1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomautus

Iitti lomauttaa henkilöstönsä 14 päiväksi, opettajille tarjotaan talkoovapaita

Lomautukset aiotaan ajoittaa alkukesään.

Lomautuksia toteutetaan mahdollisuuksien mukaan alkukesän aikana. Arkistokuva on Iitin kylänraitilta. Kuva: Mika Moksu / Yle

Iitti lomauttaa lähes koko henkilöstönsä 14 päiväksi vuoden 2020 aikana. Toimenpiteillä tavoitellaan ainakin runsaan 270 000 euron säästöjä.

– Lomautukset eivät koske niitä, joilla palkanmaksu on keskeytynyt koronavirustilanteen takia. Lisäksi opettajille tarjotaan ensisijaisesti niin sanottuja talkoovapaita eli kymmenen päivän palkatonta vapaata, Iitin talous- ja hallintojohtaja Jarkko Salonen kertoo.

Iitillä on noin 220 työntekijää. Heistä alle kymmenen työskentelee kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa, joissa toimipisteet on suljettu ja palkanmaksu keskeytetty koronavirustilanteen takia. Lomautusten ulkopuolelle jää lisäksi alun toistakymmentä määräaikaista työtekijää.

Lomautuksia alkukesään

Lomautukset alkavat toukokuun lopulla. Mahdollisimman monen lomautus pyritään järjestämään alkukesän aikana.

Näin lomautetut saisivat työttömyysetuutta ilman viiden päivän omavastuuaikaa. Omavastuuajasta tehty, väliaikainen lakimuutos on voimassa 6. heinäkuuta asti.

Taustalla korona ja miinusmerkkinen tilinpäätös

Yt-neuvotteluissa keskusteltiin enimmillään 90 päivän pituisista lomautuksista.

Lomautusten ja talkoovapaiden taustalla on Iitin ennestään hankala taloustilanne, jota koronavirusepidemia kolhii entisestään.

Kunnan viime vuoden tilinpäätös oli lähes kolme miljoonaa euroa alijäämäinen.

Verotulojen ennakoidaan laskevan koronatilanteen takia lähes 1,7 miljoonalla eurolla samaan aikaan, kun kunnalle koituu pandemiasta lisäkuluja.

Lomautuksilla reagoidaan ennen kaikkea koronatilanteeseen.

Kunta valmisteli talouden sopeuttamistoimia jo ennen koronaepidemiaa, mutta lomautuksia ei ollut Salosen mukaan vielä tuolloin suunniteltu.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta