Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Suomi siirtyy koronan torjunnassa hybridistrategiaan – "testaa, jäljitä, eristä ja hoida"

Hallitus kertoi koronarajoitusten tilanteesta tiedotustilaisuudessa.

Kuvassa on Sanna Marin.
Pääministeri Sanna Marin poistui keskiviikkona Säätytalosta, jossa hallitus neuvotteli koronarajoitusten jatkosta. Marin kertoi illan tiedotustilaisuudessa, mitä suljettujen ovien takana sovittiin.

Isoja yleisötapahtumia ei saa Suomessa järjestää ainakaan ennen elokuuta. Kielto koskee isompia, yli 500 hengen yleisötilaisuuksia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi asiasta tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Loppukesän ja alkusyksyn yleisötilaisuuksien arviointi tehdään Marinin mukaan viimeistään kesäkuun alussa.

Marinin mukaan hallitus on siirtymässä niin sanottuun hybridistrategiaan, jossa rajoitustoimenpiteitä voidaan purkaa asteittain niin, että samalla siirrytään entistä laajempaan testaamiseen, jäljittämiseen, sairastuneiden eristämiseen ja hoitoon.

– Tavoitteena on palata pikkuhiljaa normaalimpaan elämään, mutta niin, että tautitilanne pidetään hallinnassa, Marin sanoi.

Marinin mukaan epidemian hillitsemisessä on onnistuttu hyvin, mutta tilanne on edelleen vakava.

Kun rajoituksia puretaan, hallitus seuraa purkutoimenpiteiden vaikutuksia ennen päätöksiä seuraavista toimenpiteistä.

Hallitus päättää ensi viikolla siitä, pidetäänkö koulut kiinni vai pääsevätkö oppilaat kouluun vielä ennen lukuvuoden päättymistä.

Osana hybridistrategiaa hallitus jatkaa valmistelua mobiilisovelluksen käyttöönottamiseksi ja käynnistää tarvittavat lainsäädäntöhankkeet. Reunaehtona tartuntaketjuja kartoittavan mobiilisovelluksen käytölle on Marinin mukaan se, että se perustuu vapaaehtoisuuteen ja kunnioittaa yksilön tietosuojaa.

Hallitus linjaa rajoitusten purkamisen aikataulua laajemmin 3.5. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen vetämältä työryhmältä odotetaan suunnitelmaa rajoitusten purkamisesta sitä ennen.

Hallituksen neuvotteluissa käytiin tänään läpi myös yritystukia, mutta niihin palataan Marinin mukaan myöhemmin tällä viikolla.

Hallitus tasapainoilee taudin kurissa pitämisen ja rajoitusten poistamisen kanssa

Koronaepidemia on kääntynyt uuteen vaiheeseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Simopekka Vänskä kertoi tiistaina Ylelle, että sairaaloiden koronapotilaiden määrät ovat joko tasaantuneet tai kääntyneet laskuun ja tauti leviää aiempaa hitaammin.

Se tarkoittaa, että rajoitukset olisivat purreet ja koronaepidemian huippu olisi ohitettu. Tämä havainto on tehty nykyisten tiukkojen rajoitusten ollessa voimassa. Jos rajoituksia puretaan, tauti todennäköisesti lähtee leviämään nykyistä nopeammin.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa pääsääntöisesti toukokuun puoliväliin asti. Ravintolat avautuvat tällä tietoa kesäkuun alussa.

( juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Hallitus on keskustellut myös ravintoiden tukipaketista. Ylelle kerrotaan, että ravintoloiden tukipaketti olisi kooltaan 150 miljoonaa ja kaikille hallituksen sulkemille ravintoloille tulisi siitä automaattisesti liikevaihdon perusteella laskettava osuus. Lisää tukea voisi saada, kun yritys ottaa lomautettuja työntekijöitä takaisin töihin.

Kokoomus haluaisi maskit julkisille paikoille

Ennen tiedotustilaisuutta hallitus järjesti eduskunnassa tilaisuuden eduskuntaryhmille, jossa käytiin läpi koronatilannetta.

Oppositiossa kokoomus on seurannut hallituksen painia koronakriisin kanssa. Kokoomus on pykässyt myös oman strategian, mitä taudin kanssa pitäisi tehdä. Pääideana on tukahduttaa tautia niin paljon kuin mahdollista, ja päävälineenä tähän on tarkkaan kohdennettu laaja testaaminen.

Yhtenä tapana tartuntojen ehkäisyssä olisivat kasvosuojat.

Kokoomus suosittelisi, että maskia käytettäisiin julkisilla paikoilla liikuttaessa. Edellytys tälle olisi, että hallitus ensin saisi maskeja tuotettua tai hankittua niin paljon, että niitä voisi ostaa, kokoomus visioi.

Koulujen ovien avaamista kokoomus ei kiirehtisi.

– Seuraavat viikko tai kaksi kertovat, miten tauti Suomessa etenee. Vapun jälkeen voisi olla oikea hetki arvioida, kokoomuksen puhenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi mennessään infotilaisuuteen.

Kesätapahtumien järjestäminen on Orpon mielestä mahdotonta tässä tautitilanteessa. Tapahtumajärjestäjille pitäisi oppositiopuolueen mielestä maksaa tukea.

Perussuomalaiset: kansanedustajien saamat yritystuet selvitetään

Koronarajoituksia on alettu hiljalleen purkaa muutamassa maassa. On kuitenkin vaikea tietää, mikä olisi oikea tapa palata kohti normaalia.

– Tässä mennään joka tapauksessa riskillä, koska esimerkkitapauksia ei ole, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Koulujen kiinni pitäminen tuo ongelmia monen lapsen koulunkäyntiin. Perussuomalaisten mielestä lukukautta kannattaisi jatkaa kohti kesää. Puolue ei vielä ota kantaa, missä vaiheessa koulut voisivat aueta - ei kuitenkaan vielä.

Halla-ahon mielestä koronatilanne herättää toiveikkuutta. Hyviä tuloksia taudin hallitsemisessa ei kuitenkaan saa hukata esimerkiksi sallimalla suuria tapahtumia liian nopeasti. Toisin sanoen, ei festareita vielä, arvioi Halla-aho.

Eilen julkisuuteen tulleet yritystukipäätökset saattavat perussuomalaisten mukaan viedä ihmisten luottamusta tukijärjestelmään. Yrityksiä on tuettava, mutta ei mitä tahansa yrityksiä, puolueessa ajatellaan.

– Siellä on kaikenlaista huijaria ja koijaria käsi ojossa. Jos tukia valuu tilanteen hyväksikäyttäjille, se rapauttaa luottamusta.

Myös perussuomalaisten kansanedustajat Ano Turtiainen ja Tom Packalén ovat saaneet tukia yrityksilleen.

– Eihän se tietenkään hyvältä näytä. Näitä on ilmeisesti ollut monessa puolueessa, Halla-aho sanoo.

Se ei automaattisesti tee yrityksestä tuensaamiskelvotonta, että omistaja on kansanedustaja. Silti asia on syytä selvittää, Halla-aho sanoo.

– En pysty ottamaan kantaa, onko siinä oikeutettu tuen vastaan ottaminen vai joku muu. Alustavasti keskusteltu, puolueelle on tärkeää ettei jää epäilystä että tukea käytettäisiin hyväksi, Halla-aho toteaa.

Kuva päivitetty vastaamaan hallituksen 22.4. päättämiä rajoituksi kesätapahtumien osalta 23.4. klo 13

Korjaus 24.4. klo 10.30 korjattu Petteri Orpon sitaatti. "Vapun jälkeen voisi olla oikea hetki", lisätty loppuun sana "arvioida"

Pääministeri Sanna Marin puhuu toimittajille saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.
 Pääministeri Sanna Marin keskustelee Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa eduskunnan täysistunnossa 18. maaliskuuta.
Pääministeri Sanna Marin antaa hallituksen tämänpäiväisistä koronaneuvotteluista selvityksen kaikille eduskuntapuolueille. Marin ja kokoomuksen puheenjohtaja eduskunnassa 18. maaliskuuta. Kuvassa myös SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Lue myös:

Finland Festivals toivoo hallitukselta selkeää linjausta kesätapahtumista: "Festivaalit ovat pitkään roikkuneet löysässä hirressä"