kuntoa ja sisäilmaa (siirryt toiseen palveluun). Viime vuosina kaupunki on sekä peruskorjannut että rakentanut uusia rakennuksia.

Lue myös:

Mäkelän perhe valitsi Porvoon pääkaupunkiseudun sijaan – Kaupunki on satsannut yli 120 miljoonaa lapsiperheisiin, ja se tuottaa nyt tulosta

Lue seuraavaksi