1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat perutaan ensimmäistä kertaa festivaalin yli 50-vuotisessa historiassa: "Päätös oli raskas, mutta välttämätön"

Kaustisen alueen elinkeinoelämälle peruminen on taloudellisesti raskas isku.

Kuva: Risto Savolainen

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat perutaan tältä kesältä. Juhlien yli 50-vuotisessa historiassa kerta on ensimmäinen.

Juhlille hankitut liput käyvät sellaisenaan myös ensi vuonna, kertoo festivaalijärjestäjä Pro Kaustinen yhdistys. Lipun voi myös palauttaa, jolloin rahat saa takaisin, palvelu- ja käsittelymaksua lukuun ottamatta.

– Tärkeintä on turvata kaikkien terveys ja juhlien jatkuvuus tulevina vuosina, kommentoi yhdistyksen puheenjohtaja Ira Korkala tiedotteessa.

Järjestäjät ovat jo miettineet uusia tapoja pitää yllä Kaustisen henkeä sekä tarjota kansanmusiikin ystäville alusta kohtaamiseen. Esimerkiksi juhlien Facebook-sivun My Kaustinen -ryhmä on jo lanseerattu osana tulevaa uutta toimintaa.

Juhla on edelleen Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma.

Viime vuonna Kaustisella vieraili yli 46 000 kävijää.

Tulevan kesän suuret yleisötapahtumat on kielletty nyt heinäkuun loppuun saakka. Hallitus linjasi asiasta keskiviikkona.

"Kunnalle kova isku"

Kansanmusiikkijuhlien päänäyttämönä toimivalle Kaustisen kunnalle juhlien peruuntuminen on kova isku.

– Taloudellisilta vaikutuksilta ei voi välttyä. Festivaalit ovat olleet kauppaliikkeille ja yrityksille aivan kuin 13. kuukausi vuoteen myynnin osalta. Ja tuntuu se oudolta, että juhlia ei tule, ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen, kommentoi kunnanjohtaja Arto Alpia.

Hän uskoo, että kuntalaisilla on edessä henkisestikin uuteen sopeutuminen.

– Kaustisella on totuttu elämään aikaa ennen festivaaleja ja niiden jälkeen. Missähän se kauden vaihto nyt menee, kun juhlia ei tulekaan, miettii Alpia.

Kaustisella suurten yleisötapahtumien kieltämiseen osattiin jo varautua.

Juhlia järjestävän Pro Kaustisen kanssa tulevasta on jo keskusteltu. Alpia arvelee, että poikkeustilanne voi olla myös uudistumisen paikka.

– Tämä voi antaa uuden potkun ympärivuotiselle tapahtumalle, esimerkiksi striimausta tai muuta. Kohokohta olisi edelleen sekä kesällä järjestettävä festivaali.

Suuret kesätapahtumat perutaan tai siirretään kesä–heinäkuulta – Kokkola Cupin järjestämiseen vielä pieni mahdollisuus

Isot kesätapahtumat perutaan heinäkuun loppuun asti – osa pohjalaistapahtumista on tehnyt jo päätöksen siirrosta ensi vuoteen

Katso täältä tuoreimmat Ylen uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.