1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Saksassa alkaa historiallinen oikeudenkäynti – Syyrian turvallisuuspalvelun edustajat syytettynä kidutuksesta

Syyrialainen Anwar al-Bunni kertoo Ylelle, miten hän kohtasi kidutuksesta syytetyn turvallisuuspalvelujohtajan vastaanottokeskuksen pihalla Berliinissä.

Mielenosoittajan käsiin on maalattu Syyrian ja Jemenin liput. Kuva: Yahya Arhab / EPA

BERLIINI Saksassa alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa kahta Syyrian turvallisuuspalvelun entistä työntekijää syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Saksan syyttäjäviranomaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) toinen syytetyistä on osallistunut Bashar al-Assadin hallinnon määräämään systemaattiseen kidutukseen, murhiin ja seksuaaliseen väkivaltaan Syyrian sodan alkuvaiheessa vuosina 2011 ja 2012.

Nyt 57-vuotiaan miehen kerrotaan työskennelleen johtavassa asemassa Syyrian sotilastiedustelun pahamaineisella 251-osastolla.

Syyttäjän mukaan osasto kidutti arviolta 4 000 vankia muun muassa sähköshokeilla ja pahoinpitelyllä. Käsittelyssä on myös yksi raiskaussyytös ja useita seksuaalisia pahoinpitelyitä.

Syyttäjän mukaan vangeilla ei ollut tarpeeksi ruokaa, heiltä evättiin tarvittava lääketieteellinen hoito ja heitä pidettiin ahtaissa oloissa. Sellien kerrotaan olleen niin täynnä, että vangit eivät päässeet makuulle tai istumaan vaan joutuvat nukkumaan toisinaan seisten.

Syytteen mukaan 58 ihmistä kuoli kaltoinkohtelun vuoksi.

Toinen syytetyistä on 43-vuotias turvallisuuspalvelun työntekijä. Syytteen mukaan hän etsi kaduilta mielenosoittajia, jotka vietiin 251-osastolle. Syyttäjä uskoo miehen tienneen kidutuksesta.

Syyrian hallinnon julmuudet ensimmäistä kertaa oikeudessa

Koblenzissa torstaina alkava oikeudenkäynti on historiallinen. Syyrian hallinnon harjoittamaa kidutusta käsitellään nyt ensimmäistä kertaa oikeudessa.

Saksan hyväksymän universaaliperiaatteen mukaan oikeudenkäynti on mahdollinen, vaikka osapuolet eivät ole saksalaisia eikä epäilty rikos ole tapahtunut Saksassa. Tavallisesti vastaavia rikoksia on käsitelty Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC). Syyria ei kuitenkaan ole allekirjoittanut ICC:n peruskirjaa.

Länsivallat ovat yrittäneet saada kansainvälistä tuomioistuinta selvittämään Syyrian sodan rikoksia, mutta Venäjä ja Kiina ovat estäneet asian etenemisen YK:n turvallisuusneuvostossa. Venäjä tukee sodassa Bashar al-Assadin hallintoa.

Oikeudenkäynnissä käsitellään siten myös kysymystä siitä, vertautuuko vanhempi syytetyistä hallinnon edustajaan hänen aiemman asemansa vuoksi.

– Hän tiesi kidutuksen laajuudesta tänä aikana, minkä vuoksi hän myös tiesi vankien kuolleen laajamittaisen väkivallan seurauksena, syytekirjeessä sanotaan.

Esiintyi opposition edustajana

Saksan syyrialaisyhteisössä oikeudenkäyntiä seurataan tarkkaan. Saksasta on sodan alkamisen jälkeen hakenut turvapaikkaa arviolta 800 000 syyrialaista.

Heidän joukossaan Saksaan saapui myös nyt kaksi syytettynä olevaa turvallisuuspalvelun työntekijää. 57-vuotias syytetty asettui Berliiniin perheensä kanssa vuonna 2014 ja esiintyi Syyrian opposition edustajana.

Anwar al-Bunni Kuva: John Macdougall / AFP

Samaan vastaanottokeskukseen Tempelhof-Schönebergin kaupunginosassa oli asettunut syyrialainen turvapaikanhakija ja lakimies Anwar al-Bunni.

– Tapasin hänet sattumalta kadulla keskuksen edessä 2014. Meni silti päiviä ennen kuin tunnistin hänet, al-Bunni kertoo Ylelle puhelimitse.

Al-Bunni tunnisti syytettynä olevan turvallisuuspalvelujohtajan, koska lakimies oli itse ollut osastolla pidätettynä jo ennen sodan alkamista. Hän ei ollut vankilassa vuosina 2011 ja 2012, joita oikeudenkäynti koskee.

– Tunnen hänet ja tiedän hänen aseman. Tämä henkilö on ollut oleellinen osa koko turvallisuuspalvelua, al-Bunni sanoo.

Sen vuoksi al-Bunnista syytetty voidaan asettaa syytteeseen hallinnon osana eikä vain henkilönä, joka on ottanut määräyksiä vastaan. Al-Bunni on kerännyt todisteita osasto 251:n harjoittamasta kidutuksesta.

"Syyrilaiset saavat pian oikeutta"

Berliinissä yhä asuva al-Bunni antaa haastattelua junasta matkalla Koblenziin. Hän on oikeudenkäynnin asiantuntijatodistaja.

Al-Bunnin mukaan oikeudenkäynti antaa erittäin merkittävän viesti Syyrian hallinnon ja terroristiryhmien jäsenille. Oikeudenkäynti osoittaa, etteivät he ole ikuisesti turvassa syytteiltä.

Lisäksi oikeudenkäynti antaa toivoa uhreille ja syyrialaisille, jotka ovat paenneet väkivaltaa.

– Syyrialaiset saavat nyt oikeutta ja se tapahtuu pian, al-Bunni sanoo.

Syytetyt pidätettiin Saksassa alkuvuodesta 2019. He ovat olleet tutkintavankeudessa siitä saakka. Oikeusprosessin arvioidaan kestävän toista vuotta.

Lue lisää:

Amnesty: Syyrian vankiloissa kuollut 18 000 – "Veri virtasi kuin joki"