Hyppää sisältöön

Joensuussa ei rokki raikaa tänä kesänä

Ilosaarirockia ei järjestetä vuonna 2020. Myöskään Ilovaarirockia ei voida järjestää heinäkuun alussa.

Ilosaarirock järjestetään seuraavan kerran kesällä 2021. Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Joensuussa ei rockata heinäkuussa.

Hallitus on päättänyt, että Suomessa ei saa järjestää isoja yleisötapahtumia ennen elokuuta. Kielto koskee yli 500 ihmisen tilaisuuksia.

Tämä merkitsee sitä, että heinäkuun puolivälissä pidettäväksi aiottu Ilosaarirock perutaan. Myöskään Ilovaarirockia ei voida järjestää heinäkuun alussa.

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis kertoo, että Popmuusikot kärsii satojen tuhansien eurojen tappiot.

– On tehty laskelmia. Lopulliset tappiot selviävät pian, mutta puhutaan sadoista tuhansista euroista. On meidän yhdistykselle todella merkittävä tappio.

Onni onnettomuudessa oli, että hallituksen päätös kesäfestivaalien kohtalosta saatiin ajoissa.

–Tilanne ei tarkoita sitä, etteikö Ilosaarirockia tulevaisuudessa järjestettäisi. On todella hyvä, että tässä vaiheessa voidaan tehdä päätöksiä. Jos olisi käynyt sellainen tilanne kuin esimerkiksi Kontiolahden ampumahiihtokisoille, että olisi rakennettu jo kaikki ja kaikki kulut olisi jouduttu maksamaan, niin siitä ei selvittäisi, Varis sanoo.

Petri Varis muistuttaa, että Ilosaarirockia järjestävä Joensuun Popmuusikoto on jakanut tapahtuman tuotoista yli 300 000 euroa Pohjois-Karjalan elävän musiikin hyväksi.

Lisäksi yhdistys lahjoittaa rahaa itäsuomalaisen luonnon suojeluun ja järjestää elokuvafestivaali Rokumenttia sekä lastenfestivaali Vekararokkia.

Ilosaarirock työllistää satoja työntekijöitä vuosittain. Ilosaarirock on omarahoitteinen festivaali.

Kesällä 2021 Ilosaarirock juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Koronaviruksen jalkoihin jäävät tänä kesänä myös esimerkiksi Rääkkylän Kihaus Folk, Savonlinnan Oopperajuhlat, Tahkon Juhannus, Seinäjoen Tangomarkkinat, Kuopion Viinijuhlat, pesäpallon Itä-Länsi viikonloppu Porissa ja Seinäjoen Kuninkuusravit.