1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Finland Festivals toivoo hallitukselta selkeää linjausta kesätapahtumista: "Festivaalit ovat pitkään roikkuneet löysässä hirressä"

Suomalaiset festivaalit ja kesätapahtumat odottavat jännityksellä hallituksen päätöstä ensi kesän yleisötapahtumien kohtalosta.

Koronavirusepidemia pakotti Ruisrockin järjestäjät perumaan festivaalin tältä kesältä. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Kesätapahtumien järjestäjät ovat olleet viime päivät tiiviisti yhteydessä Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberlaan. Kaikki odottavat, minkälaisen linjauksen hallitus ottaa tulevan kesän yleisötapahtumien osalta.

Epävarmuudelle halutaan loppu.

– Kaikilla on suuri huoli siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Festivaalit ovat jo pitkään roikkuneet kuin löysässä hirressä.

Tapahtumajärjestäjät ovat olleet epätietosia siitä, pitäisikö järjestelyt lopettaa, tapahtumat perua kokonaan vai siirtää eteenpäin.

Kai Amberla ymmärtää, että hallitus on vaikean päätöksen edessä, mutta toivoo, että sen vastaus ei jättäisi mitään arvailujen varaan.

– Toivon todellakin, että hallitukselta tulee tänään selkeä linjaus, josta selviää päivämäärä, milloin tapahtumia voi jälleen järjestää.

Hän muistuttaa, että festivaalit eivät ole toistensa kaltaisia. Pori Jazzissa koolla on yhtä aikaa kymmeniä tuhansia kuuntelijoita, kun taas Kuhmon Kamarimusiikin konsertti voi olla pieni ja intiimi tilaisuus.

– Haluamme selkeää tietoa, montako ihmistä saa samassa tilassa yhtäaikaisesti kokoontua.

Kriisistä ei selvitä ilman rahallista tukea

Finland Festivalsin toiminnanjohtajan mukaan yksikään tapahtuma ei halua ottaa koronatilanteessa turhia riskejä, vaan noudattaa hallituksen ohjeita.

Hän painottaa, että erilaiset festivaali- ja tapahtumajärjestäjät ovat olleet kovilla koronan takia. Ilman taloudellista lisätukea ne eivät tule kriisistä selviämään.

Finland Festivalsiin kuuluu tällä hetkellä lähes sata jäsenfestivaalia. Mukana on muun muassa musiikin, tanssin, teatterin ja kuvataiteen taide- ja kulttuuritapahtumia.

Useat tapahtumat ovat jo tiedottaneet poikkeusjärjestelyistä ensi kesän osalta.

Esimerkiksi Ruisrock kertoi tiistaina, että tapahtuma on tulevalta kesältä peruttu. Myös Naantalin Musiikkijuhlat ilmoitti, että kesäkuinen festivaali perutaan koronaepidemian takia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on keskiviikkona kokoontunut Säätytaloon neuvottelemaan koronarajoitusten jatkosta.

Marin arvioi aamupäivällä ennen neuvotteluja, että tänään saatetaan tehdä päätös ensi kesän yleisötapahtumien kohtalosta.

Myös kulttuuri- ja tiedeministeri Hanna Kosonen (kesk.) totesi, että tapahtumien järjestäjät kaipaavat pikaista tietoa kesän tilanteesta.

Hallitus on ennakoinut kertovansa neuvottelujen tuloksista klo 19.30.

Erilaisia kansalaisten elämää rajoittavia määräyksiä on ollut voimassa runsaan kuukauden. Suurin osa niistä päättyy toukokuun puolivälissä.