Hyppää sisältöön

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden

Koronaviruspandemia on uskomushoitojen kaupittelijoille otollinen tilaisuus, koska virallista hoitoa ei vielä ole.

Pelko ja tiedonpuute ovat luoneet markkinan uskomushoidoille ja itsehoitometodeille. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Kun koronavirus alkoi keväällä levitä, flunssan torjuntaan käytettävien ravintolisien myynti ampaisi kovaan kasvuun. Esimerkiksi C-vitamiini jopa loppui joistakin terveyskaupoista.

– Vitamiineja, sinkkiä, punahattu- ja valkosipuliuutetta sekä probiootteja hamstrattiin samalla tavalla kuin wc-paperia, käsidesiä ja kasvosuojia, kertoo Suomen terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

Flunssavalmisteiden ostoryntäys tuli yllätyksenä.

Ravintolisien avusta koronaviruksen torjunnassa ei ole tieteellistä näyttöä. Niitä ei saa markkinoida koronan hoitoon tai ehkäisyyn.

Ruokavirasto on puuttunut yritysten mainontaan, mutta kansalaisia kielto ei koske. Moni levittääkin kyseenalaista tietoa.

Myytinmurtaja taistelee tutkitun tiedon puolesta

Ihmiset halutaan pakkorokottaa, vitamiinit suojaavat koronavirukselta ja positiivisella asenteella voi välttyä sairastumisilta.

Muun muassa tällaiset väitteet ovat yleistyneet verkko- ja somekeskustelussa koronapandemian aikana.

Lääketieteellisten harhaluulojen alasampuminen vaatii loputtomasti kärsivällisyyttä ja paksua nahkaa, kertoo Turun yliopiston professori, lääketieteen tohtori Juhani Knuuti.

– Jos tähän hommaan ryhtyy, pienestä kritiikistä ei saa suuttua.

Knuuti on muun muassa pitänyt kuuden vuoden ajan blogia Turun Sanomien sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Juhani Knuuti on muun muassa ollut perustamassa Vastalääke.fi-sivustoa. Sivusto palkittiin Suuri Journalistipalkinto -gaalassa vuoden 2019 journalistisena tekona. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Vaarallisimmissa – joskin marginaalisissa – tapauksissa koronavirusta on yritetty häätää keuhkoista hengittämällä hopeavettä tai vetyperoksidia suoraan keuhkoihin.

– Facebookissa neuvotaan, kuinka näitä aineita hengitetään sumuttimen avulla keuhkoihin. Molemmat aineet voivat vahingoittaa keuhkokudosta, Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan hopeavesi-innostus on kovaa etenkin Ruotsissa (siirryt toiseen palveluun) (Expressen) ja Suomen länsirannikolla.

Vitamiinit ovat sen sijaan valtavirtaa. C-vitamiinin mahdolliset hyödyt koronaviruksen hoidossa nousivat esille, kun newyorkilaiset ja kiinalaiset sairaalat alkoivat antaa sitä suurina annoksina tehohoitoon joutuneille koronapotilaille.

Knuuti muistuttaa, että vakavissa tapauksissa kokeillaan monia hoitokeinoja, koska varmuudella toimivaa hoitoa ei ole.

– Kokeilu herkästi tulkitaan näytöksi ja aletaan vaatia, että Suomessakin virusta pitäisi alkaa hoitaa vitamiineilla.

Vitamiinien hyödyistä koronavirusta vastaan ei ole tieteellistä näyttöä, eikä niitä myöskään löydy virallisista hoitosuosituksista.

– Se ei tietenkään tarkoita, etteikö niillä voisi olla tehoa, Knuuti muistuttaa.

Kannattaisiko vitamiineja siis kokeilla?

Knuuti tähdentää, että riittävästä vitamiinien saannista kannattaa ilman muuta huolehtia.

– D-vitamiinia tarvitsemme purkista, muiden osalta monipuolinen ravinto on keskeisin.

Vitamiinien ylenpalttiseen käyttöön liittyy kaksi ongelmaa: raha ja haittavaikutukset. Jos koronapotilaille aletaan syöttää kokeilumielessä isoja annoksia vitamiineja, on uhkana, että rahat menevät kankkulan kaivoon.

Knuuti muistuttaa, että liikakäytöstä aiheutuu mahdollisten hyötyjen ohella myös haittoja: C-vitamiinista muun muassa virtsatiekiviä ja D-vitamiinista vakavia kalsiumin aineenvaihduntahäiriöitä.

– Jos saamme näyttöä hyödyistä, otamme tietenkin vitamiinit viralliseen käyttöön.

Kauppias aktivoitui somessa

Yksi koronakeskusteluun sosiaalisessa mediassa aktiivisesti osallistuvista on ylivieskalainen kauppias Juha Kärkkäinen. Hän on tavarataloketju Kärkkäisen toimitusjohtaja ja tullut tunnetuksi myös Magneettimedia-lehden päätoimittajana ja julkaisijana. Nykyisin hän ei ole julkaisun kanssa tekemisissä.

Ylelle antamassaan haastattelussa Kärkkäinen sanoo, että koronan oireita voi ehkäistä pitämällä huolta vastustuskyvystä.

Kärkkäinen kertoo perehtyneensä terveysasioihin parikymmentä vuotta sitten eikä ole sen jälkeen sairastanut influenssaa. Hänen mukaansa koronasta saavat oireita vain ne, joilla on heikentynyt immuniteetti.

Hän on jakanut sekä omilla Facebook-sivuillaan että paikallisessa Ylivieska-foorumissa kirjoituksia, joissa neuvotaan koronaviruksen ehkäisyä ja hoitoa.

Kuulostaa houkuttelevalta, että immuniteettia voisi itse vahvistaa.

Juhani Knuuti

Kärkkäinen on jakanut esimerkiksi professori Mark Sircusin koronan hoitoon antamia ohjeita saatesanoilla: Suuresti kunnioittamani tohtori antaa hyvä neuvoja.

Englannista suomennetun kirjoituksen mukaan C-vitamiini voisi suurina annoksina jopa pysäyttää koronaviruksen leviämisen ja jodia tulisi nauttia 200–300 milligrammaa päivässä eli noin 2 000 kertaa enemmän kuin yleisissä ohjeistuksissa.

Ilmiantojen jälkeen kirjoitus poistettiin Ylivieska-foorumista, mutta se löytyy yhä Juha Kärkkäisen avoimilta Facebook-sivuilta.

Kärkkäinen myy itse ravintolisiä ja hänen tavarataloissaan on suuret luontaistuoteosastot. Kärkkäinen sanoo, ettei hän jaa koronaan liittyvää tietoa hyötyäkseen, vaan haluaa ihmisten saavan tietoa.

– Jos olisin markkinointimies, keskittyisin ihmisten pelotteluun ja kauppaisin Facebookissa käsidesiä ja suojavarusteita.

Kärkkäinen sanoo toimivansa Facebookissa yksityishenkilönä, mutta kertoo ottaneensa kaupoissaan käyttöön ensimmäisten joukossa suojaustoimet, kuten kassojen pleksit.

Tsemppaamalla parempi puolustuskyky?

Oman puolustuskyvyn vahvistamiseen uskovat ihmiset huolestuttavat Juhani Knuutia.

– Kuulostaa houkuttelevalta, että immuniteettia voisi itse vahvistaa. Immuniteetin vahvuutta ei voida mitata, joten vaihtoehtohoitojen terveysvaikutuksia on vaikea myöskään kumota.

Esimerkiksi suosittu terveys- ja elämäntapabloggari Maria Nordin on puhunut aktiivisesti sen puolesta, että ihminen voi vahvistaa puolustuskykyään muun muassa mielenhallinnalla, terveellisellä ravinnolla ja mikrobeille altistumalla.

Maria Nordin myy kiistanalaista Eroon oireista -kurssia. Tukes määräsi kurssille viime vuonna 100 000 euron uhkasakon, koska markkinoinnissa annettiin ymmärtää kurssin auttavan moniin vakaviin sairauksiin. Jo Tukesin tutkinnan aikana Nordin muokkasi muun muassa kurssin markkinointia, joten Tukes katsoi, että kursseja ei ollut tarpeen keskeyttää

Kysyimme nyt Nordinilta muun muassa, voiko ihminen parantaa immuniteettiään mielenhallinnalla ja uskooko hän, että hänen menetelmänsä auttaa paranemaan koronavirustartunnasta.

Nordinin mukaan hänen kurssillaan käytetty Free to heal -menetelmä laskee stressihormonitasoja ja siten parantaa ihmisen immuniteettia. Nordin on kehittänyt menetelmän itse ja se pohjautuu DNRS-menetelmään (Dynamic Neural Retraining System).

– Tulemalla tietoiseksi omasta tunnetilasta ja tietoisesti ohjaamalla itsensä pois stressiä tuottavista tunteista ja toiminnoista, voi vaikuttaa vastustuskykyynsä, Nordin kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Juhani Knuuti vahvistaa, että pitkittynyt stressi heikentää vastustuskykyä. Hän muistuttaa, että arkipuheessa käytetty stressi on usein jotain ihan muuta kuin kliinisesti todettava tila, jossa ihmisen stressihormonitasot ovat kohollaan.

Tässä kohtaa DNRS-kurssit lupaavat Knuutin mukaan liikoja.

– DNRS-menetelmän stressiä tai stressihormonimäärää alentavista vaikutuksista ole julkaistu yhtään asiallista tutkimusta.

Maria Nordin viittaa esimerkiksi Massachusettsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan stressiklinikalla saatuihin tuloksiin, jossa mielenmuokkauksella on saatu alennettua stressihormoneja.

Knuutin mukaan Nordinilla menevät puurot ja vellit sekaisin.

– Nämä ovat eri asioita kuin DNRS tai Nordinin omat menetelmät. Ei voi päätellä, että jos jollakin toisenlaisella menetelmällä olisi saatu muutoksia stressimittareissa aikaiseksi, myös aivan erilaisella mielenmuokkaukseen tähtäävällä menetelmällä saataisiin samat vaikutukset.

Maria Nordin ei suoraan väitä, että hänen menetelmillään olisi koronavirusta estävää tai siitä parantavaa vaikutusta.

– Stressihormonien väheneminen kehossa vaikuttaa kokonaisvaltaisesti immuunijärjestelmään ja parantaa toipumista erilaisista sairauksista, Nordin sanoo.

Juhani Knuuti suhtautuisi immuunijärjestelmän kohentamiseen COVID-19-taudin kohdalla erittäin varovaisesti.

– Nythän koronan vaikeassa ja tehohoitoa vaativassa muodossa on kysymys juuri ylikierroksille päässeestä immuniteetista. Tämä on se syy, joka johtaa kuolemaan ja sitä hoidetaan immuunireaktiota vaimentamalla, ei vahvistamalla.

Knuuti käyttää vanhaa vertausta vasaroista ja nauloista.

– Ihminen, jolla on vasara, näkee nauloja joka paikassa. Keho-mieli-kurssia, ravintolisiä tai muita hoitoja markkinoivat näkevät mahdollisuuden hyödyntää tilannetta joka paikassa.

– Rahan menetyksen lisäksi riskinä on, että ihmiset kuvittelevat olevansa suojassa.

Rokotevastaiset aktivoituneet

Juha Kärkkäinen on myös tunnettu rokotevastaisuudestaan. Hänen mukaansa immuniteetin parantamisella saadaan parempia tuloksia kuin rokotteilla. Hän ei usko myöskään koronatilanteen muuttuvan rokotuksilla, sillä koronaviruksia on ollut olemassa aina.

– Koronan vaarallisuutta on paisuteltu, sillä kuolleisuus ei ole noussut normaaliin kausi-influenssaan verrattuna.

Magneettimedia-lehti onnistui rokotevastaisilla kirjoituksillaan heikentämään Ylivieskan alueen rokotekattavuutta vuosikymmen sitten.

Koronavirusrokotetta vastustetaan muun muassa salaliittoteorioiden perusteella. Yhden niistä mukaan koronapandemian varjolla pakkorokotetaan kaikki maailman ihmiset. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Ylivieskan alueen ylilääkäri Risto Olli piti tuolloin Magneettimediaa alueellisena häirikkönä, joka sai ihmiset epävarmoiksi.

Olli on huomannut Kärkkäisen jälleen aktivoituneen terveyskeskusteluissa. Hän arvelee, että somekirjoittelun vaikutus on vähäisempää kuin laajalevikkisellä ilmaisjakelulehdellä.

– Ylivieska-foorumilla annetaan myös kriittistä palautetta, joten keskustelu ei ole niin yksipuolista kuin lehdessä.

Ylivieskan alueen rokotekattavuus on parantunut viime vuosina. Ollin mukaan Kärkkäinen on menettänyt uskottavuuttaan paikallisten keskuudessa aikaisempien tekojensa vuoksi.

Juha Kärkkäinen tuomittiin käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2013.

"Tällainen maailma olisi ilman rokotuksia"

Koronapandemiassa kituva maailma on Juhani Knuutin mukaan osoitus siitä, millaista elämä olisi ilman rokotteita.

– Meillä ei ole uuteen virustautiin vastustuskykyä. Luulin, että koronavirus viimeistään lopettaisi kaiken rokotusvastaisen puheen, mutta ei.

Myös Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki hämmästelee sitä, miten rokotekeskustelussa näkyy ihmisten vainoharhainen asenne.

– Huudetaan sivuvaikutuksista ennen kuin rokotetta on edes olemassa.

Knuutin mukaan rokotevastaisilla foorumeilla väitetään muun muassa, että koronapandemia on rokotusten aiheuttamaa.

– Luultavasti taustalla on pelkoa siitä, että kaikki pakkorokotetaan.

Voivatko Suomen rokotevastaiset ihmiset olla uhka laumasuojan saavuttamiselle?

Sitä ei vielä tiedetä, Knuuti sanoo. Se tiedetään, että koronavirus ei todennäköisesti edellytä yhtä paljon rokotettavia kuin esimerkiksi tuhkarokko.

Monella suomalaisella on tuoreessa muistissa kymmenisen vuotta sitten levinnyt sikainfluenssa. Pieni osa Pamdemrix-rokotteen saaneista sairastui rokotteen vaikutuksesta narkolepsiaan.

Nyt koronavirukseen kehitetään rokotetta kovalla kiireellä. Juhani Knuuti luottaa, että markkinoille saadaan turvallinen rokote.

Hän huomauttaa, ettei täyttä varmuutta mahdollisista haittavaikutuksista voida saada nopeasti. Knuuti tunnustautuukin ylpeästi rokotuskriitikoksi.

– Rokotekriittisyys on hyvä asia. Vastustaminen on taas fanaattisuutta.

Myllymäen mukaan ihmisten suhtautuminen rokotteisiin on välillä kummallista.

– Ensin ollaan rokotevastaisia, mutta lopulta tapellaan paikasta rokotejonossa.

Mikä huuhaata jakavia motivoi?

Miksi kukaan haluaisi tietoisesti levittää väärää tietoa?

Lisäravinteiden kohdalla suurin vaikutin on Juhani Knuutin mukaan raha. Suomessa myydään ravintolisiä ja vitamiineja sadoilla miljoonilla euroilla joka vuosi.

Hän ei halua moittia ravintolisien käyttäjiä, mutta arvostelee terveysväitteitä käyttäviä kaupittelijoita, jotka yrittävät hyötyä taloudellisesti ihmisten hädästä.

Myös Lääkäriliiton Kati Myllymäki sanoo, että niin sanotut humpuukimaakarit ovat nähneet koronassa valtavan bisnesmahdollisuuden, sillä ihmiset ovat valmiita ostamaan melkein mitä tahansa.

Knuuti on havainnut väärän tiedon levittämisessä myös muita vaikuttimia: radikaalien terveysväitteiden yhteys populismin nousuun on selvä.

– Jo muutaman vuoden ajan on ollut muodissa kiistää auktoriteetit ja asiantuntijat. Se synnyttää tilaa vaihtoehtoisille totuuksille.

Myllymäki on huolissaan repivästä keskusteluilmapiiristä, sillä sen vuoksi esimerkiksi lääketieteen asiantuntijat eivät välttämättä halua tai uskalla osallistua koronakeskusteluun julkisesti.

– Asiantuntijoita saa vapaasti maalittaa ja syyttää huijareiksi.

Koronaviruspandemia on Knuutin mukaan ollut vaihtoehtohoidoille erityisen otollinen tilaisuus, koska tutkimustieto puuttuu.

– Ahdistus ja pelko saavat hakemaan tietoa ja kokeilemaan eri keinoja.

Kati Myllymäki on Knuutin kanssa samoilla linjoilla. Epävarmuus antaa tilaa salaliittoteoreetikoille ja huuhaalle.

Tarttuisiko Juhani Knuuti mihin tahansa oljenkorteen, jos koronavirus saisi hänet todella heikkoon kuntoon, jopa tehohoitoon?

– Luottaisin terveydenhuollon asiantuntijoiden osaamiseen. Kenellä muulla muka olisi parempi tieto, miten tilanne pitää hoitaa?

Korjattu 27.4. Tarkennettu, että Maria Nordin käyttää kurssillaan Free to Heal -tietoisuustaitomenetelmää, jonka on itse kehittänyt. Täydennetty, että Tukesin tutkinnan aikana Nordin muokkasi muun muassa kurssin markkinointia, eikä kursseja ollut tarpeen keskeyttää.

Lisää aiheesta:

.
.