Trump allekirjoitti määräyksen maahanmuuttokiellosta pysyvää oleskelulupaa hakeville

Määräyksen jatkoa saatetaan arvioida uudelleen 60 päivän keskeytyksen aikana.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui medialle Valkoisen talon puutarhassa 14. huhtikuuta.
Kuvituskuva. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui medialle Valkoisen talon puutarhassa 14. huhtikuuta.Stefani Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo allekirjoittaneensa määräyksen maahanmuuttokiellosta, joka pysäyttää pysyvien oleskelulupien hakemukset 60 päivän ajaksi. Pysyvä oleskelulupa eli niin sanottu green card oikeuttaa työn tekemiseen Yhdysvalloissa.

Presidentin mukaan päätöksellä varjellaan yhdysvaltalaisten työpaikkoja.

– Olen juuri allekirjoittanut määräyksen, joka pysäyttää maahanmuuton Yhdysvaltoihin väliaikaisesti. Tämä takaa sen, että työttömät yhdysvaltalaiset ovat jonossa ensimmäisinä, kun maamme talous avautuu jälleen, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa.

Kiellolla ei Trumpin mukaan ole vaikutusta väliaikaisesti Yhdysvalloissa työskenteleviin sekä opiskelijoihin ja liikematkustajiin, eli niin sanotun non-immigrant -viisumin haltijoihin. Satoja tuhansia ihmisiä työskentelee vuosittain Yhdysvalloissa rajoitetun ajan muun muassa maatalouden, terveydenhuollon ja sovelluskehityksen aloilla.

Trumpin mukaan määräyksen jatkoa saatetaan arvioida uudelleen 60 päivän keskeytyksen aikana.

Trump ei sanonut, mitä tapahtuu sellaisille ihmisille, jotka ovat saaneet viisumin tai työpaikan Yhdysvalloista mutta eivät ole vielä muuttaneet sinne.

Koronaviruspandemian on jo valmiiksi arveltu vähentäneen maahantuloa Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat keskeytti tavanomaiset viisumipalvelut useimmissa maissa 18. maaliskuuta ja sulki rajojaan Meksikoon ja Kanadaan.

Aiheesta lisää:

Trump: Yhdysvaltain maahanmuuttokielto kestää kaksi kuukautta ja koskee pysyviä oleskelulupia

Trump haluaa sulkea USA:n rajat maahanmuuttajilta – näyttävän eleen vaikutukset voivat jäädä vähäisiksi

Donald Trump sanoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin koronapandemian takia

Lähteet: Reuters, AFP