Hyppää sisältöön

Kainuun kesäfestarit perutaan tai siirretään – tapahtumapäällikkö: "Surullista, mutta pakollista"

Osa kulttuuritapahtumista suunnittelee järjestävänsä joitain tapahtumia verkossa. Osa urheilutapahtumien järjestäjistä pohtii vielä tulevaa kesää.

Yksi koronan takia siirtyvistä tapahtumista on Kuhmon kamarimusiikki, joka kerää vuosittain tuhansia ihmisiä Kainuuseen. Tapahtuma siirtyy vuodella eteenpäin Arkistokuva. Kuva: Stefan Bremer

Hallitus kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessaan, että kesän suuret yleisötapahtumat on peruttu. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään heinäkuun loppuun asti. Tilanne näkyy selvästi myös Kainuun tapahtumatarjonnassa.

Kajaanihallille heinäkuun alkuun suunniteltu Lammen Loiskeet -festivaali siirtyy osittain ensi vuodelle, mutta osittain festivaali järjestetään lokakuussa saman järjestäjän KekriFestin yhteydessä. Näin KekriFestistä tulee kaksipäiväinen tapahtuma. Kesän 2021 Lammen Loiskeet festivaalit tulevat olemaan kolmipäiväiset.

– Ei pidä periksi antaa vaan katsella eteenpäin. Toivotaan, että korona olisi jo syksyllä jollakin tavalla hallinnassa, Original Kajaanin toimitusjohtaja Jouko Palorinne sanoo.

Kuhmon kamarimusiikki festivaali siirtyy vuodella eteenpäin, ja tarkoituksena on pitää kiinni tälle vuodelle suunnitellusta ohjelmasta ja teemasta.

– Taustayhteisö pysyy tästä huolimatta pystyssä ja usko tulevaan on suuri, Kuhmon kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen sanoo.

Myös Kajaanin Runoviikko on peruttu. Yksittäisissä esityksissä ei tulisi olemaan yli 500 henkeä, mutta koska tapahtumassa liikkuu tuhansia ihmisiä, järjestäjät haluavat pelata varman päälle.

– Tämä on päivänselvä asia. Emme halua vaarantaa yleisön emmekä taiteilijoiden terveyttä. Surullista, mutta pakollista, Kajaanin Runoviikon tapahtumapäällikkö Tuula Tikkanen sanoo.

Runoviikko saattaa järjestää joitain esityksiä tämän vuoden aikana verkossa, mutta niistä ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia. Tikkasen mukaan ensi vuoden Runoviikolle tehdään uusi ohjelma, mutta joukossa voi olla joitain tälle vuodelle suunniteltuja esityksiä.

Kuhmossa ja Vienan Karjalassa kesäkuun loppupuolella järjestettävä kansanmusiikkijuhla Sommelo suunniteltiin jo siirrettäväksi elokuun alkuun, mutta nyt festivaali jää tältä kesältä väliin. 15-vuotisjuhlaa viettävä tapahtuma toteutetaan kuitenkin konserttisarjana netissä. Sarja alkaa kesäkuun lopussa ja jatkuu koko loppuvuoden ajan.

– Konserttisarjassa ensisijaista on runolaulu. Alkuvaiheessa konserteista ei tehdä massatapahtumia, mutta voi olla, että saamme salin täyteen loka-marraskuussa ja striimaamme konsertin nettiin, kertoo Pro Sommelo ry:n puheenjohtaja Pekka Huttu-Hiltunen.

Suomussalmelle kesä-heinäkuun vaihteessa suunnitellun Kainuun Rastiviikon ja Kainuu Trail -polkujuoksutapahtuman kohtalosta kerrotaan tarkemmin ensi maanantaina. Kilpailunjohtaja Jukka Liuha kertoo, että sama linjaus tulee koskemaan molempia tapahtumia.

Paltamossa järjestettävä vetouistelutapahtuma Kuhakunkun kohtalo selviää kesäkuun alussa. Yhteyshenkilö Marko Pyykkösen mukaan osallistujamäärä tulee olemaan liian iso hallituksen keskiviikkona antamille määräyksille.

– Sehän on meidän kylällä sellainen tapahtuma, että kyllähän siellä porukkaa on.

Kuhakunkku on reilussa 15 vuodessa kasvanut koko ajan suuremmaksi, ja nykyään se on yksi Suomen suurimpia vetouistelutapahtumia. Viime vuonna siihen osallistui 427 venekuntaa. Tapahtuman yhteydessä järjestettyihin iltabileisiin on osallistunut paljon muitakin kuin uistelijoita.

– Kun kaikki lasketaan yhteen, niin kyllä ihmisten määrä menee yli tuhannen.

Paltamossa mietitäänkin nyt kuumeisesti, tehdäänkö osallistujien määrässä rajoituksia.

– Saatamme tehdä rajoituksia, mutta nyt mietitään, että kannattaako meidän järjestää sitä pienemmässäkään mittakaavassa.

Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen kertoo, että Vuorisuolla heinäkuussa järjestettävät suojalkapallon MM-kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Muokkaus 23.4. klo 11.45: Lisätty tietoa Lammen Loiskeiden siirtymisestä osittain syksylle ja lisätty myös Jouko Palorinteen kommentti.

.
.