Muslimien ramadan alkaa koronaviruksen varjossa – Pakistanissa lääkärit vetoavat joukkorukousten estämiseksi

Ramadanin päättävä id al-fitr -juhla ajoittuu tänä vuonna toukokuun lopulle. 

ramadan
Kaksi hengityssuojaimin suojautunutta naista sekä kuunsirppejä esittäviä koristeita.
Libanonin Beirutissa ostettiin keskiviikkona ramadan-koristeita.Bilal Jawich / Xinhua / AOP

Muslimit eri puolilla maailmaa aloittavat tänä iltana pyhän kuukauden ramadanin vieton. Ramadan alkaa eri maissa hieman eri aikaan riippuen siitä, milloin uuden kuun sirppi nähdään.

Ramadaniin kuuluvan paaston aikana pidättäydytään syömisestä ja juomisesta auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Ensimmäinen paastopäivä on huomenna perjantaina.

Mies annostelee taateleita torilla.
Palestiinalaisalueella Gazassa valmistauduttiin ramadaniin taateliostoksilla jo viime viikolla.AOP

Ramadan päättyy, kun seuraava uusi kuu havaitaan. Sen jälkeen vietetään kolmipäiväistä id al-fitr -juhlaa, joka ajoittuu tänä vuonna toukokuun lopulle.

Tänä vuonna koronaviruspandemia kuitenkin varjostaa myös ramadania, eikä suuria kokoontumisia sen vuoksi voida järjestää. Esimerkiksi Nigerissä on ollut paikoin mellakoinniksi yltyneitä mielenosoituksia viranomaisten kiellettyä joukkorukoukset.

Pakistanissa moskeijoihin kokoontuminen ramadanina on kuitenkin päätetty sallia, mikä on saanut useat lääkärit vetoamaan maan hallitukseen päätöksen perumiseksi.

Lue myös:

Hyviä uutisia Lähi-idästä: Eristys näyttäisi purevan useassa maassa – iranilainen Najmeh: "Sairaanhoitajat ovat uhrautuneet", libanonilainen Omar: "Haluaisimme ulos aurinkoon"

Korona muuttaa myös ramadanin viettoa – moskeijat ovat kiinni ja paastokuukauden huipentavia juhlia ohjeistetaan pidettäväksi vain perheen kesken

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus