Hyppää sisältöön

Festivaalikesä 2020 peruttiin kesä- ja heinäkuulta: tapahtumien kattojärjestö sai toivomansa linjauksen, ruokayrittäjän kaikkien aikojen kesä muuttui täysin

Toiminnanjohtaja Kai Amberla ja yrittäjä Niko Kakko toteavat tapahtumien peruuttamisen koskevan isoa ketjua.

Festarikesä 2020 peruttiin kesä- ja heinäkuulta
Festarikesä 2020 peruttiin kesä- ja heinäkuulta

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan, että kesän suuret yleisötapahtumat on peruttu kesä- ja heinäkuun osalta. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään heinäkuun loppuun asti.

Yksittäisiä peruutuksia on tullut jo aiemmin, esimerkiksi eilen tiistaina kerrottiin, että Ruisrock peruuntuu.

Tiistaina Helsingin kaupungin infossa (siirryt toiseen palveluun) pormestari Jan Vapaavuori arvioi, että kaupungissä järjestettävien 30–40 suurimman tapahtuman liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa.

Kattojärjestö Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla toteaa, että he ovat toivoneet hallitukselta linjausta asiasta. Tapahtumien järjestäjät ovat roikkuneet löysässä hirressä, sillä kesä lähestyy koko ajan eikä koronavirusepidemia ole ohi.

– Suuria festivaaleja valmistellaan vuosi ja ne täytyy perua varhaisessa vaiheessa, jottei tulisi täydellistä katastrofia. Tänään saimme tuon linjauksen. Ajattelen, että jokaisen tapahtuman järjestäjä noudattaa tätä hallituksen linjausta,

Finland Festivals on kattojärjestö, jonka alla on erilaisia jäsenfestivaaleja noin sata. Niistä viime vuonna suurimmat kokonaiskäyntimäärän perusteella olivat Pori Jazz, Helsingin juhlaviikot, Kotkan Meripäivät ja Ruisrock.

Esimerkiksi Pori Jazzin toimitusjohtaja Miika Ranteella pettymyksen tunteet sekoittuvat helpotukseen.

– Helpottaa suuresti, että saimme nyt tiedon, että tapahtumat on kielletty heinäkuun loppuun saakka. Se ei jätä jossitteluun varaa.

Pori Jazz aloittaa nyt tämän kesän festivaalin alasajon.

Ruokayrittäjä: "Täytyy keksiä uusia juttuja, muita kuvioita"

Hodarifillarin yrittäjä Niko Kakko odotti tulevasta kesästä kaikkien aikojen festarikesää, sillä ruokayrittäjän oli tarkoitus olla mukana monessa eri tapahtumassa.

– Tulikin muulla tavoin kaikkien aikojen kesä.

Tapahtumien lisäksi yrityksellä on myös catering-puoli. Yrityksen arjessa paljon on muuttunut jo reilu kuukausi sitten, ja uusi linjaus muuttaa lisää.

– Täytyy keksiä uusia juttuja, muita kuvioita. Ja toivoa, että jossain kohdassa tämä loppuu ja asiat normalisoituvat. Hallituksen infossa mielenkiintoinen päivämäärä oli 3. toukokuuta, että saadaanko silloin kenties kuulla joidenkin toimien puruista. Ja jos näin, miten se vaikuttaa kaikkeen.

– Toisaalta tämä tilanne on ihana, sillä se ajaa keksimään uusia juttuja, kokeilemaan uusia asioita. Toivottavasti tästä tarttuu jotain käteen, jotta sitten kun palataan normaaliin, olisi taas vähän viisaampi ja oppinut uutta.

Hätäapupaketti toiveissa

Finland Festivals edustaa taide- ja kulttuuritapahtumia, jotka eivät pyri tekemään voittoa, vaan toimivat opetus- ja kulttuuriministeriön sekä kuntien tuilla. Useat niistä selviävät Amberlan mukaan aika pienillä tappioilla, jos vain tapahtuman peruuttaminen ja muut asiat hoidetaan ajoissa.

Ikävimmässä asemassa on kenties Savonlinnan Oopperajuhlat, joka oli tarkoitus järjestää heinäkuussa. Tapahtumalle on tulossa mittavat tappiot, mutta niin olisi tullut vaikka se olisikin voitu järjestää.

– Todennäköisesti yleisöä ei olisi tullut niin paljon paikalle kuin aikaisempina vuosina, Amberla sanoo.

Oopperajuhlille on myyty ja varattu ennakkoon reilut 30 000 lippua. Virallisen peruutuspäätöksen tekee tapahtuman hallitus lähiaikoina. Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sonja Eiramo arvioi jo maaliskuun puolivälissä, että Oopperajuhlat ei selviäisi lipputulojen menetyksistä ilman ulkopuolista tukea

Amberla kertoo, että muuta vaihtoehtoa tapahtumien tappioiden kattamiseen ei ole kuin jonkinlainen hätäapupaketti ministeriöltä. Sellainen on jo valmiiksi neuvoteltu huhti- ja toukokuuksi, ja nyt toiveissa on saada samanlainen kesä- ja heinäkuuksi.

Tapahtuman peruuntuminen koskettaa isoa ketjua eri toimijoita tapahtuman järjestäjistä moniin pienyrittäjiin ja tapahtumakävijöihin.

– Mutta tiedämme, että syy on koronavirus, joka ei ole kenenkään vika. Kenties on aavistuksen helpompi kestää tämä asia, jos jotain hyvää haluaa tästä ajatella. Yleisöt eivät ainakaan suutu, kaikki ymmärtävät mistä on kyse eikä yhdenkään festivaalin imago huonone tämän vuoksi.

Esiintyjien sopimuksista osan voi perua, osaa ei. Amberla ei usko, että kukaan esiintyvistä tahoista alkaisi käydä oikeutta festivaaleja vastaan tässä tilanteessa.

Osa tapahtumista on jo kehittänyt ja osa on kehittämässä digitaalisia asioita.

– Hyvä tilaisuus kehittää uutta, mutta digitaaliset tapahtumat ovat vähän korvikkeita. Luultavasti tulemme kaipaamaan varsinaisia tapahtumia paljon, Amberla sanoo.

Lue myös:

.
.