1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Ryhmä valtuutettuja esitti Eksoten hallitukselle kysymyksiä tarkastuslautakunnan toiminnasta – hallitus totesi, ettei se voi vastata niihin

Eksoten hallituksen mukaan se ei voi vastata tarkastuslautakuntaa koskeviin kysymyksiin, koska hallitus on itse tarkastuslautakunnan valvonnan kohde.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
K-Sairaala
Ryhmä Eksoten valtuutettuja ei saa vastauksia esittämiinsä kysymyksiin hallitukselta. Kuvassa Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siipi.Emma Pietarila / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallitus ei voi vastata seitsemän valtuutetun esittämiin kysymyksiin, jotka koskevat Eksoten tarkastuslautakunnan ja arviointipäällikön toimintaa.

Sosialidemokraattien valtuustoryhmä pyysi Eksoten hallitusta selvittämään, ovatko tarkastuslautakunta ja Eksoten arviointipäällikkö ylittäneet toimintavaltuutensa, kun ne panivat vireille Marja-Liisa Vesterisen (sd.) asemaa koskevan tutkintapyynnön.

Vesterinen toimi Eksoten hallituksen puheenjohtajana, kun tutkintapyyntö tehtiin.

Hallitus on itse tarkastuslautakunnan valvonnan kohde

Hallitus totesi tänään keskiviikkona, ettei se voi vastata valtuutettujen esittämiin kysymyksiin. Syynä on se, että hallitus on tarkastuslautakunnan tarkastus-, arviointi- ja valvontatyön kohde.

Tarkastuslautakunta ja arviointipäällikkö puolestaan ovat valtuuston alaisia.

Eksoten hallitus viittaa kuitenkin Kuntaliiton maaliskuussa antamaan lausuntoon. Sen mukaan tarkastuslautakunta on ylittänyt toimivaltansa, kun se on hallituksen sivuuttaen valtuuttanut KPMG:n tekemään tutkintapyynnön poliisille.

Kuntaliiton mukaan kuntayhtymän yleistä puhevaltaa käyttää hallitus, joka on missä tahansa asiassa toimivaltainen taho valvomaan kuntayhtymän etua.

Taustalla marraskuussa tehty tutkintapyyntö

Valtuutettujen kysymysten taustat ulottuvat vuoden 2019 marraskuulle. Tuolloin Eksoten tarkastuslautakunta teki poliisille tutkintapyynnön tuolloin Eksoten hallituksen puheenjohtajana toimineesta Marja-Liisa Vesterisestä.

Tarkastuslautakunta pyysi poliisia selvittämään, oliko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Vesterisen väitettiin muun muassa puuttuneen operatiiviseen toimintaan, vaikuttaneen rekrytointeihin sekä toimimalla epäasiallisesti.

Vesterinen kiisti syytteet ja poliisikin päätti lopulta jättää syytteet tutkimatta.

Helmikuussa Vesterinen päätti erota kaikista Eksoten luottamustoimista. Syyksi hän kertoi oikeusturvansa loukkaamisen.

Lue seuraavaksi