Kaupungit kipuilevat hoitajien karanteeniajan palkkojen kanssa – Helsinki ja Vantaa pyörsivät palkan jäädytykset somekohujen jälkeen

Molemmat kaupungit lupaavat odottaa palkan takaisinperinnän kanssa siihen asti, että Kela ehtii maksaa tartuntatautipäivärahat.

koronavirus
Sairaanhoitaja käytävällä
Hoitajien palkanmaksun keskeytys nousi puheeaiheeksi aiemmin myös Vantaalla.Jari Kovalainen / Yle

Helsingin kaupunki ei sittenkään peri takaisin koronakaranteeniin jääneiden hoitajien palkkoja karanteeniajalta ennen Kelan päätöstä tartuntatautipäivärahan maksusta.

Asia tuli esiin, kun Helsingin kaupungilla työskentelevä lähihoitaja otti asiaan kantaa Twitterissä.

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimi reagoi viestiin, ja apulaispormestari Sanna Vesikansa (Vihr.) ilmoitti ratkaisusta iltapäivällä.

Normaalitilanteessa kaupunki voisi periä karanteeniajan palkan takaisin nopeammin tai jättää palkan maksamatta, sillä tartuntatautipäivärahan hakeminen on kaupungin normaalin käytännön mukaan työntekijän vastuulla.

Vantaa kävi saman keskustelun

Myös Vantaalla kotikaranteeniin jääneiden hoitajien palkanmaksu katkaistiin ja menetetty palkka olisi pitänyt hakea Kelalta tartuntapäivärahana.

Aiheesta nousi kuitenkin kova keskustelu, kun vantaalaiset ensihoitajat kertoivat tiistaina tartuntatautipäivärahojen käsittelyaikojen venyneen kohtuuttomasti. He kertoivat Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) kuukausien käsittelyajoista, mutta Kelasta korjattiin Yle Uutisille 23.4. että käsittelyajat ovat keskimäärin 21-22 päivää.

Kelan mukaan tällä hetkellä hakemuksia on vireillä hieman alle 2 000 ja niitä käsitellään noin sata päivässä. Osa vireillä olevista hakemuksista odottaa infektiolääkärin lausuntoa ennen käsittelyn jatkamista.

Vantaalla muutettiin toimintatapaa sen jälkeen, kun kaupunki sai tiedon Kelan pitkittyneistä käsittelyajoista.

Vantaan kaupunki kertoo nyt perivänsä karanteeniajan palkan myöhemmin niin, ettei siitä koidu työntekijöille taloudellista haittaa.

HUS ei keskeytä palkanmaksua

HUS ei katkaise henkilökuntansa palkanmaksua tai peri palkkoja takaisin koronakaranteenin takia. Sairaanhoitopiiri on sen sijasta päättänyt hakea itse palkanmaksajan roolissa korvaukset karanteenipoissaoloista Kelalta.

Uutista on korjattu 23.4.2020 kello 18.04. kun Kelasta kerrottiin Yle Uutisille, että tartuntatautipäivärahan käsittelyajat ovat keskimäärin 21-22 päivää. Aikaisemmin uutisessa kerrottiin Ilta-Sanomien uutiseen viitaten käsittelyaikojen olevan jopa kaksi kuukautta. Lisäksi lisätty seuraavat lauseet: Kelan mukaan tällä hetkellä hakemuksia on vireillä hieman alle 2 000 ja niitä käsitellään noin sata päivässä. Osa vireillä olevista hakemuksista odottaa infektiolääkärin lausuntoa ennen käsittelyn jatkamista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus