Herätys: Hoitajaliitot arvostelevat hoivakoteja, verkko-ostaminen lisääntynyt, tyytymättömyys EU:ta kohtaan kasvaa Italiassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tervaskannon hoivakodin asukkaita.
Hoivakodeissa ei aina noudateta ohjeita, sanovat hoitajaliitot. Kuvituskuva.Sasha Silvala / YLE

Hoivakotien laiminlyönnit työntekijöiden hampaissa

Hoitajaliitot arvostelevat hoivakoteja koronaohjeiden laiminlyönnistä. Osa hoivakodeista pitää ovia auki vierailukiellosta huolimatta. Yli kymmenen henkilön kokoontumisrajoituksia ei ole noudattu. Kuntatyöntekijöitä edustavan JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ihmettelee, miksi hoivakodit eivät piittaa hoidettavien hengestä ja terveydestä.

Yhä useampi yrittäjä perustaa nyt verkkokaupan

yrittäjä Mari Nieminen ojentaa paperipussin oven suusta
Mari Niemisen putiikki sijaitsee hiljentyneessä Lahden keskustassa. Asiakkaat voivat noutaa verkko-ostoksiaan oven raosta, tai ne voidaan toimittaa pakettina perille. Meeri Niinistö / Yle

Heti kun poikkeusoloihin siirryttiin, Seppästen perheyrityksessä huomattiin muutos. Tredonne-vaatemyymälän liikevaihto ja asiakasmäärät romahtivat. Yrittäjät ryhtyivät nopeasti perustamaan verkkokauppaa.

Verkko-ostaminen on lisääntynyt poikkeusolojen aikana – lähes viidennes suomalaisista kertoo lisänneen verkko-ostamista koronan aikana.

Italiassa kasvaa tyytymättömyys EU:ta kohtaan

Vaatekauppaa desinfioidaan Milanossa.
Vaatekauppaa desinfioidaan Milanossa.Mourad Balti Touati / EPA

EU:n johtajien video-huippukokouksen pitäisi päättää tänään siitä, miten koronapandemian vaurioita unionimaiden talouteen korjataan. Erityisesti pandemian pahasti runtelemat Ranska, Espanja ja Italia ovat vaatineet nopeita ja tehokkaita tukitoimia. Mitä asiasta ajatellaan nyt Italiassa? EU-jäsenyyden kannatus on laskenut toissa vuodesta roimasti, 65 prosentista 44:ään. Monen mielikuva on, että EU käänsi pandemian puhjettua selkänsä Italialle, mutta Venäjä ja Kiina sen sijaan auttoivat.

Koronavirus saapui Yhdysvaltoihin luultua aiemmin

Naisvankeja ompelemassa kasvomaskeja Colinan naisvankilassa Kaliforniassa 22. huhtikuuta.
Naisvankeja ompelemassa kasvomaskeja Colinan naisvankilassa Kaliforniassa 22. huhtikuuta.Sandy Huffaker / AFP

Kaksi ihmistä kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Kalifornian osavaltiossa kolme viikkoa ennen Yhdysvaltojen ensimmäistä virallista ilmoitusta koronauhrista, paikalliset terveysviranomaiset kertovat.

Santa Claran alueella pohjoisessa Kaliforniassa kuoli 57-vuotias nainen helmikuun 6. päivä ja 69-vuotias mies helmikuun 17. päivä. Ensimmäinen virallinen koronakuolema Yhdysvalloissa vahvistettiin helmikuun 29. päivä.

Nyt Yhdysvalloissa on tilastoitu jo yli 46 000 koronaviruskuolema. Lue kaikki uusimmat tiedot pandemiasta täältä.

Sää viilenee

Torstain iltapäiväkartta
Seija Paasonen / Yle Sää

Pilvisyys lisääntyy tänään koko maassa. Länsi-Lappiin leviää lännestä hajanaisia sateita, jotka tulevat osaksi lumena. Illalla ja yöllä myös maan keskiosassa voi sataa vähän räntää. Lämpötila kohoaa päivällä lounaassa yli 10 asteen, mutta maan pohjoisosassa jäädään vain muutamaan lämpöasteeseen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.